Bakan Pakdemirli: “İstanbul ve Ankara’da su sıkıntısı beklemiyoruz”

Bakan Pakdemirli: “İstanbul ve Ankara’da su sıkıntısı beklemiyoruz”
15:00 - Kasım 17 2020 Salı

Türkiye genel olarak iş dünyasında; Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, enerji amaçlı barajlarda yüzde 37,5, sulama amaçlı barajlarda yüzde 32,6, içme suyu amaçlı barajlarda yüzde 33,5, 374 depolama tesisinde ortalama doluluk oranının yüzde 35,6 olduğunu, Mevcut su miktarının 126,7 milyar metreküp olduğunu kaydeden Erdoğan, bu oranın yaklaşık geçen yıl ile aynı olduğunu söyledi.

Pakdemirli, baraj doluluk oranlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre biraz daha düşük olduğunu ancak ‘sulama mevsiminin bitmesi, buharlaşmanın azalması ve yağışlı döneme girmesi’ nedeniyle daha az su tüketimi beklendiğini belirtti. Önümüzdeki günlerde barajlardan ve bu süreçte önemli bir su sorunu olmayacağını öngördüklerini söylediler.

Pakdemirli konuyla ilgili şu bilgileri verdi;

“İstanbul’da günlük ortalama içme ve kullanma suyu ihtiyacı 3 milyon 200 bin metreküptür. Bu ihtiyacın önemli bir kısmı Ömerli, Alibeyköy, Büyükçekmece ve diğer barajlar ile daha önce Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılan Yeşilçay ve Melen Sisteminden karşılanmaktadır. Dünyanın en büyük şehirlerinden biri olan ve ülkemizin elması olan İstanbul’a su sağlayan barajların bir kısmı Anadolu yakasında, bir kısmı da Avrupa yakasında bulunmaktadır. Bu barajlar birbiri ile entegre olup tüm barajlardan İstanbul’un her yerine arıtma tesislerinden su aktarılabilmektedir. Bugün itibarıyla İstanbul’umuza su sağlayan barajların ortalama doluluk oranı yüzde 27’dir. Şu anda su gelmese bile İstanbul’un ihtiyacını karşılayacak rezervuarlarda yaklaşık 3 ay su bulunuyor. Ayrıca her yıl olduğu gibi önümüzdeki kış aylarında yağışlarla birlikte baraj giriş akışlarının artmasıyla birlikte İstanbul’da su sorunu da beklemiyoruz. “

Ankara’daki barajlarla ilgili bilgi veren Bakan Pakdemirli, “Şu an itibariyle Ankara’da barajlarda doluluk oranı yüzde 13 seviyesinde. Geçen sene aynı tarihte bu oran yüzde 12,7 seviyesindeydi. Ankara’da günde 1,2 milyon metreküp su kullanılıyor. Ankara’nın su yeterlilik durumunu barajlardaki doluluk oranları ile karşılaştırmak doğru bir yaklaşım değildir. 1 milyar 500 milyon metreküp depolama hacmine sahip olan Ankara’daki barajlar halihazırda 185 milyon metreküp su içerdiğinden ve yağış olmasa bile barajlardaki su şehrin ihtiyaçlarını karşılamaya yetiyor. 5 ay “.

“Ankara 2050’ye kadar su sıkıntısı çekmeyecek”

Pakdemirli, Ankara İçme Suyu 2. Etap Projesi Gerede Sisteminin inşaatının 2019 yılında tamamlandığını, regülatör ve tünel ile birlikte devreye alınarak ASKİ’ye devredildiğini hatırlattı.

“İçme suyunu karşılayacak ve DSİ Geremi tarafından yaptırılan sistemde, Bolu Gerede havzasındaki sular ve 31.6 kilometre uzunluğunda, 4.5 m çapında ve 40 m / s kapasiteli Ankara’nın ihtiyacını karşılayacak Türkiye’nin en uzun içme suyu Tüneli ile yerçekimi ile Çamlıdere Barajı’na taşınmıştır.Söz konusu tesis ile Ankara’ya yıllık ortalama 226 milyon metreküp içme ve kullanma suyu sağlanması planlanmış olup, 170 milyon metreküp içme ve kullanma suyu Çamlıdere Barajı 01.01.2020 – 16.11.2020 tarihleri arasında. “

“Su kıtlığını önlemek için gerekli yatırımları gerçekleştiriyoruz”

Önümüzdeki dönemde Türkiye’de mevsimsel yağış suyu kıtlığının da etkisiyle büyük bir büyük etkiye sahip olan Bakan Pakdemirli, ancak vatandaşların her zaman bu tür suyu israf etmeden ihtiyaç duydukça tüketmesi ve azami derecede tasarruf ilkesine uymanın öneminin altını çizdi. .

Bakan Pakdemirli, bakanlık olarak önümüzdeki dönemde de geçmişte olduğu gibi içme ve kullanma suyu sıkıntısı yaşanmaması için gerekli yatırımları planladıklarını, aşamalı olarak hayata geçirdiklerini ve gerekli tedbirleri aldıklarını sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi