Coronavirüs Nasıl Ortaya Çıktı?

Coronavirüs Nasıl Ortaya Çıktı?
02:25 - Mayıs 21 2020 Perşembe

Corona virüsünün ortaya çıkışı, Çin’in şehirlerinden birisi olan Wuhan şehrinde gerçekleşti. İlk olarak Wuhan’da görülen corona virüsünün, bugüne kadar yapılan araştırmalar dahilinde, Wuhan’dan dünyaya yayıldığı düşünülüyor. Tüm dünya gündemini meşgul eden bu virüsle alakalı ortaya çok farklı teoriler atılıyor olsa da bu teoriler henüz kanıtlarıyla birlikte sunulmuş değil. Bu nedenle teoriler kanıtlanana kadar, virüsün yine Wuhan kentindeki hayvan pazarından yayıldığı söylenmeye devam ediyor.

Virüs’ün Çin’den dünyaya yayılmasıyla birlikte vakalarda görülen artış, Dünya Sağlık Örgütü tarafından hastalığın pandemik hastalık olarak ilan edilmesine neden oldu. Corona virüsünün çıkışı, ortaya yeni bir kanıtlanmış teori atılana kadar, Çin’in Wuhan kentinde bulunan hayvan pazarı olarak kabul görmeye devam edecek.

Corona Virüsü Yarasalardan mı Bulaştı?

Corona virüsüne benzeyen DNA’sı ile yarasalar, bu virüsün yayılması konusunda sık sık gündeme geldi. Çin’in Wuhan kentinde bulunan hayvan pazarında satılan yarasalar üzerinde yapılan testler sonucunda, uzmanlar virüsle bu yarasaların DNA’sının %97 oranında birbirine benzediğini açıkladı. Bu nedenle, Wuhan’daki hayvan pazarında satılan yarasalar nedeniyle virüsün ortaya çıkmış olabileceği iddiaları güçlendi.

Bilim dergisi Nature’de, Wuhan Viroloji Enstitüsü’nde uzman olarak görev alan Zheng-Li Shi tarafından yayınlanan makalede, virüsün yarasalar aracılığıyla bulaşan diğer virüslerle ciddi ölçüde benzerlik gösterdiği bilgisi yer aldı. Bu da iddiaları destekleyen bir başka bilim temelli bilgi oldu.

Corona Virüs Çin’den mi Yayıldı?

Corona virüsü yayılımı, yapılan araştırmalar sonucunda ilk olarak Çin’de başladı. Hala bunu çürütecek bir başka bilgi bulunmamasıyla birlikte, bunu destekleyen yeni bilgiler de ortaya çıkmaya devam ediyor. Corona virüsü üzerine araştırma yapan isimler arasında yer alan Uzman Çevrebilimci Peter Daszak, yarasalar üzerinde ekibiyle birlikte derin bir araştırma yaptı.

Daszak ekibiyle birlikte, yarasaların yaşadığı mağaralara, koruyucu giysilerle birlikte girerek yarasalar üzerinde yaptığı araştırmaların sonucunda, bu virüsün yarasalar aracılığı ile dünyaya yayılan bir virüs olduğundan %90 emin olduğunu söyledi. Çin’in Wuhan’la birlikte birçok kentinde tüketildiği bilinen yarasa çorbasının, bu virüse vesile olduğu iddiası da bu bilgilerle birlikte daha da güçlendi.

Corona Virüs Tedavisi Ne Zaman Bulunacak?

Corona virüs tedavisi, araştırmacıların, bilim insanlarının ve sağlık uzmanlarının yoğun bir çabası ile birlikte bulunmaya çalışılmaya devam ediyor. Birçok ülke bu konuda seferber olmuş durumda. Fakat henüz hiçbir ülkede net bir sonuç elde edilmiş değil. Bazı deneme aşılar çıkarılmış olsa bile, henüz dünyada virüsün yayılımını önlemek adına piyasada yerini almış bir aşı ya da tedavi modeli bulunmuyor.

Corona virüsünün çıkışı ile birlikte, Çin de virüsten kurtulabilmek adına aşı çalışmaları yapan ülkeler arasında yer alıyor. Çin ciddi ölçüde virüsten arınmış olsa da şu an hala riskli bölgeler arasında ve vakalar tamamen bitmiş değil.  Tedavinin ne zaman bulunacağına dair net bir bilgi paylaşımı yapılmadı.

Corona Virüs Türkiye’de Ne Zaman Çıktı?

Corona virüsünün Türkiye’de çıkışı, resmi olarak saptanan ilk vaka ile yani 11 Mart tarihinde oldu. 11 Mart’ta görülen ilk vakanın ardından, Sağlık Bakanlığı ve diğer tüm kurumlar virüse karşı gerekli tedbirlerin alınması için gerekli çalışmaları başlattı. Günümüz içerisinde vaka sayısı 60 binin üzerine çıkmış durumda. Türkiye’deki ölüm oranlarının, iyileşme oranlarına göre daha az olduğu söyleniyor. Virüsün kontrol altına alınması için gerekli çalışmaların yürütüldüğü şu günlerde, vatandaşların da evlerinde kalarak bu konuda çaba sarf edenlere destek vermesi isteniyor.

Corona virüsü çıkışı 2019’un Aralık ayında, Çin’in Wuhan kentinde oldu. Günümüzde bu durumdan etkilenmeyen bir dünya ülkesinin neredeyse kalmadığı gözlemleniyor.  Ülkemiz de bu konuda savaş veren ve aşı çalışmaları için gerekli araştırmaları yürüten isimler arasında yer alıyor.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi