Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr.İlhan: ‘Futbol Federasyonu kararını gözden geçirmeli’

Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr.İlhan: ‘Futbol Federasyonu kararını gözden geçirmeli’
11:00 - Ekim 16 2020 Cuma

Sağlık Bakanlığı Sosyal Bilimler Kurulu Üyesi Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. izleyici kararını yeniden gözden geçirecek. Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr.İlhan, vaka sayısının ulaştığı noktalardan dolayı bu tür sosyal etkinliklere açılmanın daha erken olduğunu, gelirse kesinlikle çok dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

“Maçlar, fiziksel mesafenin korunamadığı durumlar yaratır”

Maçların seyircilerle oynanması gerektiğini hatırlatan Profesör Fahrettin Koca, Bilim Kurulu’nun önerisi doğrultusunda maçların en azından ilk yarıda seyircisiz oynanmaya devam etmesi gerektiğini vurguladı. Dr. İlhan, “Maçlar bir araya geldiğimiz, heyecanlandığımız ve fiziksel mesafenin korunamadığı durumlar yaratır. Ancak böyle bir karar alınırsa, maçlara böyle bir seyirci alınacaksa yüzde 50 sınırı doğru olabilir. Ancak giriş ve çıkış sıkı bir şekilde kontrol edilmelidir. Giriş ve çıkışlarda fiziksel mesafeye kesinlikle dikkat etmek gerekir.

Aynı zamanda tuvalet gibi kapalı alanlarda da özen gösterilmelidir. Yiyecek ve içecek satışlarının önüne geçilmeli, salon ve ikamet yerlerinde 2 metreye kadar fiziki mesafe olmalı ve temiz hava ile havalandırılmalıdır. Stadyuma gittiğinizde sadece içeride yoğunluk yok, çıkışta veya girişte de yoğunluk var. Çıkışta dışarıya bulaşma olmaması için kişilerin belli bir sıra ile dışarı çıkmalarına izin verilmelidir. Bence bunu Futbol Federasyonu yapmalı; her yerde fiziksel mesafeyi kontrol edecek yeterli adam bulunmalıdır. Maske koşullarına uyulmalıdır. Aynı şekilde kapalı alanlarda el hijyenine dikkat edecek donanıma sahip olmalıdır. Aksi takdirde riskin oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz ”dedi.

“Futbol Federasyonu’nun kararını gözden geçirmesi ve maçları seyircisiz oynamaya devam etmesinin uygun olacağını düşünüyorum.”

Kibritlerin sadece stadyumda değil toplu ulaşımda da kullanıldığını belirten Prof. Dr. “Bildiğiniz gibi toplu taşıma en çok kirlenen yerlerden biri. Çalışma saatine denk gelebilecek zamanları da göz önünde bulundurduğumuzda, burada oluşacak yoğunluk da riski artıracaktır. Tabi burada maça gidecek olan vatandaşlarımıza kendi imkanlarıyla tekrar gitmelerini, arabada maksimum 3 kişi ile maske takıp pencereler açık seyahat etmelerini tavsiye etmemiz gerekiyor. İstanbul’u düşünelim, toplu taşıma sadece karayolu ile sınırlı değil, vapurlar, metrobüsler var ve çoğu büyükşehirde metro var. Daha önce ulaştığımız rakamlara baktığımızda Futbol Federasyonu’nun kararını gözden geçirmesi ve maçları seyircisiz oynamaya devam etmesi bu riskin artmasına neden olacağı için uygun olacağını düşünüyorum.

“Aynı tekkede bulunan kişi olumluysa, karantinada 14 gün geçireceğini bilmeli.”

Seyircilerin yüzde 50’si tekkeye alınırsa o locadaki herkesin kişi olumlu olursa kontak listesine alınacağını hatırlatan İlhan, “Burayı kapalı alan olarak değerlendirmek lazım. Çünkü dediğim gibi insanlar birlikte gidiyor ve konsantrasyon çok fazla. Böylece insanlar burada birbirleriyle iletişim halinde olacak. Heyecan olacak, goller atılacak, goller yenilecek. Bunlar çok güzel şeyler. Hepimiz oyun izlemeyi seviyoruz. Maçı izlemeyi çok özledik. Yaşamını da özledik. Ancak burada bir HES kodu tarandığında, insanlar buna dikkat etmelidir; O sırada aynı tekkede bulunan kişi pozitif çıkarsa 14 gün karantinada kalacağını bilmelidir. Bu şekilde düşünerek maçlara gitmek zorunda. Alt liglerde bunu başarmanın biraz zor olacağını düşünüyorum. Aynı şey büyük ligler için de geçerli. HES kodu olumlu olduktan sonra kişi temas olarak değerlendirilecek ve 14 gün işsiz kalacak ve bunu dikkatlice düşünmesi gerekiyor ”.

“Vatandaşlarımız, maskelerini değiştireceklerini bilerek mutlaka yedek bir maske almalılar”

Maçların yüksek tansiyon ve heyecan getiren bir aktivite olduğunu, bu durumun maske kullanımını riske atabileceğini belirten Prof. besbelli. Salgı yüksek olduğunda çevreye bulaşma artar. Çevreye bulaşmayı önlemenin yolu maske takmaktır. Ancak maç süresi uzadıkça insanlar orada 1 buçuk saat kalmıyor. 1-2 saat erken gider ve 3-4 saati bulur. Maskeler çıkarılabilir, maskeler anın heyecanı ile kullanılmayabilir. Ya da başka bir konu, maske takarken, bağırma, çağırma gibi heyecan verici işlemler sırasında maskenin ıslanabilmesidir. Burada tabii ki maske ıslanırsa vatandaşlarımız mutlaka yedek maske almalı, maskelerini değiştireceklerini bilerek, stadyum yetkilileri de maskeleri dağıtmaya hazırlıklı olmalıdır ”dedi.

Utku Şimşek

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi