Bilim Kurulu üyesinden aşı uyarısı

Bilim Kurulu üyesinden aşı uyarısı
15:00 - Kasım 18 2020 Çarşamba

Sağlık Bakanlığı Sosyal Bilimler Yönetim Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Mustafa Necmi İlhan, aşıların son dönemde gündeme geldiğini ve bu durumun insanlarda uyuşukluğa yol açtığını söyledi. Dün açıklanan yeni önlemlere değinen Prof. Dr. İlhan, önlemlerin iki aşamada ele alınması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. İlhan, “Bu kısıtlamaların iki mantığı var. Birincisi, riskli grubu korumaktır. Peki bu riskli gruplar kimler? Hastalandıklarında olumsuz sonuçlara maruz kalabilen 65 yaş üstü gruplar çoğunlukla hayatını kaybediyor. Bu nedenle, bu grupların hareket saatleri sınırlıydı. Bir diğeri 20 yaş altı gençlerimizdir. Bu grupta hastalığı çok aktif olmamasına rağmen çevreye bulaşması nedeniyle bu grubun dışarı çıkma süresi de kısıtlanmıştır. Bunun dışında ikinci strateji, virüsün daha fazla bulaştığı ortamlar ve kısıtlama süreleri boyunca bulaştığı saatlerin kısıtlanmasıdır. Son radyasyon raporlarına baktığımızda virüsün daha çok lokantalar gibi uzun süreli oturma sırasında bulaştığını görüyoruz. Böylelikle belli bir süre daha erken ayarlamak yani 20.00’den sonra oturmayı engellemek ve insanların kalabalığa girmesini engellemek mümkün olacaktır. Bu nedenle buna bir sınırlama geldi. Ama bildiğiniz gibi bu kısıtlamalar evleri kapsamıyor. Vatandaşlarımızın şunları yapmamasını istiyoruz; evet devlet ciddi kısıtlamalar aldı. Aslında alışveriş merkezlerine, kuaförlere, berberlere baktığımızda baştan beri hep konuştuk, maçların seyircisiz oynanması gerektiğini tartışıyorduk. “Oyunlar seyircisiz oynanıyor ve çocukların eğitimi çevrimiçi olarak devam ediyor.”

“Karşılıklı ziyaretlere gitmenin çok fazla kirlendiğini gözlemliyoruz”

Son dönemde vakalardaki artışın kapalı ortamlarda aşırı toplanmadan kaynaklandığını gözlemlediklerini belirten Prof. Dr. İlhan, “Restoranlarda ve hatta aynı anda sadece paket servis yapan restoranlarda zaman sıkıntısı olduğunu biliyorsunuz. Restoranlardaki kısıtlamalar insanların toplanmasına engel olurken alışverişte kısıtlamalar, spor merkezlerinde kısıtlamalar. Ancak evde vatandaşlar buna uymak zorundadır. Zira ona baktığımızda son dönemdeki hastalarda ev içi bulaşma, aynı aileden aynı soyadına sahip bir teyze, anne, baba veya meslektaş ile karşılıklı ziyaretlere gitme ile çok fazla kontaminasyon olduğunu gözlemliyoruz. Bu nedenle bu iki gerekçe dahilinde ilan edilen yeni kısıtlamaların hasta sayısının azaltılmasında etkili olacağını düşünüyoruz. Ancak vatandaşların da buna uyması gerekiyor ”dedi.

“Hepimiz aşı olsak bile, virüs ülkemizde sıfır olmadığı ve dünyada sıfır olduğu sürece hala risk var”

Bakın, iki kez hasat yapanlar var, hepimiz biliyoruz. Genç, sağlıklı insanlar bile hastalığa iki kez yakalanabilir. Üçüncü kez nadiren görülen İlhan, aşılara dikkatle yaklaşılması gerektiği uyarısında bulunarak, “Bu aşıyı yapıyorsun, bu aşıyı yaptıktan sonra toplumun ne kadarını 1 yıl koruduğuna bakıyorsun, konuşuyorsun. buna göre. Ancak şu anda böyle bir bilgiye sahip değiliz. Çünkü yeni hayatımızda virüs söz konusu. Öncelikle aşıyı yaparsınız, kaç kişiyi koruduğuna bakarsınız ve ona göre karar verirsiniz. İkinci olarak virüsün vücutta oluşturacağı antikor seviyesi belli, virüsün oluşturacağı antikor seviyesini hesaplıyorsunuz. Rutin hepatit aşımız, tetanoz aşımız, çocukluk aşılarımızda olduğu gibi, bu aşının etkisinin o kadar fazla olduğunu, yüzde antikor üretmesi gerektiğini söylüyorsunuz, ona göre karar veriyorsunuz. Bunların hiçbiri mevcut olmadığı için aşıya biraz dikkatli yaklaşmamız gerekiyor. Bildiğiniz gibi Sağlık Bakanlığı aşının daha uygun olacağı 2 doz uygulayacak ve uygulama daha uygun olacak ve aşı bu konuda çalışmalarına devam edebilecek. Aslında bakan zaten bir anlaşma yaptığımızı açıkladı. Buna göre gitmek gerekiyor. Ama bunların ötesinde toplum, aşının bulunduğuna yaklaşmasın, 15 gün, 20 gün daha idare edeceğim, aşı olsa bile aşı geliyordu, bu kısıtlamalar niye geldi. Bunu bir kez bilmemiz gerekiyor; Bugün 2 doz aşı yaptırmış olsak da yine de fiziksel mesafeye, maskeye, hijyene, kalabalıktan kaçınmaya ve temiz hava ile ortamı havalandırmaya dikkat edeceğiz. Hepimiz aşı olsak bile virüs ülkemizde sıfır, dünyada sıfır olmadığı sürece hala bir risk var. Aşılama, sadece virüse karşı mücadeleyi kolaylaştıracak bir yaklaşımdır. “Virüsle savaşmanın en önemli anahtarı temas ve bulaşmayı önlemektir.”

Utku Şimşek – Erdinç Türkcan

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi