Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ruhani’den ortak açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ruhani’den ortak açıklama
19:00 - Eylül 8 2020 Salı

Görüşmede iki ülke arasındaki bölgesel gelişmeler ve corona virüs salgınının gözden geçirildiği ifade edilen açıklamada, iki ülke cumhurbaşkanlarının heyetler arasında görüşmelerde bulunduğu, önemli bölgesel ve uluslararası konuların görüşüldüğü belirtildi. bu toplantıların yanı sıra ikili işbirliği.

Açıklamada, “İki ülke arasındaki ilişkileri, bölgesel gelişmeleri ve koronavirüs (Covid-19) salgınının etkilerini gözden geçiren Taraflar, güçlü siyasi iradeleriyle beslenen iyi komşuluk ilişkilerini daha da geliştirme kararlılıklarını ve etkin bir şekilde kararlılıklarını yinelediler. ikili ilişkilerle ilgili kararları ortak çıkarlar temelinde uygular. COVID-19 salgını konusunda vatandaşlarına gerekli tıbbi hizmetlerin, ilaçların ve malzemelerin sağlanmasında daha hazırlıklı olmak için salgınla mücadelede daha yakın istişare ve işbirliğinin önemini ifade ettiler ”.

Ticarette birlik

Açıklamada iki ülke arasındaki işbirliğini daha da derinleştirmek için ikili ve bölgesel konularda her düzeyde yakın siyasi diyaloğun sürdürülmesinin ve ikili ilişkilerin farklı yönlerini kapsayan mekanizmalar çerçevesinde istişarelerin sürdürülmesinin önemi vurgulandı.

“Covid-19 da dahil olmak üzere olumsuz küresel koşullardan kaynaklanan ikili ticaret hacmindeki düşüş eğilimini tersine çevirmek, Ortak Ekonomik Komisyonu, Kara Taşımacılığı Ortak Komisyonu gibi mekanizmaları tam olarak kullanmak için ortak çabaları yoğunlaştırma ve yeni geliştirme taahhütlerini yinelediler. ekonomik işbirliği alanları. Ekonomik işbirliğini daha da ilerletmek, ikili ticaret hacmini artırmak ve Covid-19’un yarattığı ekonomik zorlukların üstesinden gelmek için salgının yarattığı koşulları göz önünde bulundurarak 28. Ortak Ekonomik Komisyon Toplantısını bir an önce yapma arzularını dile getirdiler. .

Tercihli Ticaret Anlaşmasının ortak çıkarlar temelinde tam anlamıyla kullanılmasının, anlaşmanın kapsamının genişletilmesinin ve her iki ülkenin işadamları için yatırım ortamının iyileştirilmesinin önemini vurguladılar. Halklar arası temasları daha da teşvik etmek için Covid-19’un ortaya çıkardığı risklerin ortadan kaldırılmasının ardından turizm ve kültür alanlarında işbirliğini daha da güçlendirmeyi kabul ettiler. Enerji sektörünün önemini vurgulayarak, bu alanda ortak fayda temelinde işbirliğini sürdürmenin önemini teyit etti.

Teröre karşı ortak eylem

PKK / PJAK ve bölgedeki tüm terör örgütleri, Türkiye ve İran’ın güvenliğine yönelik ortak bir tehdit oluşturduğuna dikkat çeken raporda, “Ortak sınır PKK / PJAK ve diğer terör örgütleri ile donatılmış ve eylemlerine karşı mevcut işbirliği mekanizmalarıyla dolu. Faktör ve terörizme ve organize suça karşı yarar sağlayan unsurlar Sonuç odaklı işbirliği için ortak operasyonlar da dahil olmak üzere eşgüdümlü adımlar atmanın her iki ülkenin sorumluluğu olduğunu vurguladılar, Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nı (JOBP) korumanın önemini bir kez daha teyit ettiler, Bölgesel güvenliği ve istikrarı artıran çok taraflı diplomasinin istisnai bir başarısı olan ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2231 sayılı kararı ile onaylanan ve temelli destek memnuniyetle karşılanmaktadır ”ifadeleri kullanıldı.

Uyumlu siyasi süreç

Ortak çıkarların ve küresel ve bölgesel birliğin önemine vurgu yapan açıklamada, “Bölgesel ve küresel ortak çıkar konularını ve bu bağlamda uluslararası hukuka tam saygı ilkelerini, özellikle barışçıl çözümü ele aldılar. Çatışmalar ve güç kullanımı veya güç tehdidi. Uluslararası ilişkilere hakim olmaya devam etmesi gerektiği görüşünü paylaştılar. Suriye’nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne olan güçlü bağlılıklarını vurgulayarak, Suriye çatışmasının tüm anlaşmalara uygun olarak Astana formatı çerçevesinde ve Birleşik Devletler’e uygun siyasi bir süreçle çözülebileceğine olan inançlarını bir kez daha teyit ettiler. Milletler Güvenlik Konseyi kararı 2254 ”. .

Bölge ülkelerine dikkat çekildi

Bölge ülkelerinin istikrarına işaret eden bildirgede de şu ifadeler kullanıldı:

Irak’ın toprak bütünlüğünün, siyasi birliğinin ve egemenliğinin korunmasına olan bağlılıklarını yeniden teyit ettiler ve Irak’ın istikrarının, refahının ve güvenliğinin bölgesel ve uluslararası barış ve istikrar için bir gereklilik olduğunu kabul ederek Irak Hükümetine desteklerini yeniden teyit ettiler. İsrail-Filistin çatışmasının kapsamlı, adil ve kalıcı çözümü için sarsılmaz desteklerini vurguladılar ve bu bağlamda başkenti Kudüs ile bağımsız ve egemen bir Filistin Devleti kurma gereğini yinelediler. Üçüncü ülkelerin Filistin davasını zayıflatma girişimlerine karşı Filistin’e desteklerini ifade ettiler. Afganistan’da sürdürülebilir barış ve istikrarın ancak gerçek bir Afgan liderliğindeki ve sahip olunan siyasi çözüme yönelik bir barış süreci ile sağlanabileceğini vurguladılar ve böyle bir çözüme destek olduklarını beyan ettiler. ”

Uluslararası işbirliği

Açıklama şu ifadelerle tamamlandı:

Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (CICA), Gelişmekte Olan Sekiz Ülke (D-) gibi uluslararası kuruluşlar çerçevesinde işbirliğinin önemini vurguladılar. 8). Parlamentolar Arası Birlik (IPU), Asya Parlamenter Asamblesi (APA) gibi bölgesel ve uluslararası parlamenter örgütler çerçevesinde ikili işbirliğini teşvik etmek için iki ülkenin yasama organları arasındaki etkileşimi kolaylaştırmak için iyi niyetlerini ifade ettiler. İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Birliği (ISIPAB). ”

Utku Şimşek

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi