Bu okulda eğitim alanlar işsiz değil

Bu okulda eğitim alanlar işsiz değil
10:00 - Eylül 21 2020 Pazartesi

Balıkesir’in eğitim ve iş dünyası MESTEM atölyeleri ile güçlenecek. Organize Sanayi Bölgesi’nde açılacak 5 derslikli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, sanayi dünyasının ara eleman sıkıntısını ortadan kaldırarak istihdama katkı sağlayacak.

MESTEM hakkında bilgi veren Balıkesir Organize Sanayi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Bekki, fiziki olarak genişleyen OSB’nin vizyon olarak da geliştiğini söyledi. Bekki, “Balıkesir’in ulaşımda bir kavşak noktası olduğunu hatırlatarak başlayalım. Bugün İstanbul’dan ayrıldığınızda 2-2,5 saatte Balıkesir’de olabilirsiniz. Yeni karayolundan sonra Bursa’ya yarım saat, İzmir’e aynı mesafede. Balıkesir Organize Sanayi Bölgesinde 113 fabrikamız üretime başlamış olup, toplam 125 katılımcımız bulunmaktadır. Bu 125 fabrikadan 113’ü üretimde ve 9 fabrikamız inşaat halindedir. Organize Sanayi Bölgemizde 3 etap açılımımız var. 1. Etap 156 hektarlık genişleme alanımızın kamulaştırılması tamamlanmıştır. Önümüzdeki günlerde OSB’nin yeni parselleri altyapı çalışmalarına başlanarak sanayicilere hazır hale getirilecek ”dedi.

Gümrük müjdesi

Bekki, Organize Sanayi Bölgesi için hedefleri olduğunun altını çizerek, “Organize Sanayi Bölgesi’nde genişleme sürecindeyiz. Bu genişleme sürecinin 1. etabının kamulaştırılması bitti. Muhtemelen 3-4 ay içerisinde altyapı çalışmalarına başlanacak ve hızla tamamlanacaktır. Gümrük sahamız oluşturuldu. Gümrük sahamıza ilişkin altyapı çalışmaları devam etmektedir. Balıkesir’den sevk edilen ihraç ürünleri Bursa Gemlik veya Aliağa veya İzmir limanlarındaki gümrüklerde işlendiği için bunu bir an önce harekete geçirmemiz gerekiyor. Burada bir lojistik köy var, lojistik köye bakan bir gümrük bölgesi oluşturduk. Yer Bakanlıkça tahsis edildi ve onaylandı. Bina ve tesislerin inşaatını tamamlayarak gümrük müdürlüğünü hızla işletmeye hazır hale getireceğiz. Ayrıca Organize Sanayi Bölgemizde mevcut bir atık su arıtma tesisimiz bulunmaktadır. Bu 3 bin metreküp arıtma tesisi 10 bin metreküpe çıkarılacak. Altyapısı hazırlandı ve mevcut arıtma tesisi sert hareket etmeye başladı. İlgili ihale bir ay içinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılacak. Enerji altyapımız da çok iyi durumda. Elektrikli tarfo merkezimiz var, indirim merkezimiz var. Sanayicilerimiz elektriği çok iyi kullanıyor. 50 megavatlık kurulu gücümüze 100 megawatt ekledik. Bu, önümüzdeki günlerde yeni yatırımcılar geldiğinde elektriğimizi kesintisiz olarak sağlayacağımız anlamına geliyor.

35 bin çalışan, 1 milyar dolar ihracat hedefleniyor

Başkan Yardımcısı Hüseyin Bekki sözlerine şöyle devam etti: “Organize Sanayi Bölgesi’nde şu anda 11.600 çalışanımız var. Tüm bunlar tamamlandıktan sonra yeni sahalarımızla bu sayı 35 bin çalışana ulaşacak. Amacımız bu yönde. Balıkesir olarak 1 milyar dolarlık ihracat hedefine adım adım yaklaşıyoruz. Organize Sanayi Bölgemiz pandemi döneminde gerçekten zorlukların üstesinden geldi. Ülke ve dünya açısından zor günler yaşadık. Ancak Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren 113 imalatçı firmadan 90’ı bu dönemde kesintisiz olarak hizmet vermeye devam etti. Sokağa çıkma yasağının olduğu dönemlerde bile valilikten alınan izinlerle 90 şirketimizi faaliyete geçirdik. Sektörel bazda olumsuzluk yaşayanların yüzde 90’ı aynı şekilde yoluna devam etti. Bu pandemi döneminde yaşanan olumsuzlukları olumlu bir şekilde nasıl değerlendireceğini biliyordu, nasıl kazanacağını biliyordu ve bunu bir fırsat olarak değerlendiriyordu.

Fabrika MESTEM’i soracak ve eğitecek

MESTEM ile sözlerine devam eden Bekki, “113 üretim tesisimizin ihtiyacını karşılayacak ve burada tüm yeni gelenlere teknik destek sağlayacak. Düz lise yani normal lise mezunu, mesleği olmayan öğrencilere profesyonel destek vereceğiz ve bu belgeleri kendilerine sunacağız. Gittikleri yerlerde mesleki yeterlilik belgesi alarak gideceklerdir. İş başvurusu yapılırken “ne iş olursa olsun yaparım” mantığına uyulmayacaktır. Gittiklerinde “O elektrik donanım otomasyon sisteminde sertifikam var, bunun için eğitim aldım” diyecekler. Ellerinde enerji sistemleri, mekanik işler, CNC torna tezgahları ile ilgili tüm belgeler ile iş başvurusu yapabileceklerdir. Ya da mevcut fabrikalar ‘Bu tür personele ihtiyacım var, bu atölyeler fabrikaların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde çalışacak’ dedi.

Eray: “MESTEM otomasyona geçişte mihenk taşı olacak”

Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Mesut Eray, MESTEM’in iş dünyasına nasıl katkı sağlayacağını anlattı. Müdür Eray, “Mesleki eğitim merkezimiz 5 atölye ve 5 derslikten oluşuyor. Bu yerin kurulmasındaki amaç, öncelikle mesleki eğitime destek olmak ve Organize Sanayi Bölgesinde bulunan fabrikaların kalifiye eleman ihtiyacını karşılamaktır. İlk önceliğimiz, Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin atölye ihtiyaçlarını karşılamaktır. İkinci amaç ise burada çeşitli kurslar açarak eğitim hayatı bitmiş ancak herhangi bir nitelik kazanmamış personeli nitelikli hale getirmek ve istihdam için sanayicilerimize göndermektir. Üçüncü hedefimiz ise MESTEM’deki otomasyon atölyelerimizde vereceğimiz eğitimlerle Balıkesirli Sanayicilerimizi otomasyona geçiş örneği haline getirmektir. Metal işleri atölyesinde çeşitli kaynak makineleri ve fabrika otomasyon atölyesinde otomasyon sistemleri gibi çok güzel eğitim setleri bulunmaktadır. Bu atölyeleri fabrikalarımızın oryantasyon eğitimlerini burada yapmaları için de tahsis edeceğiz. Aynı zamanda buranın Mesleki Yeterlilik Kurumu olarak kullanılabilmesini sağlamak için yaptık. Tabii az önce bahsettiğim en önemli yan özelliklerden biri de Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan ulusal ve küresel firmaların yanı sıra Balıkesirli’deki sanayicimizin özellikle otomasyona geçişte çok önemli bir mihenk taşı olacağını düşünüyorum ”dedi. .

Yönetici Eray, “MESTEM’de bulunduğumuz atölye metal işleri atölyesi. Ayrıca makine teknolojileri atölyesi, yenilenebilir teknoloji atölyesi, bilişim sınıfı, temel mekanik atölyesi ve fabrika otomasyon atölyeleri de eğitim merkezimizde yer almaktadır. Personel sıkıntısının en çok yaşandığı branş olan kaynakçı yetiştirmek için her türlü kaynak makinesinin bulunduğu Metal İşleri atölyemizi de çok etkin bir şekilde kullanacağız. Kaynak robotu, kaynak eğitim simülatörü, tozaltı ark kaynak makinesi, her türlü oksijen ve elektrik kaynak makineleri burada bulunmaktadır. İnşallah 1 Ekim’den itibaren pandemi süreci elverdiği sürece kurslarımızı açarak mesleki eğitime katkı sağlayacağız. Organize Sanayi Bölgelerimizde bulunan fabrikalarımıza da kalifiye eleman yetiştireceğiz.

Bahadır Demirçeviren – Umut Sayan

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi