Bakan Dönmez müjdesini verdi: ‘Kanuni Ocak ayında aktif olarak çalışmaya başlıyor’

Bakan Dönmez müjdesini verdi: ‘Kanuni Ocak ayında aktif olarak çalışmaya başlıyor’
12:00 - Ekim 30 2020 Cuma

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz’deki doğalgaz arama çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Tuz Gölü yeraltı doğalgaz depolama tesisi için yapılan çalışmaları anlatan Bakan Dönmez, “Ekolojik olması, çevre dostu olması, ülke arz güvenliğine katkı sağlaması açısından son derece kritik olan projelerden biri ve 2 milyar dolar yatırım yaptığımız bölgeye Dünya Bankası her projeye kolay destek vermiyor. Yine burada Asya Yatırım Bankası’ndan bir destek var. Tanrıya şükür planlandığı gibi gidiyor. Bazı personel temininde sıkıntı yaşıyor olsak da ya da teknolojik ekipman, malzeme, salgın döneminde telafi edeceğimizi umuyorum. Bir yandan yüzey tesislerimiz başlayacak. Yüzey tesislerimiz de işletme döneminde gelen gazı bu mağaralara pompalayacak. Özellikle kış aylarında alacağımız gazı sisteme pompalayacağız.Aşağıdaki formlar oluşuyor Buradan yaklaşık 600 metre sonra tuz tabakasına başlıyoruz oradan 500 metre daha alçalın. 1000-1150 metreye ulaştığımızda kuyunun üst koduna ulaşıyoruz. Sonra yine alttan başlayarak mağaranın yüksekliği 300-400 metredir. Sondaj kuyusu, petrol, doğal gaz, jeotermal kuyuları tam olarak yapar. Önce boruları yerleştiriyoruz, matkap çıkıyor ve buraya vardıktan sonra dibe kadar gidiyoruz, oradan başlıyoruz. Bunun etrafında yumrular çıkıyor. Bu mağarayı açmak için Kızılırmak’tan taşıdığımız tatlı suyu yüksek basınçlı tatlı su oluşturduğumuz bir çeşme sistemi düşünün ve çapı 90-100 metre. Bir futbol sahası büyüklüğünde. Yüksekliği 300 ila 400 metre arasında değişmektedir. Hacim olarak 60 Galata Kulesi yerleştirilebilir. Eyfel Kulesi’nin yüksekliği hakkında konuştuğumuz çalışma. Ayrıca burada yaklaşık 100 milyon metreküp gaz depolayacağız. “Toplamda 5,4 milyar metreküpe ulaşacağız.”

Hedeflenen çok sayıda mega proje olduğunu söyleyen Bakan Dönmez, “Sakarya Gaz Sahası’ndan gazı çıkardığımızda 2023 gibi sisteme salınmasını temenni ediyorum. Yaz aylarında ideal olan düzenli bir sistem sağlamaktır. üretim ve sistem verimliliği açısından düzenli akış.Doğalgaz arasında fark var, elektrik mevsimsel talep açısından çok farklı değil ama doğalgazın tam tersi yani yazın bir birim tüketirsek kışın üç kez. Bu, sistemin üç katı verirse yaz da olduğu anlamına gelir.Üç kez satın aldığımda ikisini saklarsam kışın sistemden üç kez çekmeme gerek kalmaz çünkü eğer Normal akıştan iki, depodan bir tane yapıyorum, o zaman özellikle kış aylarında ithal edeceğim gaza olumlu katkı yapacaktır.Yaz aylarında artış ve azalışlar bu hem sistem dinamikleri açısından hem de maliyet optimizasyonu da son derece önemli gelişme “dedi.

“Önümüzdeki kış için sorun yok”

Önümüzdeki kışın herhangi bir sorun yaşanmayacağını kaydeden Dönmez, “Bu kış TürkAkım devreye girdi.Mavi Akım var. Aktif çalışıyor. Geçen sene TANAP devreye girdi. Bakü-Tiflis-Erzurum hattımız yine vardı, Azerbaycan’dan gelen gaz halihazırda aktif durumda 2 adet mobil LNG terminali ekledik Daha önce 2 adet mobil LNG terminalimiz vardı.Teorik olarak ülkeye giriş kapasitemize baktığımızda tüketimimiz iki katına çıktı, ortalama 45-50 tüketiyoruz. Yılda milyar metreküp gaz … Bütün bu sistemin bu giriş noktalarından tam olarak çekilebilirsek ve bu teoriktir Bu, çeşitli kaynaklardan daha fazla gazı yerli gazla bir araya getirdikçe, daha fazla rekabet yaratılacağı anlamına gelir. Biz her zaman altını vurgularız Gazın gazla rekabeti her zaman tüketicinin lehine işler, bizim için de tüm dünyada olduğu gibi biz de hep bunu söylüyoruz, aslında bunun işaretlerini alıyoruz. Şu anda bir doğamız var l Derinliği çok büyük olmamasına rağmen iki yıldır faaliyet gösteren gaz pazarı. Yeni kaynaklar geldiğinde göreceksiniz, orada derinlik artacak ve rekabet de artacaktır. Nitekim Avrupa’da bu şekilde çalışan iki büyük pazar var. Biri TTF dediğimiz Hollanda’da ve Londra merkezli bir borsa var. Aynı şekilde İtalya’da onlar kadar büyük olmasa da bir pazar var. PSV adında başka bir pazar var. Aslında, Güneydoğu Avrupa’nın bölgesel ticaret merkezi olabiliriz. Günlük ticaret bu yıl 2 milyar metreküpü aşacak. “Dedi.

Filoya yeni gemi ve Oruç Reis’in son durumu

Denizdeki sondaj ve arama çalışmaları hakkında bilgi veren Bakan Dönmez, “Kanuni’de şu anda hazırlık aşamasında olan 2’si aktif olarak çalışan 3 adet açık deniz sondaj gemimiz var. Haydarpaşa Limanı’na çekip sökeceğiz. Direği Kasım ayında Filyos’a çekeceğiz.Kule oraya dikilecek ve orada bir takım hazırlıklar yapılacak.Önümüzdeki yılın Ocak ayında aktif olarak çalışmaya başlayacak.İki sismik gemimiz faaliyette. Akdeniz’de çalışan Oruç Reis ve Barbaros Hayreddin Paşa Oruç Reis’in Kaş’ın güneyindeki tarlada bir işi var.Planımızın yarısını tamamladık.Çalışmayı tamamlamak için veriyi üç boyutlu olarak değerlendireceğiz. Sismik İş planı yapacağız Tabela yoksa bazı yerlerde 3 boyutlu sismik yapmayacağız Doktor röntgen filmine bakıyor, herkesten tomografi istemiyor. Bir yerlerde tomografi bizim üçümüze benziyor. burada boyutsal, daha ayrıntılı film, daha fazla bilgi aktarır. Bu üç boyutu değerlendirdikten sonra orada yeniden değerlendirme yapılır ve nerede delik açmalıyız? Orada gazın varlığının araştırılması açısından böyle bir aşama var. Planlarımız ilk keşif olana kadar 2-3 sondaj gemisi yeterliydi. Ancak ilk keşiften sonra yoğun bir sondaj işimiz olacak. Biliyorsunuz, gemilerimizden biri Akdeniz’de. Karadeniz’de iki gemimiz var. Belki üçüncü bir gemi satın alma ya da kiralama yönünde gidebiliriz dedik. Arkadaşlar da şimdi çalışıyor. “Bizim için ekonomik olanı seçeceğiz,” dedi.

Karadeniz’de yeni sondajlar

Keşif sondajının tamamlandığını belirten Dönmez, “Türkali-1’de yakın zamanda sondajlara başlayacağız. Kasım ayı başından itibaren orada 30 ila 40 kuyu açmayı planlıyoruz. Yaklaşık 7-8 yıllık iş planı … Ama ilk üretimi 2023’te yapacağız. 2023’e kadar 8-10 kuyu tamamlarsak üretime geçeceğiz, bir yandan üretim devam edecek, diğer yandan geliştirme devam edecek. sahanın yeni üretim kuyuları ile devam edecek.Bir yandan Kasım ayı başında yeniden sismik çalışmalara başlıyoruz.Sakarya Gaz Sahası’nda 5-6 aylık bir programımız var.Sismik verilerimiz vaat ediyor ise, ilk keşif sondajları var. 400 milyar metreküp sahanın dışında şu anda o sahayla ilgili herhangi bir verimiz yok, sismikleri bitirdikten sonra konuşacağız.Su var; bunlar sahanın komşu sahalarımızdır. bu ilk keşfi yaptı. Bu nedenle, proje jeologları Bu sitelerde birbirine benziyor ve umutlular. Ancak bu sismik etütler ve sondaj çalışmaları tamamlanmadan bugünden burada var ya da yok demek doğru olmaz “.

Akdeniz’de arama ve sondaj faaliyetleri

Akdeniz’de 8 adet kuyu bulunduğunu belirten Dönmez, “Birkaç kuyudan gaz akışı okuduk ama sürekli olmadı. Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası gibi değil. Açtığımız son Selçuklu-1 kuyusunda arkadaşlar programı birkaç ay uzattı ve beklediğimizden uzun sürdü. Bunun nedeni ara sıra meydana gelen gaz akışıdır. Orada ek bir sismik çalışma yapıyoruz. O bakımdan orada bir potansiyel görüyoruz. Ama onu o sismik çalışma ve sonrasında inşa edeceğimiz ikinci bir kuyu ile test etmeliyiz. O iyi haber oradan geliyor ama bugün kesin bir şey söylemek için erken ”dedi.

Hem Akdeniz, hem Avrupa hem de Karadeniz ülkelerinden farklı ülkelerden de çalışma taleplerinin zaman zaman geldiğini dile getiren Dönmez, “Ama şu anda bu son keşifle kendi işimize odaklanmalıyız. Bu teklifleri biraz erteleyin, sondajdan önce sismik yapılmalı, bu tür teklifler için kendi tarlalarımıza odaklandığınız için teşekkür ederiz, ileriye bakarız diyoruz ”dedi.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi