Baraj gölü dökülmeye döndü

Baraj gölü dökülmeye döndü
10:00 - Haziran 24 2020 Çarşamba

Gümüşhane Vauka Dağı şehir merkezinden doğan Torul ve derin vadileri Kürt ilçeleriyle aşan Giresun, 160 kilometreden sonra Doğankent ilçesinden Tirebolu’ya ulaşan Karadeniz’e ve Türkiye’nin o çaydaki Harshit çayından en hızlı enerji olan Torul Barajı’ndan üretmek için inşa edilmiş, son yıllarda çevre kirliliği ile gündeme geliyor.

Harsit deresi, doğum yerinden geçtiği köyün, ilçenin, ilçenin ve şehir merkezinin kenarlarına taşınmış, yağmurlar ve su seviyesi ile birlikte çevreye atılan çöpler en üst seviyeye ulaşmış ve plaj bant, tarım arazisi, bitişik bahçeler ve koylar çöplerle dolu. .

Torul ilçesinin Çamlıca ve Köprübaşı Mahallesi’ni etkileyen etkinlik, çevre felaketinin boyutuna ulaşırken, sakinler her yıl baraj gölünden tonlarca çöp, özellikle plastik atık toplamaktadır.

Santralin özelleştirildiği baraj gölünün su seviyesi son yıllarda en yüksek noktaya ulaştığında, Çamlıca ve Köprübaşı mahallelerini birbirine bağlayan tarihi köprü de sular altında kalıyor ve iki mahalle arasındaki ulaşımı durduruyor.

Baraj gölü havzası, yaz ve kış aylarında enerji üretimi nedeniyle su seviyesi en düşük seviyeye düştüğü ve yerel halkın bu duruma tepki gösterdiği için çölü anımsatmaktadır.

“10-12 yıldır her yaz tonlarca çöp topluyoruz”

Çamlıca İlçesi sakinlerinden gazeteci-yazar Turgay Bostan, barajın inşası sırasında havzada sulak alanlar olacağından mutlu olduklarını, ancak umdukları gibi olmadığını, “Burası çöplüğe döndü bir site. 10-12 yıldır her mevsim sakin olarak tonlarca çöp topluyoruz. Yaz tatillerim sırasında memleketimi ziyarete geldiğimde buraya çöp toplamaya geliyorum. “O kadar çok çöp biriktiriyoruz ki, bazen kamyonlarla çöp yakıyoruz ya da çöpleri belediyeden istediğimiz kamyonlarla alıyoruz.”

“Sonbahar aylarında çöle dönüşüyor”

Şu anda sonbahar mevsimine doğru bir dökümü olan gölün su seviyesinin yaklaşık 50 metre su seviyesiyle düşeceğini belirten Bostan, “Sonbaharda, burası kötü kokulu, etrafı çevrili bir ortama dönüşecek. Burası 1-2 ay bu pozisyonda kalır. Çöp olarak kalır. Sonra çöle dönüşüyor. Su belli bir seviyenin altına düşmemelidir. Çamlıca mahallesi olarak çevresel felaket yaşıyoruz. Burada genellikle plastikler var. Denizlerimiz ve göllerimiz plastikle dolu. Bu, çağımızın büyük bir çevre sorunudur. Harşit havzasındaki tüm çöpler rüzgarla bu koyda birikiyor. Bu koy ve koy gibi birkaç yer var. Rüzgar bu çöpleri getirir ve orada toplar “dedi.

“Derenin kenarına Gümüşhane ve Torul’un ne kadar çöp atıldığı şimdi baraj gölü ve çevresinde yüzüyor”

Torul Barajı’nın faaliyet gününden bu yana aynı sorunları yaşadığını söyleyen Torul Belediye Başkanı Evren Evrim Özdemir, “Gümüşhane ve Torul’un kenarına atılan çöp akışı kadar baraj şimdi göl. Çamlıca ile çok eski bir yerleşim olan Köprübaşı Mahalleleri arasındaki tarihi köprümüzde sular altında kaldığı için iki mahalle arasında geçiş yoktur. Bu iki mahalleye tarihi köprünün arkasından bir araba şeridi geçerek ve bir araba yolundan geçilerek ulaşılabilir. Baraj gölüne gelecek olan kiri bu barajın kafes haline getirilmesi ile temizlenmesi kolay olacaktır. ”

“Burada biriken çöplerin temizlenmesine izin verin ve buradaki güzellik ortaya çıksın

“Torul baraj gölü, Kürt baraj gölünü korumak için mi inşa edildi?” Özdemir, “Barajımız neredeyse bu barajı rafine ediyor. Burada kiri ve kumu topluyoruz. Su seviyesi çizildikten sonra, bu güzellik kaybolacaktır. Bu baraj gölünde suyu belli bir seviyede tutmaktan yanayız. Halkımızın çoğu, çiftçilerimiz burada yaşıyor. Baraj gölü çekildikten sonra, tüm alüvyonlar baraj gölü çevresinde ortaya çıkar. Kuvvetli bir rüzgar olduğu için, buradaki insanlar evlerinde tozdan duramazlar. Bu yerin de temizlenmesi gerekiyor. DSİ yetkililerimiz, barajda faaliyet gösteren şirketle temasa geçecek ve her yıl burada biriken çöpleri temizleyecek ve burada güzelliği ortaya çıkaracak. Böyle bir şey yoksa, talep ettiğimiz tersini yaparak sorunların çoğunu burada çözebiliriz. ”

Torul Baraj Gölü’nün su seviyesinin belli bir seviyede tutulabileceğinin altını çizen Başkan Özdemir, “Burası turizm için açmak istiyoruz. Bunun güzelliği üzerine bir tekne ve restoranımız olsaydı güzel olmaz mıydı, insanlar tekne ile seyahat ederler ve 13 kilometrelik baraj yerinde yemek yerler mi? Bu göllerde yapılabilir, ancak bu boş ve boş barajların dezavantajıdır ”.

Recep Ergin

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi