Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘TOGG otomobilinin akülerinde kullanılacak lityumu buradan temin etmeyi planlıyoruz’

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘TOGG otomobilinin akülerinde kullanılacak lityumu buradan temin etmeyi planlıyoruz’
17:00 - Aralık 26 2020 Cumartesi

Eskişehir’in Seyitgazi ilçesine bağlı Kırka’da bulunan ETİ Madeni Lityum Üretim Tesisi törende kurdele kesilerek açıldı.

Açılış törenine video konferans yöntemiyle katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünyanın birçok ülkesinde ekonominin durma noktasına geldiğini hatırlatarak her geçen gün yeni bir tesis getirdiklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “ETI Maden İşletmemizin açılışını lityum üretim tesisi kentimiz, ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olsun. Türkiye bir tür virüsle mücadelemizin kararını bir taraftan koroya, yatırım olarak üretim ve ticareti kesinlikle ihmal etmeyin Milletler için bu kolaylıklar dünyanın birçok ülkesinde ekonomiler dururken, ülkemize her gün yeni bir tesis, yeni bir iş getirmenin heyecanını yaşıyoruz. Aralık ayında ulaştırma, kültür ve sanata, tarımdan savunma sanayine birçok yatırımın açılışı, Bugün Ankara’nın güneye ulaşımında büyük rahatlama sağlayacak olan Gölbaşı şehir kapısını toplam 352 milyon yatırım bedeli ile açtık. TL. Salgının gündemimizi esir almasına, ülkemiz için çifte standardı engellememize izin vermeyiz … Yok etme, yok etme, ayrılık gibi günler, naamızın arzını arayanların tion’un gerçek dostları ve sahtekarları, geleceği takip edenler, ulus için siyaset yapanlar ve bunu kişisel amaçları için yapanlar. Bu süreçte herkes en çok kimin, kime hizmet ettiğini ve hangi güdülerle hareket ettiğini bilme fırsatına sahiptir. Kötü gündemler peşinde koşmadan ve gereksiz polemiklere girmeden hizmet yolculuğumuza devam ediyoruz. Bizim durumumuzda büyük ve güçlü Türkiye, aramıza kimsenin doğrudan veya dolaylı olarak girmesine izin vermeyeceğiz. Sevgili milletimizin desteği ve duasıyla 18 yıldır sürdürdüğümüz hizmet mücadelemize önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz. “Dedi.

“Akdeniz ve Karadeniz’de yaptığımız sondaj sayısı 9’a ulaştı”

Karadeniz’de Tuna-1 kuyusunda keşfedilen 405 milyar metreküplük doğalgaz rezervinin kırılma noktası olduğuna işaret eden Erdoğan, “Bu yıl özellikle sahasında müjdelerle dolu gerçekten bereketli bir yıl geçirdik. Akdeniz ve Karadeniz’de yaptığımız sondaj sayısı 9’a ulaştı. Her arayıcı bulamıyor ama bulanlara, ‘Önce dünyanın en önemli sondaj ve sismik araştırma araştırmalarından birini ülkemize getirdik. Sonra çalışmaya başladık ve nihayet ilk sonuca vardık.Bu keşif, enerji kaynakları ile çevrili olan ülkemizin gerçek potansiyelini ortaya çıkardı. Geleceğine inandığımız keşiflerle ülkemizin dışa doğalgaza bağımlılığını azaltmayı umuyoruz. Vatandaşlarımıza daha uygun fiyatlarla doğalgaz sunmanın yanı sıra cari açık bir döviz tasarrufu meselesidir.İlhamda önemli bir avantaj elde edeceğiz, getirmeyeceğiz. sadece hidrokarbon kaynakları değil, ülkemizin diğer doğal ve yeraltı kaynakları da ekonomimize. Yıllardır ihmal edilen bu stratejik alanda Türkiye’nin gerçek potansiyelini ortaya çıkarmak için yoğun çaba içindeyiz. Bu kapsamda kurumlarımızın verimliliğini ve kapasitesini artırıyoruz. Maden Tetkik Genel Müdürlüğü kurulduğu 1935 yılından 2003 yılına kadar yaklaşık 70 yılda sadece 3 milyon metre sondaj yaptı. Aynı kurum 2003 yılından bu yana yaklaşık 7,5 milyon metre sondaj yaptı. Yani bizim dönemimizde 70 yılda yapılan sondaj çalışmalarının 2,5 katını ortaya çıkardı. Sadece son 4 yılda 4.4 milyon metre sondaj yaparak bu alanda tarihi bir rekor kırıyor.

“920 bin kilometrekarelik alan kısa sürede tarandı”

2017 yılında jeofizik çalışmaları kapsamında havadan 920 bin kilometrelik bir alanın kısa sürede tarandığını belirten Erdoğan, “2017 yılında iki uçakla havadan jeofizik çalışmalarına başladı ve 920 bin alanı taradı. Toprağımızın üst kısmını boş bırakmadığımız için altındaki nimetleri en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz.Özellikle en stratejik kaynaklardan biri olan bor madenine özel önem veriyoruz. ülkemiz. Bugün nükleer uygulamalardan plastiğe, yakıtlardan elektroniğe, nano-teknol, “

“ETİ Maden, lityum geri kazanımı için yeni bir teknoloji geliştirdi”

Tamamen açılan lityum ihtiyacının yarısından fazlasının kurduğu tesislerin tam kapasite ile faaliyete başladığını bu tesisten karşıladığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bildiğiniz gibi Türkiye dünya bor rezervlerinin yüzde 73’üne sahip. Ülkemizde, Balıkesir Bigadiç Kütahya-Emet ve Eskişehir Kırka’da da belirli oranlarda lityum bor yatakları bulunmaktadır. Bu lityum geleneksel üretim teknolojileri ile ekonomik olmadığı için maalesef bugüne kadar değerlendirilmemiştir.ETİ Maden özellikle bu noktada bor üretimi için yeni bir teknoloji geliştirmiştir Bu arada üretilen sıvı atıklarda lityum geri kazanımı, 3 yıl süren araştırma ve geliştirme çalışmaları ile tesisimizin tam kapasite ile şu anda ithal ettiğimiz lityum ihtiyacımızın yarısından fazlasını karşılayacağız. ” ürünlerini de artıracak. “

“TOGG arabasının akülerinde kullanılacak lityumu da buradan tedarik etmeyi planlıyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOGG otomobilinin pilleri başta olmak üzere çeşitli elektronik cihazların pillerini lityumdan üretmeyi planladıklarını belirterek, “Projemiz, TOGG arabasının pillerinde kullanılacak lityumu da lityumdan tedarik etmeyi planlıyor. Bu lityum için elektrikli arabalar, akıllı telefonlar, tabletler, dizüstü bilgisayarlar ve tüm mobil cihazların yanı sıra elektrikli cihazlar da kullanılacaktır. Tesis suyunu da temizleyerek yeni su kaynaklarına olan ihtiyacı da azaltmayı hedefliyoruz. İnsan ve çevre sağlığına duyarlı üretim modeli ile geri dönüşüm odaklı yatırımlarımızla sıvı atığın yüzde 90’ını yeniden kazanmak.Türkiye’nin yer altı kaynaklarının uzun yıllar yeterince kullanılamamasının sebebi ise sabotajdır. Bu doğrultuda atılan adımlar.Başlangıçta birçok projemiz akıllıca idi.Neredeyse her çabamızın potansiyelini harekete geçirerek organize bir atak geçiriyor. ülke, nükleer enerjiden hidroelektrik santrallerine, maden arama ve işletme faaliyetlerinden diğer yatırımlarımıza. “

Enerji alanında dışa bağımlılığı azaltacak projelerin önlenmesine değinen Erdoğan, şunları söyledi:

“Son 18 yılda enerjide dışa bağımlılığı azaltacak tüm projelerimizde halkımızı bu tür provokasyonlara ve engelleme girişimlerine maruz kaldık. Bu olaylarda halkımızın çevre duygusunun marjinaller tarafından istismar edildiğini gördük. sol örgütler hedef alındı. hatta kanlı militanların zemine terör örgütünün izmaritlerini fırlatıp sevimli göstermeye çalıştı hidroelektrik santrallerimizi itibarsızlaştırmaya çalıştı. Batı ülkelerinin enerji ihtiyacını karşılamak için Türkiye’nin on yıllardır kullandığı teknolojiyi söyledi. Çevrenin acil düşmanı ilan edildi.Buradaki mesele Türkiye’nin çevre ve ağacın asıl amacı değil ‘enerji yatırımlarının baltalandığını biliyoruz. Doğa, çevre ve karanlık gibi ortak kavramların insanlığın arkasına izin vermedi Marjinal aparatların birçoğuna yeşil, faaliyete geçmesine izin vermeyeceğiz.Türkiye ve 8 3 milyonun hepsine fayda sağlayan enerji projelerimize izin vermeyeceğiz. çevresel maskeler takan mandallarla engellenebilir. Önümüzdeki dönemde hem yeni yatırımlarla ülkemizin enerji ve hammadde bağımlılığını azaltacak hem de bu konunun geleceğimiz için önemini milletimize daha iyi anlatacağız. Marjinallerin insanlarımızı zamanında ve etkili bilgilendirme çabalarıyla karıştırmasına izin vermeyeceğiz.

Sözlerimi bu düşüncelerle bitirirken ETİ Maden Lityum Üretim Tesisi’nin tekrar hayırlı olmasını diliyorum. “

“Doğalgazda dışa bağımlılığı önemli ölçüde azaltacağız”

Erdoğan, “Ülkemizin doğal gaza dışarıdan bağımlılığını önemli ölçüde azaltmayı hedefliyoruz umarım,” diyen Erdoğan, “Tıpkı ülkemizin hidrokarbon kaynaklarının olmadığı diğer doğal ve yeraltı kaynakları gibi ülkemize getirmeye çalışıyor. Büyük ve güçlü Türkiye’nin aradaki hiç kimsesi Bizim durumumuzda bize doğrudan ve dolaylı engellerin girmesine izin vermeyeceğiz diye konuştu.

“Rafine bor ürünleri üretimimiz 1,6 milyon tona ulaştı”

Erdoğan, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü kurulduğu 1935 yılından 2003 yılına kadar 70 yılda sadece 3 milyon metre sondaj yaptığını belirterek, “Aynı kurum 2003 yılından bu yana yaklaşık 7,5 milyon metre sondaj yaptı. 2002 yılında 436 bin ton olan rafine bor ürünleri üretimimiz bu yıl Aralık ayı itibarıyla yaklaşık 1,6 milyon tona ulaştı. “TOGG arabasının akülerinde kullanılacak lityumu buradan (Eti Maden) tedarik etmeyi planlıyoruz.”

“Enerji projelerimizin engellenmesine izin vermeyeceğiz”

Hidroelektrik santrallerden nükleer enerji, maden arama ve işletme faaliyetlerinden diğer yatırımlara kadar, Erdoğan’ın saldırdığı ülkenin potansiyeline neredeyse her türlü çabayı seferber etmek için organize etti, “Türkiye’nin neden altı kaynaktan yeteri kadar fayda görmediği yeri sabote etmektir. Bu yönde atılan adımlar. Türkiye’nin 83 milyonu ve çevreye faydası olan enerji projelerimizin maske takmasının vandallara hüsrana uğramasına izin vermeyecek “dedi.

Çağatay Gür – Şevket Can Çikot

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi