Bir süredir zengin ağalar giyiyordu, şimdi işi yok oluyor

Bir süredir zengin ağalar giyiyordu, şimdi işi yok oluyor
10:00 - Ekim 10 2020 Cumartesi

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte unutulmaya yüz tutmuş meslekler birer birer yok olmaya devam ediyor. Yüzyıllardır Ege ve Akdeniz kıyı bölgelerinin simgesi olan ve geçmişte Karadeniz’de zengin ağaların giydiği kuşaklı botlar, bu durumdan nasibini alan bir meslek olarak görülüyor.

Cumhuriyet döneminde Yörük kültürü ile özdeşleşmiştir.

Günümüzde körüklü bot yapımı Aydın’da yaygın olmakla birlikte ata binmeyi kolaylaştırdığı ve tamamen doğal ürünlerden yapıldığı için belli bir kesim tarafından tercih edilmektedir. Yaptıkları ‘gıcırtı’ sesiyle bir ortama girecek kişinin itibarını temsil ettiği söylenen bir çift körüklü bot, 7 ile 10 parçadan oluşan körükler içerebilir. Cumhuriyet Dönemi’nde Yörük kültürüyle özdeşleşen bir kültürel değer olan Boots, günümüzde çok fazla kullanılmamakta ve ustaları yeni çırak bulamamaktan şikayet etmektedir.

“20 yıldır körüklü bot üretiyorum”

Ordu’nun Altınordu ilçesinde 45 yıldır ayakkabı tamircisi ve imalatçısı olarak çalışan 58 yaşındaki Türkay Yavaş, “Körüklü bot mesleğini öğrendiğimden bu yana 20 yıl geçti. Karadeniz’de bunu yapan kimse olmadığını gördüm ve buraya getirmek istedim. Bunun için Kuşadası’ndaki bir ustadan kurs aldım ve öğrendim. Sonra Ordu’ya getirdim. Bir de talep var, mesleğimi seviyorum. Ancak unutulan meslekler arasında ve çırak bulamıyoruz, zanaat artık yok oluyor. “Bu mesleğin yapılmasını talep ediyorum.”

“15 günde yapılır, tamamen el işçiliğidir”

Çizmelerin tamamen elde yapıldığını ve hakiki deriden yapıldığını belirten Yavaş, “Bot yapmak 15 gün sürüyor, deriden yapılmış ve el işçiliği. Ege ve bölgemizde kullanılmaktadır. Bu bölgelerde daha da yaygındır. Yaptığım bu botlar genellikle İstanbul, Ege ve Trabzon’a gidiyor. Ordu’da talep neredeyse çok düşük. Aslında her evde olması gereken bir ürün ve çok güzel bir hediye. Son zamanlarda horon oynarken de kullanılıyor ”.

Fiyat bin liraya ulaşabilir

Bir ayakkabıdan yaklaşık 6 kat daha fazla deri kullanan ve yapımı çok zor olan körüklü bot fiyatlarının bin liraya kadar satılabileceğini anlatan bot ustası Türkay Yavaş, “Bir bot normalde 800’e kadar çıkabilir. lira ama kullanılan malzemeye bağlı. Kişinin isteğine göre komple el çalışması yapılır. Bu meslek en son 1960 yılında yapıldı ve bitirildi. 20 yıl önce getirdim ve rağbet görüyor. Tiyatrolarda performans sergileyenler ve bazı sanatçılar da alıyor ”.

Selim Kuşcu

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi