Avukatlar çalışıyor, başları dertte

Avukatlar çalışıyor, başları dertte
08:12 - Haziran 29 2020 Pazartesi

Avukatların sayısının artması, sigortasız stajyerler, düşük ücretler, işçi sömürüsü ve şiddet avukatların yaşadığı sorunlar arasındadır. Ayrıca, avukatlar koronavirüs salgını, çalışanların maaşları ve vergi ödemeleri nedeniyle ofis giderlerinden olumsuz etkilenmiştir. Bununla birlikte, özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir’de, barolar da dahil olmak üzere, bu sorunları dile getirmek yerine, Türkiye’nin gündemiyle ilgili siyasi ve ideolojik açıklamalar yaparak ön plana çıkmayı tercih ediyor.

YILDA 20 BİN MEZUN

Türkiye Barolar Birliği verilerine göre toplam 127 bin 691 avukat bulunuyor. Yine, eğer Türkiye’nin hukuk fakültesinde toplam 135 öğrencisi varsa ve her yıl mezun olan yaklaşık 20 bin avukat aday gösterir. Mesleğin önemli noktalarında olan avukatlar ciddi para kazanırken, staj yapmak için yer bulmakta zorlanan aday avukatlar da bu süreçte sigortasız istihdam edilmektedir. Stajyer avukatlar, “Mesleğin inceliklerini öğretmiyorlar. Çünkü kendileri için sakladıkları taktikleri var. Genellikle belgelerle iş yaparız. Çünkü potansiyel bir rakipsiniz ”. Bu yeni düzenleme ile yıllardır devam etmekte olan bu sorun çözülürken, koltuklara aşık olan ve Ankara’ya yürüyen baro çalışanlarının avukatların yaşadıkları sorunların farkında olmadıkları dikkat çekicidir.

STAJ BULUNAMAZ

Türkiye Adalet Araştırmaları Merkezi (Turkad) Başkanı Dr. Mehmet Sarı, baroların kendilerini ideolojik olarak siyasetin bir tarafında konumlandırdıklarını söyledi. Türkiye’deki 127 bin aktif avukatın yüzde 50’si genç avukatların sarılarının belirtildiğini belirtiyor: “Bu arkadaşlar, başta eğitim sorunları olmak üzere canlı eğitim konuları. Kadın avukatların ayrı sorunları var. Bugüne kadar bar görmedim dernekler bunlar için herhangi bir çalıştay ve çözüm önerisi sunmaktadır. ve avukatlar arasında bir anket yapılırsa, büyük bir kısmı ‘baronun onlara ne eklediğine’ sorusuna olumlu yanıt vermeyecektir. avukatların mesleği, ülkemizdeki çeşitlilik ve alternatif önerilerin tartışılması, avukatların sorunlarına ve örgütlenme özgürlüğüne değinmesi açısından. ”

Türkiye Gazetesi

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi