Covid-19 aşısı gönüllü doktor: ‘Antikor seviyesi, yüksek düzeyde bağışıklık geliştirdiğimi gösteriyor’

Covid-19 aşısı gönüllü doktor: ‘Antikor seviyesi, yüksek düzeyde bağışıklık geliştirdiğimi gösteriyor’
10:12 - Aralık 11 2020 Cuma

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından 50 milyon doz alım sözleşmesi imzalanan aşının 3-4 gün içinde ulaşmasının planlandığını açıkladı. Bakan Koca, aşı geldiğinde 2 haftalık bir test sürecinden geçeceğini ve onaylanması halinde aşılamanın başlayacağını da duyurdu. Koca, Bakana, Faz 3 çalışmalarında gönüllü olan Ankara’da Sinovac aşısı inaktif olan Covidien-19 Şehir Hastanesi’nin geliştirdiği şirketin Doğum Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Belkız Berna Külah, İHA muhabirine gönüllülük sürecini anlattı. Anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanı olan Dr. Külah, gönüllü çalışması kapsamında vurulduğu Covid-19 aşısının kendisinde antikorlar oluşturduğunu ve aşılamadan sonraki 2 aylık dönemde Covid’e yakalanmadığını söyledi.

“Arkadaşlarım ve karımların çoğu benden sonra bu işlere katıldı”

Aşının geldiğini duyar duymaz hemen gönüllülük işlemlerine başladığını belirten Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Belkız Berna Külah, “İlk aşı dozu uygulandı ve yakın takibe başlandı. Bizi merkezden aradılar ve herhangi bir belirti olup olmadığını sordular ve yan etkileri araştırdılar. Her sabah ve akşam sıcaklığımızı ölçmemiz istendi. Onları kaydettik. 14 gün sonra ikinci bir aşı dozu uygulandı. İkinci doz aşıdan sonra 2-3 gün halsizlik, halsizlik ve halsizlikten şikayet ettim. Bunun dışında 1 aydır herhangi bir sorun yaşamadım. Antikorumu 1 ayın sonunda, daha doğrusu 28. günün sonunda ölçtüm. Bunu kendim ölçtüm, çalışma kapsamında değildi. Antikorumun pozitif olduğunu öğrendim. Böylece bağışıklık geliştirdiğini anladım. Arkadaşlarımın ve eşlerimin çoğu benden sonra bu faaliyetlere katıldı ”dedi.

Dr. Külah, “Hastanemizde antikor seviyesi 1’in üzerinde ise pozitif kabul edilir. Ölçtüğümde 10’un üzerinde çıktı. Yani bu benim yüksek düzeyde bir bağışıklık geliştirdiğimi gösteriyor ”dedi.

“Aşı olduğumuz için önlemden vazgeçmedik”

Aşının ardından yanında çok sayıda kişinin Covid-19’a yakalandığını belirten Dr. Külah, “Benim burada hastanede arkadaşlarım vardı. Onlarla yakın temas halinde bire bir çalışıyorduk. Ama böyle bir sorunum olmadı, olmadı. Ama aşı olduğumuz için önlemi bırakmadık. Aynı şekilde korunmaya devam ettik ve koruyoruz. Tüm vatandaşlarımıza aşı olsa bile bu önlemlerden vazgeçmemelerini öneriyorum ”dedi.

“Aşı olmak bizim için bir gereklilik ve büyük bir şans”

Aşılama ile ilgili spekülasyonların dinlenmemesi gerektiğini vurgulayan Külah, dünyanın olağanüstü bir durumdan geçtiğini belirterek, “Aşı olmak bizim için bir gereklilik ve büyük bir şans. Ülkemize gelmesi ve bu çalışmaların ülkemizde yapılmış ve başlamış olması bizim için büyük bir şans. Bu şansı ve fırsatı değerlendirmek gerekiyor. Yani başka seçeneğimiz yok. Olmamam gerektiğini söyleme lüksüne sahip değiliz. Çünkü olağanüstü koşullarda çalışıyoruz. Olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Hem Türkiye hem de dünyadaki tüm vatandaşlarımızın aşı olarak sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini ve bu sefer de düşünüyorum. “Dedi.

“Kişi plasebo grubuna düşerse önce aşı yapılacağı söylendi.”

Covid-19 aşısı için gönüllü olduklarında, plasebo (boş aşı) grubunda olsalar, aşının bu gruba onay alındıktan sonra süreçte ilk olarak uygulanacağı söylendiğine dikkat çekerek, “Bunun başında çalışmasında bizim için gönüllü onam formu imzalandı ve burada iki ayrı grup olduğu belirtildi. . Biri aşı grubu, biri kontrol grubu, plasebo grubu dediğimiz grup tıpta. Ayrıca aşının çakışmadığı durum da vardı. Ancak araştırma ekibi bize bir açıklama yaptı; Çalışmanın sonuçlarının iyi olduğu anlaşıldıktan sonra kişi plasebo grubuna düşerse ilk önce aşı yapılacağı söylendi. Dolayısıyla araştırmaya bu şekilde katıldım ”dedi.

Utku Şimşek – Nurullah Geylani

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi