Bakan Koca: ‘İnaktif aşının 28 gün arayla iki dozda yapılması uygun bulundu’

Bakan Koca: ‘İnaktif aşının 28 gün arayla iki dozda yapılması uygun bulundu’
22:12 - Aralık 30 2020 Çarşamba

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından yazılı açıklama yaptı. Bakan Koca, tüm dünyayı sarsmadan sarsan salgınla bir yılı aralıksız mücadele ederek geçirdiğimizi ve sıkı önlemler alarak günlük hayattan, ihtiyaçlardan ve sosyal ilişkilerden ödün vererek bir yaşamı sürdürme çabası içinde olduğumuzu hatırlattı. Koca, “Hastalığa karşı bu mücadele dönemini geride bırakmaya ve yeni yılla birlikte koruyucu önlemler almaya hazırlanıyoruz. “Sağlık çalışanlarımızı aşılayarak 2021 yılına, Sağlık Profesyonelleri Yılı’na başlayarak önleyici tedbirler almak için ilk adımı atacağız.”

“Sevkiyat sırasında soğuk zincirin bozulmaması için gerekli tüm önlemler alınmıştır”

Hareketsiz aşı tedarikinin ilk kısmı bugün tanıtıldı ve Bakanların Türkiye’ye getirdiği kocası Bakanlığa teslim edildi, “Teslimat sırasında soğuk zincirin korunması adına gerekli tüm önlemler alındı ve herhangi bir sorun yaşanmadı. İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Devlet Malzeme Ofisi, Türk Hava Yolları çalışanları ve Bakanlığımız personeline titiz çalışmaları ve bu sürecin başarıyla uygulanmasında zamansız destekleri için teşekkür ederiz.

Pekin gümrüğüne soğuk zincirle getirilen aşılar, gerekli işlemler tamamlanıncaya kadar lityum pil soğutucuları bulunan kaplarda saklandı. Bu sayede aşılar gümrükte depolanırken herhangi bir sıcaklık değişikliğine maruz kalmadı. Yıllardır ülkemize tedarik edilen aşıların çoğu, öncelikli kargo statüsüne sahip bu tür kaplarda taşınmaktadır ”dedi.

“TİTCK Laboratuvarlarında rastgele numune olarak alınan numunelerin analiz süreci başlamıştır”

Aşıdan rastgele alınan örneklerden örnekler Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, eşinin sevk laboratuvar analiz sürecinin başladığını vurgulayarak, “Aşımız bu sabah erken saatlerde Esenboğa Havalimanı’na indi. Aşılarımız buradan nakledildi. Sıcaklık kontrol sistemi, jeneratör ve yedek sistemleri bulunan Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı ve İlaç Deposuna.

Ürünler Bakanlığımızın deposuna ulaştığında bu sıcaklık kayıt cihazları kontrol edilerek ürün kabul edildi. Rastgele aşı örneklerinden alınan örnekler, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) laboratuvara sevk edilerek analiz süreci başladı. Olumlu bulunursa Acil Kullanım Onayı TİTCK tarafından verilecektir. Bu süreçte aşılar Bakanlığımıza ait klima özellikli özel tasarlanmış araçlarla il depolarına dağıtılacaktır ”dedi.

Aşılama programı başladığında atılacak adımların ve aşılamada öncelik sırasının Bilim Kurulu tarafından belirlendiğini hatırlatan Koca, “Bu stratejinin ilk adımı sağlık mesleği mensuplarının ve huzurevlerinde bulunan kişilerin aşılanması olacak. Tüm Aile Sağlığı merkezlerinde, devlet hastanelerinde, özel hastanelerde ve üniversite hastanelerinde aşılama için planlama yapılmıştır ”.

Bakan Koca, Bilim Kurulu’nun Covid-19 aşısı ile ilgili pratik konuları tartıştığını ve hastalık riskini en aza indirecek bir planlama yapıldığını belirtti. Sağlık Bakanı Koca, kuralların ve uygulama kılavuzlarının önümüzdeki günlerde sağlık kurumlarımıza ulaştırılacağını, bilgilendirme amaçlı web sayfası ve süreç yönetimi için mobil uygulama yapılacağını belirtti.

“Aşının 28 gün arayla iki doz halinde uygulanması uygun bulunmuştur”

Aşılama takviminin toplumdaki bağışıklık oranının en kısa sürede en üst düzeye ulaşmasını sağlayacak şekilde uygulanmasının hedeflendiğini belirten Bakan Koca, şu açıklamaları yaptı:

“Bu nedenle oluşturulan risk sıralamasına göre vatandaşlarımızın aşılarının ülke çapında bir programla bir an önce tamamlanması hedefleniyor. Aşının oluşturduğu bağışıklık tepkisi ikinci doz uygulamasıyla artar. Salgın hızının yavaşladığı düşünüldüğünde, inaktif aşının 28 gün arayla iki doz halinde uygulanması uygun bulunmuştur. İkinci aşı dozundan sonraki iki haftayı kapsayacak şekilde sıkı koruma önlemlerinin sürdürülmesi önemlidir. “

Aşının risk yönetimi stratejisine uygun olarak adil dağıtılacağına vurgu yapan Koca, “Vatandaşlarımız, Merkezi Randevu Sistemi üzerinden aile hekimlerinden veya uygun bir kamu veya özel hastaneden randevu alarak aşılarını yaptırabilecekler ( MHRS) kendilerine tahsis edilen aşıları öncelik gruplarına göre yapmak için aldıkları bildirimden sonra. Aşının güvenli taşıma süreci, uygulaması ve kaydı dijital sistemim üzerinden anlık olarak izlenecek. Aşı, risk yönetimi stratejisine uygun olarak adil bir şekilde dağıtılacak ”dedi.

“Aşılama önceliğinde Bilimsel Komitemiz tarafından belirlenen stratejik plan dışında öncelik verilmeyecektir”

Vatandaşların sitemizde bulundukları konuma göre risk sıralamasını takip edebileceklerini, aşı dağıtım ve uygulama sonuçlarının anlık ve canlı olarak paylaşılacağını belirten Koca, “Aşılama önceliğinde Bilimimiz tarafından belirlenen stratejik plan dışında herhangi bir öncelik verilmeyecektir. Kurul. Aşılama programının başarıyla uygulanabilmesi için her vatandaşın bu strateji doğrultusunda beklemesi gerekmektedir. Aşılama programımızın başlamasıyla birlikte ülkemizin aşı konusunda ne kadar tecrübeli ve yetkin olduğuna herkes şahit olacaktır. Halk sağlığının korunmasında tam varlığımızı göstererek mücadele edeceğimizden emin olabilirsiniz ”dedi.

Mehmet Kalay

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi