Başsavcılığın Yazıcıoğlu soruşturmalarına ilişkin açıklaması

Başsavcılığın Yazıcıoğlu soruşturmalarına ilişkin açıklaması
21:00 - Aralık 25 2020 Cuma

Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit ilçesinden Yozgat’ın Yerköy ilçesine taşınan merhum BBP Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve arkadaşlarının helikopterle düşmesi sonucu meydana gelen olay ile ilgili Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan basın açıklamasında helikopter, süreç kısaca anlatıldı. .

Olayın ardından başlatılan soruşturma neticesinde, 2016 yılında 132 şüphelinin kovuşturulmaması kararının ardından yapılan itiraz üzerine Kahramanmaraş 2.Ceza Sulh Ceza Mahkemesi’nin 10 Nisan’da bazı şüphelilerin kovuşturulmaması kararını kaldırdığı belirtildi. 2018 yılı içerisinde Cumhuriyet Başsavcılığı yeniden soruşturma başlattı. .

Açıklamada, soruşturma kapsamında şüpheli ve tanıkların ifadelerinin alınması, dosyaya yansıyan iddiaların detaylı bir şekilde soruşturulması ve bunlarla ilgili somut delillerin toplanması için gerekli çalışmaların yapıldığına dikkat çekildi ve “ Sulh ceza hâkiminin kovuşturmada yer almadığı kararının kaldırılma sebebi de dikkate alınarak kapsamlı bir araştırma yapıldı. Bu kapsamda ByLock içerikleri ve dijital materyaller ülke genelinde tarandı ve ana dosya ile ilgili başka ifadeler de alınarak soruşturmaya devam edildi.

Bilirkişi raporlarında olay mahallinde uçuşta olduğu belirtilen pilotların ifadeleri alınmış ve adresi yurt dışında olduğu için bir pilotun ifadesi henüz alınamamıştır. Ayrıca olay yerindeki uçak sayısı, uçak pilotlarının kimlikleri, rotaları ve irtifaları açıklanıp onaylanarak geri alınacak uzman raporuna Hava Kuvvetleri Komutanlığından bilgi talep edildi. uçağın. Bu çalışmalar neticesinde dosyayla bağlantılı olduğu tespit edilen bazı şüpheli ve tanıkların ifadelerine süreç boyunca danışılmış ve bu ifadeler doğrultusunda soruşturma genişletilmiştir.

“Soruşturma dosyasındaki tüm suçlamalar incelendi”

Açıklamada, sanıkların soruşturma ve kovuşturma dosyalarının mahkemelerden ve savcılıklardan talep edildiği, tüm belgelerin de değerlendirildiği belirtildi. Açıklamanın devamında, “Soruşturma dosyasındaki tüm suçlamalar incelendi. Dosya kapsamında çok sayıda asılsız ifade ve iddiada bulunan tanıklar ve gizli tanıklar yeniden ifade edildi. Şahısların FETÖ / PDY temasları yapıldı. detaylı olarak incelenmiş, HTS analiz raporları alınmıştır.

Olayın ardından, FETÖ / PDY’nin arama kurtarma faaliyetleri öncesinde ve sonrasında ve soruşturmanın usulüne uygun yürütülmesi sırasında dosyaya kademeli olarak müdahale ederek kamuoyunu yanlış bilgilerle manipüle etmeye çalıştığı iddialarını güçlendiren deliller elde edildi ve soruşturmayı tükenmez hale getirdi. ve toplumda adalete olan güveni baltalıyor.

Bu kapsamda posta ile gönderilen imzalı tebligat mektubunun cezai soruşturmasında imzanın sahte olduğu ortaya çıkarken, Hava Kuvvetleri Komutanlığındaki bazı subay ve generallerin telefonlarının sahte tebligat yazılarıyla dinlendiği görüldü. FETÖ / PDY ile ilgili olarak dönemin yargı mensupları tarafından ifadelerine başvurulan bazı gizli tanıkların, yeniden atıfta bulunulan ifadelerinde gizli tanık sıfatıyla verdikleri ifadeleri yalanladıkları anlaşıldı, bu nedenle kurgulanmış oldukları anlaşıldı. yanlış ifadeler.

“17-25 Aralık döneminde ve 15 Temmuz’da önemli deliller elde edildi”

“17-25 Aralık süreci ve 15 Temmuz darbe teşebbüsü başarılı olursa bazı devlet adamları ve hükümet mensupları uydurma delillerle yargılanmalarına yol açabilecek bir komplo davasına hazırlanıyorlar” ifadesine yer verilen açıklamada, bu bağlamda terör örgütü üstyapısıyla temas kurdu. Dosyada çok sayıda tanığın yalan beyanlarına yer verildiği ve bunların genişletilmiş soruşturma prosedürleriyle kanıtlanmasına çalışıldığı bildirildi.

Helikopterin örgüte üye olduğu tespit edilen ve o dönemin askeri personeli tarafından kırılan parçalarının kaldırıldığı ve görüntülerin sosyal medyaya servis edildiği kaydedildi.

Kanuna aykırı dinleme kararı veren hâkim ve savcılar hakkında Hâkimler ve Savcılar Kuruluna suç duyurusunda bulunulduğu ifade edilen açıklamada, “Aynı yönde hem kolluk hem de önceki yargılamalarda Malatya Cumhuriyet Başsavcılığına (CMK 250. Madde ile Özel Yetkili Savcılık), soyut ihbarın içeriği Birçok kişinin 3 yıla kadar teknik takip altında olduğu tespit edildi. isimsiz bir suç örgütünün üyeleri.

FETÖ / PDY’nin amaçları doğrultusunda yürütülen soruşturmaya müdahale eden FETÖ / PDY mensuplarının bir kısmı, bir kısmı örgüt üyesi olmamakla birlikte, yalan ifade, iftira, suç uydurma gibi eylemlerde bulundular. Örgütle bağlantılı olarak ve hayatın olağan akışına aykırı beyan ve iddialar. soruşturmayı anlaşılmaz kılmaya çalıştıklarına dair yeterli delili bulunan, ana soruşturma dosyasından koparılan 17 şüpheli, yetkili ve görevli Kahramanmaraş 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İddianame ile aynı zamanda, maddi gerçeği ortaya çıkarmak için Göksun Asliye Ceza Mahkemesi ve Kahramanmaraş 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam eden ilgili davaların birleştirilmesi gerektiği konuları mahkemenin takdirine sunuldu. ”.

“Yargıtay 5. Ceza Dairesinde arama ve kurtarma faaliyetlerini yöneten üst düzey kamu görevlilerinin ihmali suçundan yargılama devam ediyor.”

Sivil Havacılık Genel Müdürü ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü hakkında yapılan açıklamada, suistimal suçu nedeniyle yürütülen soruşturma tamamlandı ve “Şu aşamada olayın nasıl meydana geldi, kasıtlı mıydı? olayın oluşumunda harici kişilerin kusuru veya ihmali. Yeni bir rapor hazırlamak için uzmanlardan oluşan yeni bir uzman komitesi oluşturuldu.

Yine Jandarma Bölge Komutanı ve yardımcısı, Sivil Havacılık Genel Müdürü ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü hakkında arama kurtarma çalışmalarında ihmal ve erteleme iddiaları ile ilgili soruşturma tamamlanmış, Kahramanmaraş 5. Asliye Ceza Mahkemesi’ne yönelik iddianame hazırlandı.

Arama kurtarma çalışmalarında ihmal ve gecikme iddialarına ilişkin olarak Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nde ihmal suçundan yargılama devam ediyor ”.

Halil Ulubey

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi