Bird Language ile sosyal mesafeyi aşıyorlar

Bird Language ile sosyal mesafeyi aşıyorlar
11:00 - Aralık 19 2020 Cumartesi

2017 yılında UNESCO tarafından Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne dahil edilen Kuş Dili ile iletişimin sağlandığı köyde, korona virüsü tehlikesi nedeniyle köy sosyal mesafe kurallarına uygun yaşanıyor. Köylüler birbirleriyle Kuş Dili aracılığıyla iletişim kurarlar.

Kuş Dilini Tanıtma Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Onursal Başkan, bugüne kadar korona virüsü nedeniyle köyde herhangi bir vaka görülmediğini belirterek, “Köyümüzde sosyal mesafe kurallarına uyarak yaşıyoruz. Köyümüzde yaşayanlar ve yurtdışında yaşayanlar arasında corona virüsü vakaları görülse de köyümüzde yaşayanlar arasında vaka görülmedi. Kuş Dili konuşmasıyla bilinen köyümüz, daha önce yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden biriydi ancak Corona virüsü nedeniyle dışarıdan kimse gelmedi. Köyümüzde yaşayanlar aralarına sosyal mesafe koyarak yaşarlar. Yaşlıların çoğu eskiden olduğu gibi Kuş Dili’nde yaşıyor ve iletişim kuruyor. “Mahalleler arası birbirine geçemeyen yaşlılarımız, cep telefonu kullanamadıkları için en iyi bildikleri yöntem olan Kuş Dilini kullanıyor.”

Komşuluk olmadığında Bird Language ile iletişim kurmak

Köy sakinlerinden Ahmet Köçek, “Corona virüs önlemleri nedeniyle birbirimize gidemiyoruz. Birbirimizden haber almak için Bird Language diyoruz. Evde otur, otur, sıkılıyoruz. O sırada dışarı çıkıp etrafta kimin olduğunu görmek için ıslık çalarız. Sesimiz uzak mesafelere ulaştıkça, köyümüzün her mahallesinde ıslık duyulabilir. Bazen öyle bir an vardır ki her yer ıslıklarla yankılanır. İleri geri gidip gelmenin sakıncalı olduğu günümüzde bir ıslık ile iletişim kurmak çok kullanışlıdır. “Köyün başından kahveye ekmek ıslık çalabilir veya başka bir şeye ihtiyacım olduğunu bildirebilirim.”

Ahmet Bilge – Rıdvan Öztürk

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi