Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tunceli, Bursa ve Konya’daki müze açılışlarına canlı olarak bağlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tunceli, Bursa ve Konya’daki müze açılışlarına canlı olarak bağlandı
22:00 - Aralık 24 2020 Perşembe

Tunceli Müzesi, Konya Akşehir Taş Eserler Müzesi ve Bursa Türk-İslam Müzesi’nin restorasyonunun ardından açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hep pişman olduğumu söyledi:

“Hükümetlerimiz ülkemizin demokrasisine ve kalkınmasına büyük katkılar sağlarken, medeniyetimizde ve kültürel davamızda aynı mesafeyi alamadığımızı görmek beni üzüyor.”

Tunceli’de yapılan ilk müze hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cumhuriyet tarihimizdeki şehrin ilk müzesini Bakanımızın bulunduğu Tunceli’deki eski askeri kışla binasında kurduk. Konser ve tiyatro etkinliklerine uygun avlusu ile Tunceli’nin zengin tarihini yansıtan eserler bu binada sergilenecek.

Yaklaşık 38 milyon lira yatırımla hayata geçirdiğimiz müze projemizin Tunceli’ye hayırlı olmasını diliyorum. Ülkemizde turizm potansiyeli en yüksek şehirler arasında yer alan Tunceli, barış ve güvenlik ikliminin kurulmasıyla büyük bir atılımın eşiğindedir. “Tarihi zenginliğinin yanı sıra büyüleyici doğal güzelliğini yansıtan bu müzeyi açarak Tunceli’yi ülkemizin turizm merkezlerinden biri haline getirmeyi hedefliyoruz.”

“Osmanlı’nın ilk medreselerinden biri olan Yeşil Medrese veya Sultaniye Medresesi olarak bilinen yapıyı Türk ve İslam Eserleri Müzesi olarak açıyoruz”

Bursa’da inşa edilen Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nin 7 milyon 600 bin liraya mal olduğunu kaydeden Erdoğan, “Bakan Yardımcımız Serdar Çam’ın bulunduğu Bursa’da Türk İslami olarak Yeşil Medrese veya Sultaniye Medresesi olarak bilinen yapıyı açıyoruz. Sanat Müzesi. . Yaklaşık 600 yıllık bir geçmişe sahip olan bu yapıda, Selçuklu, beylikler ve Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda çini, seramik, ahşap, oyma ve kakma eserler, tombak gibi metal eserler, sikkeler ve giysiler bulunmaktadır. Restorasyonu üç yıl süren bu müzenin maliyeti 7 milyon 600 bin lirayı buldu. Tarihin en büyük devletlerinden biri olan Osmanlı İmparatorluğu’nun üç kıtada ve 7 iklimde hüküm sürdüğü bu antik kentin sembolleri arasında yer alacağına inandığım müzemizin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum ”dedi.

“Konya’nın Akşehir ilçesine önemli bir müze getiriyoruz”

Akşehir Taş Eserler Müzesi için 5 milyon liranın üzerinde harcama yapıldığını kaydeden Erdoğan, “Bakan Yardımcımız Nadir Alparslan’ın bulunduğu Konya’nın Akşehir ilçesine de önemli bir müze getiriyoruz. Akşehir Taş Eserler Müzesi, Selçuklu döneminden kalma 770 yıl öncesine ait medrese, türbe, imaret ve çeşmeden oluşan hastane olarak muazzam bir tarihi hazinedir. Bu taş medresede Akşehir ve çevresinde bulunan mezar taşları, lahitler, yazıtlar ve diğer taş eserler de sergilenmektedir. “Yüzlerce eserin bulunduğu müzeyi Akşehir’e getirmek için 5 milyon liranın üzerinde kullandık.”

“Tarih, medeniyet, kültür bağlarını koparmak için özel gayretlerle Türkiye, sarf malzemelerini istila eden faşist bir zihniyet altında kaldı”

Türkiye ile faşist bir medeniyet dönemi tarihi ile özel gayretlerle kültür bağlarını koparmak için zihniyetimizi kullandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizin konusu ve bu toprakların oğlu olarak doğacak tarihi güzellikler, Her birine bakıyoruz, Rabbim, çünkü bu millete hizmet etme şerefine sahibim.Bu güzelliklere sahip olmak, değerini bilmek, korumak, ona katmak ve daha büyük servet bırakmak da en az Gelecek. Tarihi bir dönem, medeniyetle birlikte kalan Türkiye, maalesef kültür bağlarını kırmak için özel çabalar sarf ettiği faşist bir zihniyetin istilasına uğramıştır.Bin emekle atalarımızın inşa ettiği şehirlerimiz, binlerce yıllık medeniyet değerlerimiz kasıtlı olarak imha edildi.

Bu zihniyetin neden olduğu yıkım, ataların kemiklerini yaraladığı gibi, nesiller arası kopukluğa da neden oldu. Ülkemiz, tarihini bilmeyen, kültürüne yabancı ve değerlerine bağlı nesiller yetiştirme çabaları nedeniyle altın yıllarını ve milletimizi barışa ve refaha kavuşturacak fırsatları boşa harcamıştır. Bunun için yaptığımız yatırımlar ve hayata geçirdiğimiz projelerle ülkemizi geliştirirken bir yandan da medeniyetimizi koruduk. Geçmişten gelen eksiklikleri telafi etmenin ötesinde, geçmişten geçmişe yaptığımız köprü ile milletimize yeni bir gelecek inşa etmek için gece gündüz çalıştık ”dedi.

“Daha çok çaba sarf etmemiz, bu konuya daha fazla odaklanmamız ve yapılan çalışmaları daha yakından takip etmemiz gerekiyordu.

“Her zaman pişman olduğum bir noktayı ifade etmek isterim, hükumetlerimiz ülkemizin demokrasisine ve kalkınmasına büyük katkılar sağlarken, medeniyetimizde ve kültürel davamızda aynı mesafeye gidemediğimizi görmekten üzüntü duyuyorum, Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

“Tabii ki bunda dünyadaki büyük iletişim devriminin neden olduğu zorlukların ve kendi ihmalimizin de etkili olduğunu biliyorum. Buna rağmen daha fazla çaba sarf etmemiz, bu konuya daha fazla odaklanmamız ve yapılan çalışmaları daha yakından takip etmemiz gerekiyordu. İnşallah önümüzdeki dönemde uygarlık ve kültür alanında geleceğe yönelik bir vizyonla ülkemizi hedefleri doğrultusunda bir konuma getirme çabaları en büyük önceliklerimiz olacaktır.

Bu nedenle genç insanlarımıza 2053 vizyonunu, 2071 vizyonunu gösteriyoruz. Milletimizi küresel rüzgarların önünde dalından kopan gülle gibi savurmak isteyenler için meydandan ayrılmayacağız. Medeniyetimizi edebiyatından mimarisine, insani, dini ve fikri değerlerinden coğrafi varlığına kadar tüm unsurlarıyla koruyacağız. İnşallah önümüzdeki süreçte gelecek nesillere bırakacağımız en gurur verici eser bu olacak. Açtığımız müzeleri de bu çerçevede atılan mütevazı adımlar olarak görüyorum. “

Derya Yetim

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi