Deprem profesörü şu uyarıda bulunuyor: ‘İstanbul için zaman azalıyor’

Deprem profesörü şu uyarıda bulunuyor: ‘İstanbul için zaman azalıyor’
16:00 - Temmuz 27 2020 Pazartesi

9 Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü. Hasan Sözbilir, Manisa’daki Manzam hatası üzerine yaptığı incelemeleri Şehzadeler Belediyesi tarafından Manisa’da düzenlenen “Manisa Fay Projesi Nihai Sunumu” konferansında paylaştı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, çalışmanın çok değerli olduğunu belirtti. Buraya geldikten bir hafta sonra bir deprem meydana geldi. 6 küçük yaramız vardı. Bu yaralıların hepsi kaçmaya çalışırken yaralandı. Deprem kaygımız da bir sorundur. Bunun nedeni, içinde bulunduğumuz binalara duyulan güven sorunudur. Burada yapılan çalışmalar önemli bir çalışmadır. ”

“75 yıl içinde Manisa hatası tekrar hareket edebilir”

Manisa şehir merkezinin bulunduğu bölgeden geçen Manisa fayının 75 yıl içinde depremler üretebileceğini belirten 9 Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü. Hasan Sözbilir, “Önemli şeylerden biri Manisa’nın deprem üretim aralığıydı. En kısa aralık 250 yıldır ve en uzun aralık 900 yıldır. Başka bir deyişle, 250 yıl ile 900 yıl arasında bir yıkıcı deprem üretir. 1845’te en son depremi üretti. Bunlar sayısal parametreler, hassasiyete yakın sonuçlar. Bu nedenle, son depremden bu yana 175 yıl geçti. 250 yıla dayanarak, Manisa hatası 75 yıl içinde yeniden etkinleştirilebilir. Manisa fayı 6,9’a kadar deprem üretme potansiyeline sahiptir. Manisa fayı normalde Manisa şehir merkezinden geçen bir hatadır. Ortalama nüfusu 400 bin olan şehir merkezi, Manisa fayının kontrol ettiği bir havzada bulunuyor. Manisa fayının hemen üzerinde yerleşimler var. Her şeyden önce, elden geçirilmeleri gerekiyor. Bu yapıların depreme dayanıklılığı var mı, ne tür özellikler sunuyorlar, bu binalar hangi yıllarda inşa edildi? Bu anlamda ortaya çıkarılmaları gerekiyor. Bundan sonra, binaların kentsel dönüşümün belirli bir kısmından alınması gerekiyorsa, alınmaları gerekir. Bu binaların elde edilememesi durumunda ciddi şekilde iyileştirilmesi gerekmektedir. ”

“Manisa’nın 17 ilçesinde 32 hata var”

Manisa’nın 17 ilçesinde 32 fayın ve bu fayların en büyüğünün 7.1 büyüklüğünde depremler üretebileceğinin altını çizen Sözbilir, “Manisa’nın 17 ilçesinde 32 fay var. Bu 32 fay 17 bölgeye yayılmıştır. Bu faylarda en yüksek deprem potansiyeli 7.1. Başka bir deyişle, Manisa ölçeğindeki en büyük hata olan 7.1 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahibiz. Sarıgöl ilçesinin kuzeyinde Killik fayı vardır. Bu fay o bölgede bir deprem meydana geldiğinde Manisa’nın tamamı etkilenir. Manisa fayı 6,9 deprem meydana geldiğinde sadece Manisa’da değil İzmir’de de etkilenir. Birçok bina, en azından sarsıntı nedeniyle yıkılabilir. Çünkü 6,9 büyüklüğündeki bir deprem 9 ”büyüklüğündeki bir yıkıma karşılık gelir.

“İstanbul için zaman azalıyor”

Sözbilir, geçmişte meydana gelen deprem nedeniyle büyük zarar gören İstanbul hakkında da uyardı, “İstanbul’da aslında İstanbul’dan geçen bir hata yok. İstanbul’un güneyinde Marmara Denizi’ne bağlı fay üretildiğinde İstanbul’da ne olacağı üzerine bir tartışma var. Geçmişte meydana gelen deprem hasar gördüğü ve İstanbul’un hasar gördüğü için böyle bir gelecek bekleniyor. Depremi bekleyen bilim adamlarının nedeni depremi kırma zamanı. Normal koşullar altında her 250 yılda bir kırılma zamanı. Bu yüzden ilk başladığında 30 yıl olduğunu söylediler. Şimdi 30 yıl 10 yıla düştü. Zaman geçtikçe daralıyor. Bütün bilim adamları buna katılıyor. Tabii ki Türkiye hazır değil, sadece İstanbul’da değil, Manisa da hazır değil “dedi.

Toplantıya Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Şehzadeler Kaymakamı Cemal Hüsnü Çaykara, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Günay Özcan katıldı.

Aykut Yeniçağ – Ersan Erdoğan

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi