Bakan Çavuşoğlu’ndan Yunanistan ile Mısır arasındaki anlaşmaya tepki: ‘Bizim için yargı yok’

Bakan Çavuşoğlu’ndan Yunanistan ile Mısır arasındaki anlaşmaya tepki: ‘Bizim için yargı yok’
01:00 - Ağustos 7 2020 Cuma

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya ve Malta’daki resmi temaslarını tamamladı. Bakan Çavuşoğlu, resmi ziyaretiyle ilgili olarak, “Bugün hem Malta’yı hem de Libya’yı ziyaret ettik. Dün gece Malta’ya geldik ve gelir gelmez sevgili dostum Malta Dışişleri Bakanı Evarist ile ikili bir görüşme yaptık. ve sabah erkenden birlikte. Uçakla Trablus’a gittik ve Trablus’ta Serraj ile üçlü bir görüşme yaptık. Daha sonra El-Mişri ile görüştükten sonra basına açıklama yaptım. ”

“Çok net açıklamalar yaptık”

Bakanlar Çavuşoğlu, “Yine aynı şekilde 3 Dışişleri Bakanı, Libya, Türkiye Dışişleri Bakanı olarak Bendeniz ve Malta Dışişleri Bakanı olarak bir araya geldiler. Sonra ortak bir açıklama yaptık. Aslında çok önemli bir açıklama. Burada meşru hükümete verilen destek özellikle vurgulanmaktadır. Aynı şekilde bu hükümete ve Libya’ya verilmesi gereken destek konusunda da çok net açıklamalar yaptık ”dedi.

Avrupa Birliği’nin Libya’ya Birleşmiş Milletler (BM) silah ambargosunu kontrol altına almak için Akdeniz’de başlattığı IRINI Harekatı’nı hatırlatan Çavuşoğlu, “Öte yandan IRINI Operasyonu tek taraflı ve sahada haksız yere çalışıyordu. Malta’ya döndükten sonra Malta Cumhurbaşkanı George Vella ile görüştük. Cumhurbaşkanımızın selamlarını ilettik. ”

Türkiye ile Malta arasındaki ikili ilişkilere değinen Çavuşoğlu, “Malta ile çok iyi ilişkilerimiz var. Siyasi ilişkilerimiz mükemmel ekonomik ilişkilerimiz Gelişen ticaretimiz, 1 milyar dolarımızı zirveye çıkardı. Türk şirketlerinin buradaki yatırım miktarı 1.7 milyar dolar. Türk firmaları da aynı şekilde çok önemli projeler ve önümüzdeki dönemde tüneller başta olmak üzere önemli projeler için de teklif veriyorlar. “Dedi.

“AB sözünü tutmadı”

Bakan Çavuşoğlu, “Biz bu konuları değerlendirdik ama Avrupa Birliği de bölgesel konuları değerlendirme fırsatı buldu. Libya’yı da değerlendirdik. Daha sonra Josep Borrell ile görüştük. Daha önce Borrell ile birlikteydik. Ankara’da birlikteydik şimdi ise burada tanıştım “dedi.

Josep Borrell ile görüşülen konular hakkında bilgi veren Bakan Çavuşoğlu, “Bunlardan biri de daha önce verdiğimiz göç anlaşması. Yani 2016 yılında yaptığımız ortak açıklama. Maalesef AB nedeniyle bu tam olarak uygulanamadı. AB sözünden vazgeçmedi, şimdi nasıl yeni kapsamlı bir anlaşma yapacağız, diğer yandan Türkiye Borrell’in AB ilişkilerini normalleştirme çabası içinde. Ona çok teşekkür ediyorum yine biliyorsunuz, Doğu Akdeniz bir çabaydı. Hem Almanya hem de Avrupa Birliği. Özellikle Josep Borrell, “dedi.

“Yunanistan’ın Mısır ile imzaladığı anlaşma AB tarafında ciddi bir hayal kırıklığı oldu.”

Çavuşoğlu, “Basın biz de görüşmelerde onları değerlendiriyoruz ve Türkiye’nin bu konulardaki tavrını şimdiden netleştiriyoruz. Ülke olarak güvenle adımlar atıyoruz. Hepsini tekrar gözden geçiriyoruz. Mısır ile Yunanistan’da iş başında imzalanan anlaşmanın tam haberi geldi. şu anda ve özellikle AB tarafında ciddi bir iş olarak oldukça hayal kırıklığı yarattı ve bu konuda gerekli açıklamaları yaptık, yapacağız. Türkiye Bakanlığı olarak her zaman olduğu gibi şimdiden açıklama yaptık “dedi.

Çavuşoğlu, “Daha sonra tekrar Josep Borrell ve Malta Dışişleri Bakanı ve ben üçümüz bir toplantı yaptık. Ardından çalışma yemeğinin ardından buradaki ziyaretimizi tamamlayıp ülkemize dönüyoruz.” Dedi.

“Hem Türkiye’nin kıta sahanlığı hem de Libya ve hakların ihlali”

Bakan Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz’de Yunanistan ile Mısır arasında ekonomik münhasır bölge anlaşmasına değinerek, “Önce Mısır Dışişleri Bakanı bir açıklama yaptı. Sonra verilen koordinatlara baktık. Metnini görmedik. Henüz haritayı görmedik ama bu anlaşmayı rahatlıkla görebiliyoruz, anlaşmanın hem Türkiye Cumhuriyeti’ni, Libya kıta sahanlığını hem de haklarını ihlal ettiğini belirtmek, bu nedenle kıta sahanlığımızı ihlal eden daha önceki anlaşmamızın raporunu yaptığımız Birleşmiş Milletler bizim için bir hüküm değil ve şimdiye kadar zaten bu noktaya gelmemizin sebebi Yunanistan oldu, Mısır’ın Rum tarafı, Türkiye’yi İsrail gibi ülkelerle saymamak, anlaşmalar imzalamak, çalışmak için adımlar atmaktır ”dedi. dedi.

“Sahada ve masada hayır durumuna sahip olduğunu göstermeye devam edeceğiz.”

Hem Türkiye’de hem de Kıbrıs Türk halkının haklarını korumak için bugüne kadar net ve somut adımlar attıklarını dile getiren Çavuşoğlu, “Sadece sismik etüt değil, sondaj gemimizde sahada da faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Ne kısa bir süre önce. Dedim. Bu anlaşmanın hükmü yok mu? “Dedi.

Çavuşoğlu, “Gerek her ikisinde gerekse tüm dünyada hüküm bulunmadığını sahadaki tabloda göstermeye devam edeceğiz ve Türkiye Cumhuriyeti kıta sahanlığındaki haklarını sürdürecek ve Türk haklarını sürdüreceğiz. Kıbrıs’ın etrafında istikrarlı bir şekilde sahada ve masada Kıbrıs koruması ve bu tür Anlaşmalar veya bu tür işbirlikleri bizi yolumuzdan alıkoyamaz. Kimse haklarımızı gasp edemez. Buna asla izin vermedik, etmeyeceğiz ”dedi.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi