Bilim Kurulu Üyesi Ünal açıklandı! Covid-19 mu yoksa mevsimsel grip mi?

Bilim Kurulu Üyesi Ünal açıklandı! Covid-19 mu yoksa mevsimsel grip mi?
10:12 - Ekim 23 2020 Cuma

Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr.Serhat Ünal, solunum enfeksiyonları mevsiminin gelmesiyle birlikte ‘mevsimsel grip miyim yoksa Covid-19’um mu var? artmış ve bu iki hastalığın ancak sağlık kurumlarında uygulanacak testlerle ayırt edilebileceği. Her iki hastalığın da damlacıklarla bulaştığını hatırlatan Prof.Dr.Ünal, maske kullanımının her iki virüsü de aynı anda önleyebileceğini vurguladı.

“Covid-19 ile mevsimsel grip arasında ayrım yapmaya çalışmak gerekmeyebilir”

Covid-19 enfeksiyonu ortaya çıkmadan önce grip ve soğuk algınlığı arasındaki farkların merak edildiğini belirten ancak bu yıl Covid-19 da bu iki hastalık arasına dahil edildi. Dr. Serhat Ünal, “Covid-19, güçsüzlük, yorgunluk, boğaz ağrısı, kas ağrısı, yüksek ateş gibi semptomları olan ve mevsimsel gribe çok benzeyen bir tabloya neden olan bir solunum yolu viral enfeksiyonudur. Üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur. Yani bu ikisi arasındaki ayrım gerçekten önemli olabilir. Ancak bu mevsimde nedeni grip mi yoksa Covid-19 mu, yüksek ateş, kas ağrısı, halsizlik, yorgunluk, boğaz ağrısı olduğunda soğuk algınlığından (soğuk algınlığı) ayırt etmek ve hatta ayırt etmek mümkün. ikisi arasında. Özellikle kas ağrısı, boğaz ağrısı ve ateş çok ön planda ise mutlaka hekime başvurmaları gerektiğinin altını çizelim. Bende Covid-19 mu yoksa grip mi olduğunu ayırt etmeye çalışmam gerekmeyebilir. Çünkü her ikisi de yine de bir doktora danışmayı gerektirebilir. İkisini klinik olarak ayırt etmek mümkün olmayabilir. Tat ve koku alma duyusunda azalma gibi Covid-19’a özgü bazı belirtiler vardır. Ancak tüm solunum yolu enfeksiyonlarında bir dereceye kadar görülebileceği için şiddet derecesine göre ayırmak mümkün olmayabilir. “Bu sağlık kurumları, ancak her iki virüse özel testler yapılarak ayırt edilebilir.”

“İkisini birbirinden ayırmak mümkün değil”

Mevsimsel grip ve Covid-19’un benzer semptomlar gösterdiğini ve bu nedenle ayrımın ancak klinik testlerle yapılabileceğini belirten. Dr. Ünal, “Özetlemek gerekirse solunum yolu enfeksiyonları mevsimde soğuk algınlığı, grip veya Covid-19 olabilir. Soğuk algınlığı daha hafif bir tablodur, ateş ve kas ağrısı gibi belirtiler çok belirgin değildir. Hapşırma, burun akıntısı ve gözde sulanma daha belirgindir. Nefes darlığı yok. Öte yandan halsizlik, yorgunluk, boğaz ağrısı ve kas ağrıları mevsimsel grip ve Covid-19’da daha belirgindir. Ateş daha şiddetlidir. Covid-19’da koku ve tatta bir miktar ek azalma meydana gelebilir. Her ikisinin de ek olarak karın ağrısı ve ishal gibi semptomları olabilir. Dolayısıyla bu ikisini birbirinden ayırmak mümkün değildir. “Ek testler yapılarak ayırt edilebileceklerini söyleyebilirim.”

“Corona virüsüne karşı korunduğumuzda, otomatik olarak gribe karşı korunacağız”

Hem Covid-19 hem de grip enfeksiyonlarının damlacıklar yoluyla bulaştığını hatırlatan Prof. Dr. Ünal, “Bu yıl griple ilgili müjde verilebilir. Covid-19 salgını devam ettiği için hepimiz maske, mesafe ve el hijyeni kurallarına uymak zorundayız. Grip ve Covid-19 çok benzer şekilde damlacıklar yoluyla bulaştığı için kişi corona virüsüne karşı korunur ve bu önlemleri alırsa doğrudan influenzadan (grip) korunmuş olur. Bu nedenle beklenen grip vakaları önceki yıllara göre daha azdır. Dolayısıyla corona virüsüne karşı tedbir almışsak gribe karşı korunmuş sayılabiliriz. Bu nedenle, beklenen grip vakaları düşük olmalıdır ve gerçekten de kış Güney Yarımküre’de olduğunda, grip sayısı solunum yolu enfeksiyonu mevsimindekinden daha düşüktür. Yüzde 50-60 azalma tespit edildi. Bu nedenle iyi haber, korona virüsünden korunduğumuzda gribe karşı otomatik olarak korunacağımız için bu yıl gribin daha düşük olmasını bekliyoruz ”dedi.

“Yeni tanımlanan risk gruplarına göre grip aşıları yapılacaktır”

Sağlık Bakanlığı tarafından Covid-19 kapsamında yeni tanımlanan risk gruplarına grip aşılarının uygulanacağını belirten Ünal, “Grip aşısının önceki yıllarda olduğu gibi riskli gruplara uygulanması planlanıyor. Riskli grup tanımı, özellikle Covid-19 salgını için Sağlık Bakanlığı tarafından yeniden oluşturuldu. Bu tanımlamalara göre gerekli görülenlere influenza aşıları yapılacaktır. Ancak yine yeni tanımlanan risk gruplarına göre. Her iki hastalık da benzer şekilde bulaştığından, kişi Covid-19 ile enfekte olabilir ve birlikte grip olabilir mi? Birlikte benzer hastalıklara yol açtıkları için tabloyu biraz daha ağırlaştırmaları beklenebilir ”dedi.

Utku Şimşek

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi