Çin’den Covid-19 aşısı için gönüllü olan Başhekim Surel: “Bu bir insan görevi”

Çin’den Covid-19 aşısı için gönüllü olan Başhekim Surel: “Bu bir insan görevi”
17:12 - Ekim 7 2020 Çarşamba

Türkiye’de yerel Covidien-19 aşısının hayvan deneyleri için günler tamamlandı. Türkiye de farklı ülkelerde üretilen insan denemelerine katılan Aşı 3 klinik denemelerinde aşı düzeyine ulaşmış değil. Bu kapsamda Ankara Şehir Hastanesi de Çin’den Covid-19 aşısının Faz-3 denemelerine katıldı. Deneme aşısının ilk gönüllüleri arasında, hastanenin Koordinatörü Başhekim Opr. Dr. Aziz Ahmet Sürel de hazır bulundu.

“Aşılanmış gönüllülerden biriyim”

Aşının ilk uygulandığı kişilerden Koordinatör Başhekim Sürel, “Bildiğiniz gibi aşı ile ilgili çalışmalar Çin, Amerika ve dünyanın çeşitli yerlerinde devam ediyordu. Aynı zamanda ülkemizde ev içi aşılama çalışmaları devam etmektedir. Geçen hafta Sağlık Bakanımız belli bir düzeye geldiklerini açıkladı. Ama bu arada, artık bir adım önde olan uluslararası çalışmalar vardı. Bu eserlerden biri Çin’e aittir. Çin’in uluslararası ürünler düzeyinde tamamladığı Faz 1, Faz 2, Faz 3 çalışmaları, Türkiye’deki çalışma ayaklarından birine rastladı. Biliyorsunuz bu çalışma Türkiye’nin çeşitli merkezlerinde yapıldı ve hastanemiz de bu merkezlerden biriydi. Dün itibarı ile arkadaşlarımız çalışmalarını bitirdi. İlk aşılarımıza başladık ve ben aşılanmış gönüllülerden biriyim ”.

“Aslında, bir kişinin aşı olursa ne kadar koruma sağlayacağını ölçmeye çalışıyoruz.”

Aşının virüse karşı en büyük koruyuculardan biri olduğunu ve çalışmaların bu bağlamda çok değerli olduğunu belirten Başhekim Sürel, “Çalışmaya her gönüllü katılamıyor. Çünkü corona virüsü ile karşılaşmamış olması ve herhangi bir antikor içermemesi gerekiyordu. Yani aslında virüsle hiç karşılaşmamış bir kişinin aşı olarak ne kadar koruma sağladığını ölçmeye çalışıyoruz ve bu ürünü kullanırsa kazanacaktır. Bu nedenle gönüllüler arasından bu kişilere antikor testi, antijen testi gibi bazı testler yapılır. Herhangi bir şekilde corona virüsü ile karşılaşmadığı tespit edilen, bağışıklık sistemi ile ilgili herhangi bir problemi olmayan kişilerden ön kayıt alınır ve bu kişilere çalışma kapsamında bazı ürünler uygulanır. Bu ürünler için aşı yapan merkez tarafından her gün bilim adamlarımız tarafından aranmaktadır. Günlük yangın kayıtlarımız alınır. Yine belirtilerimiz çağrı merkezi tarafından sürekli sorgulanmaktadır. Dün sıfır gündü. 14., 28., 42. ve 60. günler gibi kontrol günlerimiz var. O günlerde hem tetkikler hem de kan testleri yapılacak ve bunun sonucunda bu ürünün insan vücudunda ne kadar etkili olduğuna dair veriler ortaya çıkacak ”dedi.

“Bu bir insan görevidir”

Başhekim Surel, gönüllülüğü insanlığın bir görevi olarak gördüğünü belirterek, “Bu bir insanlık görevi. Açıkçası, böyle bir fırsat ortaya çıktığında mutluyduk. Belki dışarıda olsaydı bu kadar kolay gidemezdik ama aşı çalışmasının bir ekibi de kendi bünyemizde olunca, ekipteki hocalarımıza müracaat ettik ve ön kayıtlarımızı aldılar. Öncelikle testlerimiz yapıldı. Virüsle daha önce karşılaşıp karşılaşmadığımı görmek için hem PCR testi hem de antikor testi yapıldı. Kan değerlerim ve test değerlerim uygun olduğu için çalışmaya dahil edildim. Dün beni aşı olmaya davet ettiler. İlk aşımızı dün aldık. İnşallah hem ülkemiz hem de insanlık için hayırlı işler vesilesidir ”.

Aşı deneme uygulamaları Türkiye’de 25 merkezde yapılmaktadır. Tamamen gönüllülük esasına göre yapılan aşının ülkemizde 13 bin kişiye uygulanması planlanıyor.

Utku Şimşek – Erdinç Türkcan

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi