Bakan Soylu: ‘Maalesef bu FETÖ her şeyi sömürdüğü kadar sivil toplum alanını da kullandı’

Bakan Soylu: ‘Maalesef bu FETÖ her şeyi sömürdüğü kadar sivil toplum alanını da kullandı’
20:00 - Kasım 27 2020 Cuma

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gölbaşı Vilayets Evi’nde düzenlenen “Sivil Toplum Danışma Kurulu Programı” na katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Bakan Soylu, “2000’li yılların başından itibaren vesayet merkezlerine karşı yürüttüğümüz mücadele, demokrasinin pekişmesini ve dolayısıyla sivil toplum kuruluşlarının özgün kimliklerine kavuşmasını sağladı. Sivil toplumu susturmakla ilgili değil. Tam tersine, sesinizi daha fazla duyurmaya yönelik yeni bir strateji belirledik. Türkiye ile 2003 yılında, 2004 kanunu ve apartman Başkanlığı tarafından oluşturulan elverişli ortam sayesinde derneklere teşekkür eder, sivil toplum kuruluşlarının nitelik ve niceliğinde önemli bir gelişme göstermiştir.

Toplumsal bir yapıda değişim sağlamak adına kurumsal altyapımızı geliştirmek için önemli adımlar attık. 2018 yılında Dernekler Daire Başkanlığının görev alanı ve çeşitliliği artırılarak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile bambaşka bir noktaya ulaştı. Paydaş anlayışıyla sivil toplumla birlikte yürüyecek bir genel müdürlüğe dönüştürüldü. Ayrıca aynı tarihlerde İçişleri Bakanlığı Sivil Toplum İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde İçişleri Bakanlığı başkanlığında, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan bir sivil toplum danışma kurulu oluşturulmuştur. akademisyenler gibi. Bugün bu toplantıların ilkini yapıyoruz ”dedi.

“Maalesef bu FETÖ her şeyi sömürdüğü gibi sivil toplum alanını da sömürdü”

Sivil toplumla ilişkilerde dijital dönüşüm kavramını işlevsel hale getirdiklerinin altını çizen Soylu, “Vatandaşlarımıza e-devlet üzerinden dernek üyeliklerini sorgulama ve üyeliklerini sonlandırma imkânı sağladık. Biliyorsunuz, bu konuda bir tartışma oldu. Ancak Türkiye’nin yakın tarihindeki olayları anlattı. Maalesef FETÖ her şeyi istismar ettiği gibi sivil toplum alanını da istismar etti. Ayrıca çok tacizde bulundu. Sonuç olarak, bu tür bir terör örgütünün favori işi, meşru alanlara sızmak ve bunlar aracılığıyla diğer alanları etkilemektir. Tam da bunu sağlamaya çalışır. Burada üyeler vardı, bazıları üyelikten ayrıldı. Örgütsel organizasyonda burada ne oldu. Vereceğim rakamlar çok önemli, şu ana kadar 2 milyon 152 bin 440 dernek üyelik başvurusu ve 25.629 dernek üyeliğinden istifa gerçekleştirildi.

“301 derneğe toplam 22,7 milyon lira verildi”

Bakan Soylu, konuşmasına şöyle devam etti:

“Dernek yöneticilerimiz yönetime gitmeye gerek kalmadan elektronik ortamda ‘Dernekler Bilgi Sistemi’ üzerinden üye bilgileri dahil pek çok bildirimde bulunabilirler. Bunların yanı sıra birçok yardıma ev sahipliği yapan sivil toplum kurulu başkanları Ülkemiz dışından ‘E-bağış makbuzu’ yapabilir Bu konuda adımlar atıldı ve çalışmalara başlandı. Derneğin çeşitli konularda çalışmalarına destek vermeye devam ediyoruz. 2017 yılı itibarıyla 2 kişiye 154 milyon TL bağış yapıldı. 81 ilden bin 432 dernek projesi, 2020’de toplam 22,7 milyon TL 301 dernek. “

Aktif dernek sayısı 121 bin 501

Türkiye’de faal dernek ve kamu yararına çalışan dernek sayısının 121 bin 501’e ulaştığını belirten Soylu Bakan, sayının 358’e ulaştığını belirterek, “Bu konuda atılması gereken adımlar var. Bu kapsamda kamu için çalışan dernek sayısını artırmamız gerekiyor. toplumda kaydettiğimiz olumlu gelişme sadece sayısal düzeyde değil 15 Temmuz’dan sonra kamu yönetiminin en kılcal damarlarına yapmaya kararlı olduğumuz anlayış değişikliği de bu noktada kendini gösterdi. Bunu FETÖ ekonomik derneklerinin kapatılması, amacı ve faaliyetleri farklı olan dernekleri kağıt üzerinde toparlama çabalarımız izledi ”dedi.

Bakan Soylu, “Suriye iç savaşından bu yana 2011’de sıkıntı içinde olan kardeşlerimize ulaştık. Ellerimizi onlara ve dünyanın birçok yerinde uzatıyoruz. Orada neler yapabileceğimiz konusunda değerlendirmeler yaptık.” Şimdiye kadar burada 23 bin briket ev tamamladık, “Allah dilerse 35 bin tuğla ev Şubat ayı sonuna doğru yapacağız” diyerek sözlerini tamamladı.

Yunus Emre Kartal – Tatil Türü

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi