Amatör balıkçılar için kirpi balığı avlama izni yoktur

Amatör balıkçılar için kirpi balığı avlama izni yoktur
15:00 - Aralık 3 2020 Perşembe

Kirpi balığının Altın Zehirli Kurbağa’dan sonra dünyadaki en zehirli ikinci omurgalı hayvanı olarak kabul edildiğini söyleyen Deval, “Balon Balığının gonadları, karaciğeri, bağırsakları, kas dokuları ve bazen derisinde nörotoksin bulunur. Tetrodotoksin (TTX). Siyanürden 1.200 kat daha toksik olan tetrodotoksin, insanlar için de ölümcül. “Dedi.

Su Ürünleri Fakültesi, Balıkçılık ve İşleme Bölümü, Balıkçılık Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Mehmet Cengiz Deval, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Kasım ayında yayınlanan Balon Balıkçılığının Desteklenmesi Tebliği’nin amacı, balıkçılara teşvik amacıyla verilecek. Balıkçıların sucul biyoçeşitliliğe ve av araçlarına zarar veren kirpi balıklarından biri olan Lagocephalus sceleratus’un ekosistemdeki yoğunluğunu ve stoğa katılım oranını azaltarak balon balıklarının avlanması. Destekleme ile ilgili iş ve işlemler olduğunu belirtti.

“Amatör balıkçılar için kirpi balığı avlama izni yok”

Akdeniz ve Ege Denizi’ne kıyısı olan illerde, olta ve savurma ağları dışında balıkçılık faaliyetinde bulunan, Balıkçılık Bilgi Sistemine (SUBIS) kayıtlı ve geçerli balıkçı gemisi ruhsatına sahip balıkçılara kirpi avcılığı verildiğini söyleyen, Dean Deval, “Destek kapsamında sadece L. sceleratustur türünün avlanmasına izin verilecek ve kuyruğunun her bir parçası için 1.000.000’e kadar (1.000.000 dahil) 5 TL destek ödemesi yapılacaktır. Diğer kirpi balığı türlerini avlama yasağı devam edecek. Amatör balıkçılar için kirpi balığı avcılığına izin verilmez. Son 30 yılda deniz yüzeyi sıcaklıklarının arttığı göz önüne alındığında, Doğu Akdeniz koşullarının tropikal türlerin büyümesi, üremesi ve hayatta kalması için giderek daha uygun hale geldiği ve bu koşulların yerli türlerle rekabet halinde yabancı türlere çeşitli avantajlar sağladığı görülmektedir. .

Dean Deval, Akdeniz suları için kaydedilen kirpi balığı türlerinin sayısının son 40 yılda 11’e yükseldiğini, Türk denizlerinde Tetraondontidae ailesine ait 8 kirpi balığı türünün tespit edildiğini belirtti.

“Bilinen bir panzehir de yok”

Kirpi balığının Altın Zehirli Kurbağa’dan sonra dünyadaki en zehirli ikinci omurgalı hayvanı olarak kabul edildiğini söyleyen Deval, “Balon Balığının gonadları, karaciğeri, bağırsakları, kas dokuları ve bazen derisinde nörotoksin bulunur. Tetrodotoksin (TTX). Siyanürden 1.200 kat daha toksik olan tetrodotoksin, insanlar için de ölümcül. “Bir balon balıkta 30 yetişkin insanı öldürmeye yetecek kadar toksin var ve bilinen bir panzehir yok,” dedi.

Tetrodotoksin zehirlenmesi semptomlarının genellikle kirpi balığı zehirini yedikten 10-45 dakika sonra ortaya çıktığını belirten Dean Deval, “Zehirlenme ağızda uyuşma ve karıncalanma, tükürük, bulantı ve kusmayla başlar. Semptomlar felç, bilinç kaybı ve solunum yetmezliğine kadar ilerleyebilir ve ölüme yol açabilir. “Sularımızdaki kirpi balığı türlerinin maksimum uzunluğu 16-114 cm arasında değişirken, türlerin dördü TTX içermez, diğer dördü TTX içerir ve insanlar için ölümcüldür” dedi.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi