Bakan Varank: ‘Toza ve sıcaklığa dayanıklı yerli ve milli malzemelerimizi ürettik’

Bakan Varank: ‘Toza ve sıcaklığa dayanıklı yerli ve milli malzemelerimizi ürettik’
11:00 - Kasım 9 2020 Pazartesi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Covid-19 virüsünü tespit etmek için kullanılan PCR testlerinin artık daha kaliteli sonuçlar vereceğini açıkladı. TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü’nün (UME) PCR testlerinden daha kaliteli sonuçlar alabilmek için RNA bazlı referans materyaller ürettiğini belirten Bakan Varank, “Böylece PCR testlerinin doğruluk oranı artacak. Ayrıca üretilen malzemeler PCR kitlerinin iç kalite kontrolünde kullanılacak ”dedi.

“Yerli ve milli toz ve ısıya dayanıklı malzemelerimizi ürettik”

Bakan Varank, karşılaştırma için muadil enstitülerden bu referans materyalleri talep ettiklerini belirterek, “Ancak sudan bahanelerini öne sürdüler. Bu tabii ki araştırmacılarımızı daha çok motive etti. Bu referans malzemeleri ülkemizdeki laboratuvar ve kit üreticilerinin kullanması için kendimiz üretmek üzere bir proje başlattık. İşimizi 3 ay gibi kısa bir sürede tamamladık. Bize karşılaştırma için bile verilmeyen RNA bazlı referans malzemelerimizin aksine, yerli ve milli malzemelerimizi toza ve sıcaklığa dayanıklı, daha yenilikçi formda ürettik.

PCR testi nasıl çalışır?

Covid-19 virüsünü tespit etmek için tüm dünyada yaygın olarak kullanılan PCR testlerinde ölçüm iki farklı adımdan oluşur. İlk aşamada, virüsün RNA’sı bir enzim tarafından cDNA’ya çevrilir. İkinci adımda, çevrilen cDNA (konjuge DNA) başka bir enzim ile amplifiye edilir ve PCR testinde pozitif bir sinyal üretilir.

Yeni referans materyali

TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) bünyesinde faaliyet yürüten Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile ilgili kuruluşlar, PCR testlerinin ölçüm kalitesini artırmak amacıyla Türkiye’de Covidien-19 teşhisinde kullanılan yeni bir referans materyal geliştirdi. Bu yeni RNA bazlı referans malzemeler, PCR testinde yer alan her iki adımın da kontrolünü sağlayarak ölçümlerin kalitesini garanti eder.

Kalite kontrolü de yapacak

TÜBİTAK UME tarafından üretilen RNA bazlı referans malzemeler laboratuvar ölçümlerinde her iki enzim aşamasının kontrolü için iç kalite kontrol malzemesi olarak kullanılabilir. Ek olarak, üreticiler bu materyali PCR kitlerine RNA bazlı pozitif kalite kontrol materyali olarak ekleyerek kitlerinin güvenilirliğini güvence altına alabilecekler.

Soğutmadan dağıtıma

TÜBİTAK UME Direktörü Dr. Mustafa Çetintaş, yerel ve ulusal imkanlarla üretilen referans malzemelerle yapılan PCR testlerinin kalitesini sağladıklarını açıklayarak, “Bu malzemenin en önemli katkısı herhangi bir soğutma işlemi gerektirmemesidir. “Malzemeyi soğutmadan ülkedeki paydaşlara kolayca dağıtabiliyoruz”.

Yeni yetenek

TÜBİTAK UME laboratuvarlarında yapılan çalışmalar aynı zamanda bir altyapı ve teknik deneyim sağlamıştır. Covid-19 virüsü mutasyona uğrarsa veya başka bir virüs ortaya çıkarsa laboratuvarlar çok kısa sürede yeni RNA referans materyalleri üretme kapasitesine ulaştı.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle üretilmiştir.

Referans Materyaller, “COVID-19 ile Mücadele” kapsamında “TR42 / 20 / COVID / 0035: 2019-nCoV Virüsünün Hızlı ve Güvenilir Teşhisi için Teşhis Kiti Referans Materyalinin Üretimi” başlıklı proje ile Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’ndan destek almıştır. ve Dayanıklılık Programı “. 3 aylık proje sürecinden sonra “Dondurulmuş” ve “Liyofilize” olmak üzere 2 farklı formda 1.250 referans malzeme üretildi.

Utku Şimşek

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi