Çiftçi için yeni gelir kapısı: Salep

Çiftçi için yeni gelir kapısı: Salep
20:12 - Haziran 18 2020 Perşembe

Tarımsal Hizmetler ve Şerif Bölüm Müdürü Mehmet Akif Özdemir, sadece Samsun’da yapılan özel izinli orkide orkide üretimi ile 17 ilçeye yayılacağını söyledi.

Endemik bitki türleri arasında olduğu için doğadan toplanması yasak olan Samsun’da ekilen salep orkide üretiminin Tarım ve Orman Bakanlığından özel izin alınarak Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile genişletildi. Tarım Hizmetleri ve Muhtarlar Dairesi, 19 Mayıs ilçesinden başlattığı desteği birim alanda yüksek verimlilik ve kar sağlayan salep üretimi için 17 bölgeye yaymayı hedeflemektedir.

Tarım Hizmetleri ve Muhtarlar Dairesi Başkanı Mehmet Akif Özdemir, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksekokulu Başkanı, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Ömer Çalışkan ve Ekolojik Üreticileri Eğitim ve Dayanışma Derneği (EKOMDER) Başkanı Hakkı Karaman ile birlikte salep orkide üreten çiftçilerle buluştu. Doçent Çalışkan’ın Tekkeköy, Çarşamba ve Alaçam ilçelerinden yeni üreticilere üretim konusunda teorik ve pratik eğitim verdi.

Halep köyden şehre göçü önlemek için harekete geçti

Samsun’da salep orkide üretiminin artırılmasının çiftçilerin ve şehrin ekonomisine büyük katkı sağlayacağına dikkat çeken Büyükşehir Belediyesi Tarım Hizmetleri ve Muhtarlar Başkanı Mehmet Akif Özdemir, “Bu yıl iki çiftçiyi destekleyeceğiz bölgemizde Tekkeköy ve Alaçam ilçeleri bulunmaktadır. Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Demir’in verdiği talimatlarla şehirde salep üretimini artırmaya ve önümüzdeki yıllara devam edeceğiz. Bu yıl vereceğimiz destekle Çarşamba, Tekkeköy ve Alaçam ilçelerinde başlayacak üretimi ve 19 Mayıs ilçelerimizi çiftçimize genişletmeye devam edeceğiz. Halep fabrikası, özellikle düşük gelirli ve küçük arazisi olan vatandaşlarımız için geçim kaynağı olabilecek bir bitkidir. Sunduğumuz destekle çiftçiyi kırsal alanda tutmayı ve kırsal kalkınmayı artırmayı hedefliyoruz. ”

Samsun’da salebi markası yapmaya çalışıyoruz

Doç. Öte yandan Ömer Çalışkan, Büyükşehir Belediyesi ile saleb markası olmak için çalışmalarda bulunduğunu belirtti. Yapılan çalışmalarda yaklaşık 30 çeşit salep olduğu belirlenmiştir. Birçoğunu toprağa getirdik. Bu çeşitlerin 3-4’ünün saha denemelerimizle üretime uygun olduğunu belirledik. Bu çeşitlerle üretim alanlarımızı genişletmeye çalışıyoruz. Çok uygun bir bölgedeyiz. Bu çeşitliliği değerlendirerek bu markayı Samsun’da bir markaya dönüştüreceğiz. ”

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi