Bakan Çavuşoğlu: ‘Doğu Akdeniz’de tansiyonu artıran biz değiliz, Yunanistan, Rum tarafı’

Bakan Çavuşoğlu: ‘Doğu Akdeniz’de tansiyonu artıran biz değiliz, Yunanistan, Rum tarafı’
22:00 - Ağustos 25 2020 Salı

Dışişleri Bakanlığı Fatin Rüştü Zorlu Toplantı Salonu’nda Doğu Akdeniz’de gerçekleşen görüşmenin ana başlıklarından Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerginlik oldu. Almanya Dışişleri Bakanı Maas önce Yunanistan’da arabuluculuk yaptı, ardından Türkiye’deki toplantılara katıldı.

Görüşmenin ardından düzenlediği ortak basın açıklamasında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan’ın süreçte münhasıran ve tek taraflı hareket ettiğini belirterek, “Tabi bugünkü ziyaretin temel amacı Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri tartışmaktı. ayrıca Libya gibi diğer bölgesel konuları da tartıştık. . Konsolosluk meseleleri gibi ikili ilişkilerimizi ilgilendiren bazı konuları da Heiko Mass ile konuştuk Bildiğiniz gibi Doğu Akdeniz’de ruhsat verdiğimiz bölgelerde faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Çağrımızı en başından beri net ve net bir şekilde yaptık. Türkiye ve Doğu Akdeniz’deki Türk halkı, herkese dışlama yerine adil ve hakkaniyetli bir paylaşım istiyoruz ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bunu her fırsatta bizzat dile getirdi. Ancak maalesef Yunanistan ve Rum tarafı uzun süredir maksimalist tezleriyle dışlayıcı ve tek taraflı faaliyetlerini sürdürmüşlerdir. Dolayısıyla Doğu Akdeniz’de tansiyonu artıran biz değiliz ve Yunanistan, Yunanistan’dır. “Bunun son örneğini dün Yunanistan’ın bölgede yaptığı askeri tatbikatlarla bir kez daha gördük.”

“Bugüne kadar her zaman AB’nin koşulsuz desteğiyle şımartıldılar”

Bakan Çavuşoğlu, Almanya Başbakanı Merkel ve mevkidaşı Ayine arabuluculuk faaliyetleri için teşekkür ederek, “Faaliyetlerimize başlamayı yıllardır sabırla bekledik. Bu konuları daha önce AB’ye, tüm AB ülkelerinin Dışişleri Bakanlarına, paydaş ülkelere, NATO Genel Sekreterine ve benzer şekilde BM Genel Sekreterine mektuplarımda iletmiştim. Uzun yıllar dışlayıcı faaliyetlerin sona ermesini bekledikten sonra bu faaliyetleri başlatmak zorunda kaldık. Ancak Cumhurbaşkanımızın da açıkladığı üzere, Merkel ve Almanya’nın arabuluculuk çabalarını destekleme taleplerini memnuniyetle karşıladık ve jestler yaptık. Burada bu fırsatı değerlendirerek, hem Heiko Mass’a hem de Şansölye Merkel’e samimi çabaları için teşekkür ederim. Bu süreçte gerçekten nesnel bir rol oynamaya çalıştılar. Bunun için de teşekkür ederim. Ayrıca Yüksek Temsilci Josep Borell’e AB adına gösterdiği çabalar için teşekkür ederim. Ancak bu çabaları tarafsız ve dengeli aldığımızda Yunanistan ve Rum tarafının da saldırıya uğradığını görüyoruz. Çünkü her zaman AB’nin koşulsuz desteği ile şımartıldılar ”.

“Neden Batı Trakya Türklerinin ‘Türk’ adını kullanmasına izin vermiyorsunuz”

Bakan Çavuşoğlu, Yunanistan’ın uluslararası hukuktan bahsettiğini ancak hukuka aykırı davrandığına değinerek, “Yunanistan Dışişleri Bakanı’nın Atina’daki basın toplantısında yaptığı açıklamalara baktığımızda gerçekten onlara uyar. Ama burada uluslararası hukuk çağrısını sürekli tekrarlayan Yunanistan’ın hangi uluslararası hukuktan bahsettiğini sormak istiyorum. Öyleyse burada uluslararası hukuka bu kadar saygılıysanız, neden Batı Trakya Türklerinin AB İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına rağmen ‘Türk’ adını kullanmasına izin vermiyorsunuz? 15 yıldır mahkeme kararları alındı ve AB Yunanistan’a bu konuda neden baskı yapmıyor? Bunlar evrensel haklar ve temel hak ve özgürlükler olduğu için mahkeme kararları da vardır. Son raporlarda Yunanistan’ın Ege mültecileri, diğer tarafın Türkiye’ye geri itildiğini ve ayrıca çok sayıda makale yayınlandığını gösteriyor. Ege Denizi’nin ortasında batan bir tekne mi yoksa evrensel değerlerle örtüşen Türkiye’ye uluslararası haklarını zorlayan insanları mı gönderiyor? Bu konuyu da açıklamalılar ”dedi.

“Bu sefer kaza olmadı, ne gerekiyorsa çekinmeden yapacağız”

Türkiye Bakanı Çavuşoğlu, koşulsuz diyaloğun kapısının açık olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Kaş, Türkiye’den 2 kilometre uzakta, Meis Adası’nın önünde. Yunanistan anakarasına 580 kilometre uzaklıkta, 10 kilometrekarelik bir adacık. Yunanistan’ın 40.000 kilometre kare veya 4.000 kat daha fazla özel ekonomik bölge iddia ettiği uluslararası hukuka göre. veya bu 10 kilometrelik ada için kıta sahanlığı mı? Yunanistan’ın İtalya ile imzaladığı anlaşmada bu mu? Mısır ile imzaladığı anlaşmada bu yok.Diğer ülkeler; Libya ile Malta, Fransa ve İngiltere arasında imzalanan anlaşmalara baktığınızda, Böyle bir şey yok, bu yüzden elbette uluslararası hukuka inanıyoruz ama Yunanistan’ın uluslararası hukuk kurallarını belirlemesine izin vermiyoruz bu nedenle Yunanistan’ın bugünkü basın toplantısında yaptığı sözler de çok ilginç, çok anlamlı. Yunanistan’a şu tavsiyeyi yapmak istiyorum. Bu tavsiyeleri daha önce içtenlikle paylaşmıştık. Bu şımarıklıktan vazgeçin Önkoşulsuz bir yere varamayacağını anlamalısın. tam AB desteği. Özellikle bazı ülkelerin dolumlarına gelerek kendinizi riske atmayın. Haklarımızı savunacağımızı ve tatbikat yapacağımızı söyleyen açıklamalar yaparsanız bu sefer kaza olmaz, gereğini çekinmeden yaparız. Oyuna gelip mantıklı davranmayın. Diyalog halindeyiz. Ben de bugün Mass’a söyledim. Bu konular hakkında konuşmaya hazırız. Rum kesimi dışında Doğu Akdeniz çevresindeki tüm ülkelerle, adil geliri paylaşmak için önce Kıbrıs Türk tarafıyla ilgilenmeleri gerekiyor. Ancak adil paylaşım için tüm ülkelerle buluşmaya, oturup konuşmaya ve müzakere etmeye hazırız. Ama Yunanistan için bir ön koşul olmasın, kimse Türkiye’ye bir ön koşul getirmiyor. ”

“Duyurudan saatler önce Yunanistan gitti ve Mısır ile anlaşma imzaladı”

Almanya’nın arabuluculuk çabalarına kayıtsız kalınarak jest yapıldığını belirten Çavuşoğlu, “Ne yaptık? Oruç Reis’in diplomasi faaliyetlerine fırsat vermek için faaliyetlerimizi bir süre durdurduk. Bay Merkel bizzat istedi. Daha sonra Almanya’nın desteği ve çabaları ile Berlin’de danışma düzeyinde bir araya geldiler. Daha sonra iki Dışişleri Bakanı olarak müzakerelerin başlaması, siyasi istişarelerin başlaması, ordu arasında güven oluşturma toplantılarının başlaması ve Üst Düzey Stratejik İşbirliği Toplantısı hakkında ortak açıklama yapmaya hazırlandık ve Bu açıklamayı 7 Ağustos Cuma günü yapacağız. Duyurudan saatler önce Yunanistan gitti ve Mısır ile anlaşma imzaladı. Yani samimi değildi, dürüst değildi, bu anlaşmayı kimseye haber vermeden ve bu konularda arabuluculuk yapan Almanya’ya izin vermeden imzaladı ve herkes şok oldu ”.

“Türkiye çalışacak kimse değil diyalog istemeyen bir ülke koymak istiyoruz” diyen Çavuşoğlu, “Türkiye eşitlikçi paylaşım için koşulsuz görüşmelere hazır. Bu konuda geçmişte güzel gelişmeler oldu. Tsipras döneminde yaklaşamadıkları için bu keşif görüşmelerini gerçekleştiremedik ”.

“Sadece AB’yi değil, aynı zamanda NATO müttefiklerini de endişelendiriyor”

İki ülke arasındaki krizin sadece Avrupa Birliği’ni değil NATO’yu da endişelendirdiğini belirten Almanya Dışişleri Bakanı Mass, “Hem burada hem de Atina’da şunu söylemeliyim; bu tehlikeli ve artan durumu ele aldık. Ne yazık ki sadece AB’yi değil aynı zamanda NATO müttefiklerini de endişelendiriyor. Durum son derece riskli. Çünkü bir uçurumun yanına yaklaştığınızda elbette uçurumdan düşme riskiniz var ve bu yüzden bu gelişmeyi engellemek istiyoruz. Son zamanlarda AB dönem başkanı olarak 2 parti ile yoğun görüşmelerimiz oldu. Şimdi önemli olan tansiyonu düşürmek için adımlar atmak ve samimi bir diyaloğa hazır olmak. Her iki tarafın da diyaloğa hazır olduğunu duyduğum söyleniyor. Dolayısıyla bu tartışmaların bir çözüme ulaşacağını düşünüyorum. Bu ancak Yunanistan ile Türkiye arasında doğrudan müzakereler yoluyla yapılabilir. İçinde bulunduğumuz süreç nedeniyle diyalog süreci kolay olmayacak. Ancak yine de her iki tarafın içtenlikle doğrudan müzakerelere başlaması halinde her iki taraf için de kabul edilebilir sonuçların alınacağına inanıyorum. Kesinlikle bu fırsatı değerlendiriyoruz. Çünkü bu tırmanış ne Türkiye ne Yunanistan ne Almanya ne de Almanya fayda sağlıyor “dedi.

Utku Şimşek

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi