Bakan Çavuşoğlu: ‘Doğu Akdeniz’de müttefikler arasında kaza istemiyoruz’

Bakan Çavuşoğlu: ‘Doğu Akdeniz’de müttefikler arasında kaza istemiyoruz’
17:00 - Ekim 5 2020 Pazartesi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bu sabah itibarıyla Ankara Esenboğa Havalimanı’na inen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile 2 saatlik görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in Türkiye ziyaretinin en önemli olduğunu belirten Çavuşoğlu, karşılıklı işbirliğinden memnun olduklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Stoltenberg basına kapalı toplantılarda; Doğu Akdeniz’deki son durumun değerlendirildiğini belirterek, Suriye ve Libya’daki gelişmelerin de tartışıldığını belirtti. Çavuşoğlu ayrıca, Ermenistan’ın Azerbaycan’da sivilleri hedef alan saldırısı sonucu yaşanan gelişmelerin de görüşüldüğünü belirtti.

“Özellikle Yunanistan, sismik araştırma alanımıza savaş gemileri gönderdiği için bir gerilim vardı.”

Bakanlar Çavuşoğlu, Türkiye’nin hem Doğu Akdeniz’deki çıkarlarının hem de Kıbrıs Türklerinin haklarını korumak olduğunu belirterek, “Bir müttefik olarak diğer müttefiklerimizle sorunlarımızı NATO’nun gündemine taşımaya çalışıyoruz. Türkiye ve diğer müttefiklerle sorunlarımızı bazı müttefiklerimizin de NATO’nun gündemine getirdiklerini görmeleri gerekir.Doğu Akdeniz’de yaşanan olayların ardından hem kendi ulusal çıkarlarımızı hem de Türkiye’yi koruyan Kıbrıs Türkiye’nin haklarını korumak için kararlı adımlar attık, atıyoruz. . NATO’nun ayrıştırmada bir inisiyatifi vardı. Müttefikler arasında kaza olmasını istemiyoruz. Özellikle Yunanistan’ın sismik araştırma alanımıza savaş gemileri göndermesiyle gerilim vardı. Çatışma riskini gören NATO burada kendine özgü rolünü oynamak istedi. en başta Genel Sekreter ve NATO’nun girişimini olumlu gördük, destek verdik ve tüm toplantılara katıldık.Yunanistan başlangıçta olumsuz tutumlar sergiledi. bu yüzden bu toplantılara katıldı ”.

“Müttefiklerin desteğinin Türkiye’yi farklı nedenlerle engellediğini görüyoruz”

Çavuşoğlu, NATO’nun Türkiye’ye gerekli desteği vermek için yeniden revize edildiğini belirterek, “Türkiye’nin İdlib’i, özellikle rejim taraftarları ve NATO saldırılarının durdurulması bu konuda bir destek talebi olmuştur. Ancak üzülerek söylemeliyim ki çeşitli nedenlerle. Müttefiklerin bu desteği Türkiye’den geri çektiğini görüyoruz, şimdi Polonya’nın desteğini görüyoruz ”dedi.

Afganistan’dan aceleyle çekilmenin doğru olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, NATO müttefiki ülkelerin de bu konuda hemfikir olduğunu söyledi. Afganistan’da tam bir istikrar göremediklerini belirten Çavuşoğlu, konuyla ilgili istişarelerin sürdüğünü ifade etti.

Stoltenberg’e Libya’da kalıcı ateşkes için yapılan çalışmalar ve müzakereler hakkında bilgi verdiğini söyleyen Çavuşoğlu, Irak’taki sorunların uluslararası toplumun da desteğiyle çözülebilmesini diledi.

“Terörle mücadelede NATO müttefiklerinden somut destek bekliyoruz”

Çavuşoğlu, Türkiye’nin terörle mücadelesinde NATO müttefiklerinden beklenen desteği gördüklerini belirterek sitemi aktardı. “Teröre karşı mücadelemizde NATO müttefiklerinden daha fazla somut destek bekliyoruz. Terör örgütlerine destek olamasalar bile terör örgütlerini desteklememeliler ”diyen Çavuşoğlu, NATO üyesi bazı müttefiklerin PKK / YPG terör örgütlerini açıkça desteklediğini söyledi. Durumun uluslararası hukuka aykırı olduğuna değinen Çavuşoğlu, Stoltenberg’e müttefiklerin bu tavırlara yönelik suçlarını iletti.

“NATO müttefikleri olarak, savunma sanayinin ihtiyaçlarını kendi içimizde karşılamalıyız”

Rusya’dan satın alınan S-400 hava savunma sistemleri hakkında konuşan Çavuşoğlu, “NATO müttefikleri olarak savunma sanayi ihtiyaçlarını kendi içimizde halletmek zorundayız. Müttefiklerimizden Patriot veya başka bir hava savunma sistemi alamadığımız için bir S-400 almak zorunda kaldık. Bunun NATO içinde de yarattığı hassasiyeti görüyoruz. Türkiye’nin temel ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor. NATO ve müttefiklerinin de bunu anlaması gerekiyor. “Bu sadece hava savunma sistemi ile ilgili değil, aynı zamanda müttefikler savunma sanayisindeki diğer ihtiyaçların karşılanmasında farklı nedenlerle birbirlerini zorlaştırmamalıdır.” Dedi.

Türkiye, NATO’nun 2030’daki operasyonuna müttefik olarak katkı sağlamaya devam edeceğini aktaran Çavuşoğlu, Azerbaycan’daki Ermenistan sivilleri hedef alan saldırılarla ilgili de sert açıklamalar buldu.

Azerbaycan şu anda Türkiye’den bir talep gelmemesini sürdürüyor, gerekirse Azerbaycan’ın Türkiye’nin yanında yer alacağını söyleyen Çavuşoğlu, “Ermenistan’ın sivillere saldırması yeni değil. Ermenistan tarihine baktığınızda nasıl acımasızca katledildiğini görebilirsiniz. Öncelikle Ermenistan, Azerbaycan’ın çatışma hattında bulunduğu bölgelerde hem askerlere hem de sivillere ateş açtı, çocuklar dahil birçok sivil şehit oldu, diğer yandan Ermenistan’da mahsur kaldıktan sonra füze göndermeye başladı. Gence ve Bakü’ye yakın yerlere … Sivilleri doğrudan hedef alıyor. Bu esasen bir savaş suçudur. Azerbaycan kendi topraklarındaki teröristlerden ve işgalcilerden topraklarını geri almak için mücadele ediyor. Burada hem hukuken hem de ahlaki açıdan herkes Azerbaycan’ı desteklemeli. Ancak uluslararası kuruluşlar ve ülkeler ya çok dengeli olmaya çalışıyorlar ya da Ermenistan’ı destekleyen açıklamalar yapmaya çalışıyorlar, örneğin Minsk üçlüsünde Fransa açıktan Ermenistan’ı destekliyor. Bu sorunu çözmek için kurulan Minsk üçlüsü objektif olmalı, sorunun çözümü için somut adımlar atmalı veya önerilerde bulunmalıdır. Ne yazık ki, yaklaşık 30 yıldır Karabağ ve Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarına ilişkin başta Minsk olmak üzere hiçbir öneri alınmadı. Her iki ülke de NATO’nun ortağıdır. Başta NATO olmak üzere tüm ülkeler Ermenistan’a ‘bu topraklardan çekilme’ çağrısı yapmalıdır. Aksi takdirde bu sorun çözülemez. Ermenistan bu mesleğe sahip ve güçlü bir destek alıyor. Herkes güçlü olanın değil, doğruların yanında olmalıdır. Bu konudaki tutumumuzu açık ve net bir şekilde ifade ederiz. Daha önce de söylediğim gibi, Azerbaycan şu anda Türkiye’den destek talebinde bulunmuyor. Ama olsa bile hepimiz defalarca söyledik, özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ”dedi.

güvenli bir telefon hattı kurmak için Yunanistan ile Türkiye arasında

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin NATO için öneminden bahsetti. Türkiye’nin güvenliğinde önemli rol oynayan NATO ortakları Stoltenberg’e atıfta bulunarak, “Bugün Akdeniz’in doğusundaki gerilimi de tartıştık. Askeri anlamda çatışma çözüm mekanizmalarını harekete geçirdik. Yunanistan ile Yunanistan arasında güvenli bir telefon hattı kurdu. Türkiye 7 gün 24 saat aktif kullanımda bulunuyor. Bu mekanizma sayesinde Türkiye ve Yunanistan NATO Karargahını rahat bir şekilde görebilecek. Bu diplomatik çabalara zemin sağlaması açısından önemli ”dedi.

“Türkiye’ye yeni alternatifler bulma çağrısında bulunduk”

Stoltenberg ile ilgili yorumlarda S-400 hava savunma sistemleri, Türkiye’nin başka alternatiflere yönelmesi gerektiğini söyledi. Stoltenberg, “Bizim zamanımız pek çok sorunla karşı karşıya olduğumuz bir dönem. Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemini satın alması Amerika’da bu noktada bizim için sorun olmuş ve abluka getirmişti. Bu Türkiye için ulusal bir mesele, ancak S-400 NATO’nun savunma sistemine entegre edilemez. Bu noktada Türkiye’yi alternatif bulmaya çağırdık. “Dedi.

Emin Kuvat

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi