Büyükçekmece Gölü’ndeki korkunç manzara böyle görüntülendi

Büyükçekmece Gölü’ndeki korkunç manzara böyle görüntülendi
14:12 - Ekim 6 2020 Salı

Göldeki kuraklığa botlarını giyerek dikkat çeken Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, “1990’dan bu yana bu tarafa üç kez kuraklık geldi. Bu yıl muhtemelen en yüksek kuraklık. İşte burada. görüntü. Karşı taraftaki araba 2 metre suda olmalı. Gölde hareket ediyor. “

Büyükçekmece Gölü’ndeki doluluk oranı yüzde 18’e düştü. 28 kilometrekarelik yüzölçümüyle İstanbul’un 100 milyon metreküp su ihtiyacını karşılayan Büyükçekmece Gölü’nde, kuraklığın olumsuz izleri giderek artıyor, gölün doğal dengesini tehdit eden kuraklık, çiftçi ve balıkçıları da düşündürüyor. arazi hakkında. Büyükçekmece Gölü’ndeki suyun çekilmesi, göçmen kuşların yanı sıra yay, sazan, kefal gibi balıkların sayısında azalmaya neden olarak bitki örtüsünü tehdit etmeye başladı. 1991 ve 2005 yıllarında kuraklık tehdidiyle karşı karşıya kalan Büyükçekmece Gölü’nün manzarası hiç de hoş değil.

Suyun her geçen gün biraz daha çekildiği Büyükçekmece Gölü’nde incelemelerde bulunan Büyükçekmece Belediye Başkanı. Hasan Akgün, “1990’dan beri üç kez kuruma noktasına geldi. Bu yıl muhtemelen en kötü kuraklık. Bu ortaya koymaktadır; Dünyada iklim değişikliği artmaya devam ediyor. “Floramız, faunamız, zengin bitki örtüsümüz, canlılarımız ölüyor.”

“Floramız, faunamız, zengin bitki örtüsümüz, canlılarımız şimdi ölüyor”

Büyükçekmece Gölü’ndeki manzaranın hoş olmadığını belirten Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, “Büyükçekmece baraj gölünün yaklaşık 500 metre 600 metre yakınında bir nokta. O sırada burada 2-3 metre su olması gerekiyordu. Yayın balığı yakalamamız gerekiyordu. Kuğular, kuşlar, tüm deniz ve göl canlıları burada göl ile deniz arasında cirit atıyordu, hiçbir şey. Bu ne günah ne Büyükçekmece İstanbul Türkiye ne de günahların günahı. Bilim adamları, bu ileri teknoloji ürünü uğruna, iklim değişikliğine neden olan ve atmosferi bozan teknolojinin ortaya çıkmasından kaynaklandığını ortaya koyuyor. İşte manzara. Karşıdaki araba şimdi 2 metre suda olmalıdır. Gölde dolaşıyor.

Büyükçekmece, faunası ve florası ile çok zengin bir örtüye sahiptir ancak can damarı Büyükçekmece lagün gölüdür. Daha sonra Türkiye’de ilk defa gövdeli baraj gövdesi dolgu barajı yapılmıştır. Daha sonra İstanbul’a 100 metreküp su veren bu baraj, iklim değişikliği sonucu bahsettiğim 1990’lardan bu yana üç kez kuruma noktasına geldi. Bu yılki kuraklık muhtemelen en kötüsü. Bu ortaya koymaktadır; Dünyada iklim değişikliği artmaya devam ediyor. Buna dikkat çekmek istedim. Floramız, faunamız, zengin floramız, canlılarımız şimdi ölüyor. Ördekler, balıklar ve diğer su altı canlıları çok üzgün. Onbinlerce dönüm arazi, 28 kilometrekarelik Büyükçekmece gölü ne yazık ki kuraklıkla karşı karşıya ancak İstanbul’da su sorunu olmadığını biliyoruz. Çünkü İSKİ Genel Müdürlüğü Büyükşehir yetkilileri, İstanbul’un diğer barajlarındaki su seviyesi de yaklaşık 90 gündür İstanbul’un su ihtiyacını karşıladı ”dedi.

“Bahçelerimizi sulayamaz hale geldik”

Çiftçilikle geçimini sağlayan Soner Yılmaz Ereke, göldeki su seviyesindeki hızlı düşüşün çiftçilere de zarar verdiğini belirterek, “Mevcut durumda dünyanın değişken iklim koşulları nedeniyle kuraklık yaşıyoruz. kuraklık. Bulunduğumuz yerde balık tutan ailelerimiz var. Şimdi gördüğünüz gibi, her yer kuruyor. Bu arada gölümüzde yetişen balıklar da bitmek üzere. Kuşlarımız bitmek üzere. Ne yazık ki şu anda ne kuşlarımız ne de balıklarımız var. Durum bu. Çiftçiler olarak bu durumdan hiç memnun değiliz. Sulama alanımız da sınırlı kaldı. Bahçelerimizi sulayamaz hale geldik. “Yapılacak bir şey nedir, ne değildir, yetkililerimiz, büyüklerimiz muhtemelen bu iklim koşullarının değişmesini önlemek ve zehirli atıklar atmamak için ne gerekiyorsa yapacaklardır.”

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi