Coronavirüs Hangi Organlara Zarar Verir?

Coronavirüs Hangi Organlara Zarar Verir?
17:25 - Mayıs 2 2020 Cumartesi

Corona virüs etkilerini dünya üzerinde birçok ülkede göstermeye ve insanların sağlıklarını tehdit etmeye devam eden bir salgındır. Bütün dünyayı etkisine alması dolayısıyla da dünyanın her yerinden salgına dair birçok araştırma yapılıyor. Bu araştırmaların önceliği bir çözüm bulmak niteliğinde olmakla birlikte coronavirüs hangi organlara zarar verir konusu da çözüm bulunduğunda bile bu virüsü atlatan insanları etkileyeceği için oldukça önem taşıyor. Bu virüsün akciğerler üzerindeki olumsuz etkileri salgın başladığından beri biliniyor ancak son yapılan çalışmalardan elde edilen bilgilere göre akciğer dışında birkaç organı daha etkileyebileceği de öne sürülüyor. Edinilen bilgilere göre virüs, akciğerin yanı sıra kalp, bağırsaklar, karaciğer ve böbrekler üzerinde de kötü etkiler bırakabiliyor.

Corona Virüsü Hangi Hastalıklara Sebep Olur?

Corona virüsünün sebep olduğu hastalıklar insanlar üzerinde değişik şekillerde görülebilmektedir. Bazı kişilerde basit soğuk algınlığı olarak görülebiliyor hatta bu kişilerin çoğunun virüsten şüphelenmediği ve farkında varmadan hastalığı geçirmiş olabileceği söyleniyor. Bazı kişilerde ise oldukça ciddi akut solunum yolu hastalıklarına sebep olabiliyor. Bunun yanı sıra başlangıçta hafif soğuk algınlığı belirtileri ile başlayıp ilerleyerek zatürre gibi solunum yolu enfeksiyonlarına dönüşebiliyor. Bu gibi durumlar sonucu ise hastalık ilerleyip akciğerde solunum sıkıntılarına sebep olduğunda akciğer işlevini yerine getiremeyip kan temizliğini etkili bir şekilde yapamıyor ve organlar oksijensiz kalıyor. Bu nedenle hastalık ileri safhalarında organ yetmezliğine neden olabiliyor.

Corona Virüsünün İnsan Vücudu Üzerindeki Etkileri Neler?

Coronavirüsünün insan vücudu üzerinde yarattığı etkiler hem virüsün hangi safhada olduğuna göre hem de kişinin bağışıklık sistemine göre farklı olabiliyor. Coronavirüs hangi organlara zarar verir sorusunun cevabı da virüsün dönemleri ve hastalığın seyrine göre değişebiliyor. Bu nedenle de bazı kişilerde ölümcül sonuçlar yaratırken bazı kişilerde de hafif bir şekilde geçebiliyor.

  • Kuluçka Dönemi: Bu dönem virüsün insan vücuduna yerleştiği dönem olarak biliniyor. Virüs hava veya temas yoluyla vücuda girerek hücreleri ele geçiriyor. Öncelikli olarak boğaz, solunum yolları ve akciğerler üzerinde etkili oluyor ve ardından diğer hücrelere yayılmaya başlıyor. Bu dönemde kişiler herhangi bir belirti göstermiyor.
  • Hafif Vakalar: Vakaların çoğu hastalığı hafif olarak geçiriyor ve bu dönemdeki ortak belirtiler ateş ve kuru öksürük olarak görülüyor. Bu belirtilerin yanı sıra vücutta kırgınlık, boğaz ve baş ağrıları da görülebiliyor ama ortak belirtilerin arasında bulunmuyor. Bazı hastalarda bir süre sonra balgam görülebiliyor ancak hafif vakalardaki belirtiler dinlenme, bol sıvı tüketimi ve ilaçlarla evde geçirilebiliyor.
  • Ağır Vakalar: Bu vakalarda ise virüsün oluşturduğu aşırı inflamasyon dolayısıyla bütün vücut virüsten etkileniyor. En çok etkilenen organ ise akciğer olduğundan dolayı ağır vakalarda hastalık zatürre olarak kendini gösteriyor ve solunum zorlukları ortaya çıkıyor.
  • Kritik Vakalar: Kritik vakalar ise ciddi ölüm riski taşıyan vakalar olarak belirtiliyor. Bu vakalarda vücut hem düşük kan basıncı hem de yetersiz oksijen nedeniyle birçok fonksiyon yerine getirilemiyor ve bunun sonucunda çoklu organ yetmezliğine sebep olabiliyor. Bu aşamada ECMO kullanımı da olabiliyor ancak hastalık iyice ilerlediyse vücut canlı tutulamıyor.

Corona Virüsün Bulaşıcılık ve Öldürücülüğü Griple Aynı Ya Da Yüksek Mi?

Corona virüsü bulaşma ve ölüm riski konusunda grip ile sık sık karşılaştırılıyor. Yine uzmanların yaptığı açıklamalara göre ise bu virüsün bulaşıcılığının grip ile karşılaştırıldığında yaklaşık 3.5-4 kat daha hızlı olduğu ifade ediliyor. Bu yayılma hızına bakılarak da dünya popülasyonunun büyük bir kısmının önümüzdeki yıllar içerisinde virüsün etkisi altında kalacağı söyleniyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre de virüsün vakalar üzerindeki ölüm oranlarının artmış olduğu görülüyor. Önceden virüsün öldürücülük oranı 2 iken yeni yapılan revizeye göre bu oran 3.4’e yükselmesiyle corona virüsü temelli ölüm riskinin gripten yaklaşık olarak 50 ile 60 kat daha fazla olduğu görülüyor.

Corona Virüsü Kalıcı Hasarlara Sebep Oluyor Mu?

Corona virüsünün insan vücudunda bıraktığı hasarlar hastalığın hangi ağırlıkta seyrettiği ile ilgili olarak değişiklik gösterebiliyor. Hastalığı atlatanlar üzerindeki uzun süreli etkilerini öğrenebilmek adına çalışmalar yapılmaya devam ediliyor. Ancak Hong Kong Hastanesi yaptığı küçük çaplı bir araştırma sonucunda 12 kişiden oluşan araştırma grubunda bulunan tedavi edilmiş kişilerin, hızlı yürüme esnasında nefes darlığı ve bazılarının da akciğer işlevselliğinde %20-30 arası bir düşüş kaydedilmiş. Hastanenin Enfeksiyon Hastalıkları Merkezi Başkanı Margaret Owen Zeng, solunum yolu ile ilgili hasar ve fonksiyonlardaki kayıp ile ilgili araştırmaların devam ederek daha net bilgilere ulaşılması gerektiğini söylüyor. Özellikle coronavirüs hangi organlara zarar verir sorusunun en çok bilinen akciğer üzerinde farklı araştırmalar hedeflendiği de söyleniyor.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi