Avcılar’da 21 Ağustos’ta riskli yüzlerce binada hayat devam ediyor

Avcılar’da 21 Ağustos’ta riskli yüzlerce binada hayat devam ediyor
11:00 - Ağustos 15 2020 Cumartesi

Sokaklar arasında yer alan riskli binaların dış görünümü korkuya neden olurken, geçtiğimiz yıl Silivri açıklarında meydana gelen 5,8 deprem gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi. Son 1 yılda kentsel dönüşüm kapsamında 3 bine yakın bina yıkılırken, Avcılar Belediyesi tarafından yapılan dijital uygulama, binaları risk durumuna göre farklı renklerde gösteriyor ve kentsel dönüşümün durumu anında görülüyor.

17 Ağustos 1999’da meydana gelen Gölcük Depremi’nde 206 kişinin hayatını kaybettiği Avcılar’da 27 bina yıkıldı, 86 yapı ağır hasar gördü. Binlerce evin hasar gördüğü belde, 26 Eylül 2019’da Silivri açıklarında 5,8 ölçekli depremin ardından Hacı Ahmet Tükenmez Camii’nin minaresinin yıkılmasıyla bir kez daha deprem gerçeğiyle karşı karşıya kaldı. -Avcılar’da meydana gelen deprem sonrası yıl döneminde, birçok binanın hasar durumunun devam ettiği öğrenildi. Yaklaşık 30 yıl ömrü olan ara sokaklardaki binaların dış görünümü bile korku yaratırken, Avcılar Belediye Başkanı Avukat Turan Hançerli riskli binaların son durumunu değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Hançerli’nin ilk döneminden bu yana yaklaşık 3 bin yapının kentsel dönüşüm geçirdiği dikkat çekti. Hançerli, riskli yapıların haritasını gösteren “Avcılar Kentsel Dönüşüm Uygulaması” nı da anlattı. Binaların uygulama üzerindeki risk durumlarına göre farklı renklerde işaretlendiğini söyledi.

Avcılar’ın deprem nedeniyle riskli binaları olduğunu ve buna ilişkin çalışmaların hızlandığını belirten Hançerli, eski binaların önemli bir kısmının durduğunu belirterek, “Ülkemizde 2013 yılında 2019 yılına kadar yapılan konut yenileme sayısı. 2019’dan 2020’ye kadar yaptığımız yenileme 3 bin 500 civarında. sayı 3 bin civarında. Neredeyse 1 yılda olanlarla 6 yılda olanlarla aynı. 26 Eylül depreminden sonra 3 binden fazla binaya girdik. Bu binaları gözlem yöntemi ile inceledik ve 1.400 binaya bildirim gönderdik. 26 Eylül’den hemen sonra bu işlemleri gerçekleştirdik ve bu binaların teknik incelemesinin uzman ve bakanlıkla birlikte incelenmesi gerektiği görüşümüzü dile getirdik ”dedi.

17 Ağustos’ta 354 orta riskli binaya yeni bildirim gönderildi

1999 yılından bu yana 354 hasarlı bina olduğunu ve bunlara yeni ihbarların gönderildiğini belirten Hançerli, “Birçoğu hala görüşmede. Bakanlıktan gelen talimatla onlara bildirimde bulunduk. Bunlara 3 ay daha süre verildi. Korona virüsü nedeniyle yerler. “Bazı binaların boşaltılması ve önümüzdeki 3 ay içinde tamamı boşaltılması veya kanuna uygun olarak güçlendirildiğini veya inşa edildiğini gösteren resmi belgeler ibraz etmeleri halinde yıkılmayacaktır. prosedür. Ya da bu yerlerin güçlü olduğu kanıtlanamazsa yıkım gerçekleşecek. ”

İlçe genelindeki binalarda hızlı tarama testlerinin sürdüğünü belirten Hançerli, en riskli olduğu düşünülen mahalleye ismini verdi. Hançerli, “En riskli öncelik olarak değerlendirdiğimiz mahallemizdeki Denizköşkler Mahallesi’nde en hızlı tarama devam ediyor. Bu tarama sonuçları da bize önemli veriler verecek ve üzerinde yürüyeceğiz. Yaklaşık 200 binaya girildi ve çalışmalar devam ediyor ”.

“Deniz kaydırağı iddiası gerçekçi değil, doğru değil”

Avcılar arazisinin kaygan zemin olduğu iddialarına yanıt veren Hançerli, “Denize kayma vb. İddiası doğru değil. Avcılar zemininin özelliklerini biliyoruz. Kaya zemin sert zemin değildir. Bu aslında İstanbul’umuzun çok önemli bir parçası … Burası tüm Marmara Denizi kıyısının toprağıdır.Güngören Formasyonu, Bakırköy Formasyonu dedikleri bir toprak türüdür.Bu nedenle bu toprağın çok güvenli bir sert zemin olmadığını herkes bilir. Yapının bu zemin üzerine inşa edilemeyeceği. Zemine özel önem taşıyan binalar inşa etmek. uzmanlar tarafından ifade ediliyor “dedi.

“Destek artmalı”

Devletin kentsel dönüşümde 3’te 1 oranında faiz indirimi desteği sağladığını ve bunun önemli bir adım olduğunu belirten Hançerli, Avcılar Belediyesi’nin işin ekonomik destek boyutundaki çalışmalarını anlattı. Hançerli, “Bu destekler artmalı. Aslında felaket olduğunda maliyet çok daha gerçektir. Afet olduğunda artacak maliyetin 10’da 1’ini harcarsak sorunu çözeriz. Bugün o zaman olur. Afet olur, 10’da 1 harcamak zorunda kalacağız ifade etmek isterim.Ücret almıyoruz.Binanın tadilatında en önemli unsur bina sakinlerinin barışı, 24- Binada yaşayan vatandaşlarımızın komşularımızla anlaşması için saat esası Banka ile anlaşma ve protokol imzalanmıştır Banka birçok farklı seçenekle kredi imkanı sağlamaktadır. Sağlıklı bir iletişim kurmak için danışmanlık hizmeti veriyoruz ”dedi.

“17 Ağustos öğrettiği ve bize hatırlattığı şeyi yapmalıyız”

Yeni deprem yönetmeliğinden önce kentsel dönüşüm geçirmesi gereken 11 bin 893 binadan 965’inin yenilenerek hedeflerinin yüzde 8,5 civarında olduğunu kaydeden Hançerli, “Gideceğimiz limanı biliyoruz, biliyoruz. Gitmemiz gereken limana … Her türlü rüzgarı arkamıza almak için özel çaba sarf ediyoruz Avcılarlı Vatandaşlarım da bu konuda çok hassas ve yenilenmeye dayanıklı sağlam yapıların inşası için kolları sıvadılar. Zorlukları var, bir belediye başkanı ve bu zorlukları birlikte aşmaya çalışan bir belediye idaresi var … Biz Avcılar olarak olası depremde halkımıza en az zarar için koşarak çalışıyoruz, kuruyup kurutmak mantıklı değil. 17 Ağustos’un bize öğrettiği şeyi yapmalıyız, konuşma zamanı geldi, işe koyulalım, yapalım çünkü depremle ilgili yapacak çok işimiz var. Ar. Sadece Avcılar’da değil, İstanbul ve tüm Türkiye’de değil. işe git ve yap ”dedi.

Murat Delice

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi