Ayasofya Camii’nde ördek başı yeşil halılar döşenmeye başladı

Ayasofya Camii’nde ördek başı yeşil halılar döşenmeye başladı
14:00 - Temmuz 20 2020 Pazartesi

Ayasofya Camii’nde ilk dua hazırlıkları devam ediyor. Manisa’da cami için çalışmaların devam ettiği özel olarak üretilen halılar da döşenmeye başlandı. Yün yünden yapılmış 17. yüzyıl Osmanlı motifleri taşıyan ördek başı, yeşil halı camisinin ilk 10’una yerleştirildi. Manisa’nın Demirci ilçesinde halı üreten şirketin başkanı Ali Rıza Özkul, son durumu aktardı.

“Yaklaşık 10 saf halı döşendi”

Ayasofya’nın halılarını yapan şirketin başkanı Ali Rıza Özkul, “Keçeler şimdi serildi. Halı döşeniyor. Yaklaşık 10 saf halı döşendi. Önden başladı. Arkaya doğru devam edecek. Umarım açılış tarihine yetişir. ”

“Süper kaliteli yerli yün kullanılıyor”

Halının yüzde 100 yün olduğunu ifade eden Özkul, “Metrekare ağırlığı 5 kilogram. 16 milimetre kalınlığında. Özel boya ve özel iplik ile üretilir. Süper kaliteli yerli yün kullanılır. Üretim uluslararası yün markasının lisansı altında yapılır. ”

“Renk olarak koyu ördek kafasını yeşil kullandık”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yerli yün kullanımı konusunda talimat verdiğini belirten Özkul, “Yeni Zelanda yününü Ayasofya’da daha kaliteli bir halı fikriyle kullanma fikrimiz oldu. Başkanımız ‘İthal malzeme kullanmayalım. ‘Yerli yünün en iyisini yapalım’ dediğimizde yerel yün yaptık. Çok güzel bir halıydı. Renk olarak koyu renkli bir ördek kafası kullandık. Umarım bu yere çok adapte olursunuz. ”

“Bazı yerlerde 5 kat doldurduk”

Yerdeki sorunların keçe ile dolu olduğunu belirten Özkul, “Bordo ile ördek başı yeşil arasındaydı. Yeşil olan tercih edildi. Uzaydaki pürüzleri ve keçeleri uyarlayarak, bazı yerlerde üç katman ve bazı yerlerde 5 katman yaptık. “Yüzeyde çok fazla sorun yok.”

“Açılış tarihine kadar 2 bin metrekareye dokunacak”

4 bin metrekarelik bir halı alanının bulunduğunu belirten Özkul, “Açılış tarihine kadar 2 bin metrekareye dokunacak. Bundan sonra, diğer kısım restorasyon bittikten sonra yapılacaktır. 6 ay ile 1 yıl arasında olduğunu söylüyorlar. Şimdi ortaya çıkıyor. ”

“Klasik ve tarihi mekana uyum sağlayacak bir motif”

Halının üzerinde 17. yüzyıl Osmanlı motifleri olduğunu belirten Özkul, “Sanat dilinde ‘Mevlana’ olarak biliniyor. Burada uygulanan renk tonu motif şeklinde dört renkten oluşur. Klasik ve tarihi mekana uyum sağlayacak bir motiftir. ”

Caner Sönmez

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi