AK Parti Sözcüsü Çelik’ten MKYK sonrası açıklama

AK Parti Sözcüsü Çelik’ten MKYK sonrası açıklama
21:00 - Eylül 22 2020 Salı

AK Parti Sözcüsü Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında AK Parti Genel Merkezi’nde düzenlenen MKYK toplantısının ardından önemli açıklamalarda bulundu. Ermenistan’ın saldırısıyla ilgili açıklamalarda bulunan Çelik, “Ermenistan’ı buradan bir kez daha uyarıyoruz. Çok fazla analize gerek yok. Yukarı Karabağ’ı hukuka aykırı olarak işgal eden Ermenistan, bu saldırıları Tovuz bölgesinde gerçekleştiriyor. Türkiye için kabul edilemezler. Ermenistan’a ateşle oynadığını bildirin. Ermenistan, bölgedeki istikrarsızlığın ve bölgede kargaşa çıkarma faaliyetlerinin odak noktasıdır. Yanında kayıtsız şartsız Türkiye ve Azerbaycan “dedi.

“Süreci takip edeceğiz”

Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağlık çalışanlarına yönelik saldırıyı kınayan Çelik, “Sağlık çalışanlarımıza öğrencilerimiz gibi davranmamız gerekirken, bu barbarlıklar hiçbir şeyle açıklanamaz. İnsanlarda ağrı olabilir, ancak sağlık çalışanlarının bu acıları dindirmek için çabaladığını unutmamalılar ki bu üzüntüler ortaya çıkmasın. Bunu tüm dünyada görüyoruz, bizimki kadar özverili ve vatansever bir sağlık kuruluşunun dünyada emsali yok. Bu konuda AK Parti olarak bu saldırıda yargı sürecini takip edeceğiz ”dedi.

“Bu terörü destekleme girişimidir”

BM Genel Sekreteri Çocuk ve Silahlı Çatışma Özel Temsilcisi Virginia Gamba’nın Suriye Demokratik Güçleri lideri Mazlum Kobani ile görüşmesine yanıt veren Ferhat Abdi Şahin, “Bu teröre destek olma girişimidir. Bunu bir BM yetkilisi yaptı. Bunu şiddetle kınıyoruz. Bu konuda BM yetkililerini uyarıyoruz. “Gambas’ın tutumu, BM’nin terörizmle mücadeleye ilişkin ilkelerinin açık bir ihlalidir.”

“Türkiye müzakereci devlet”

Doğu Akdeniz’deki gelişmelere değinen Çelik, şu mesajları paylaştı:

“Türkiye bir müzakere halidir. Uzun geçmişimiz de diplomasi tecrübemizin açık bir göstergesidir. Sorununu bizimle masada çözmek isteyenler için dünyadaki ideal muhatabıyız. İsteğin temelini kazanın. sonuca varınca, Türkiye’den temel kanunda yürümek isteyen daha iyi muadili yoktur.Başkanımız, Oruç Reis gemisinin bakım onarım çalışmalarına kısa bir ara vermesinin diplomasi isteyenler için bir fırsat olduğunu da belirtti.

Devlet meselesini çözmede bir irade varsa, Türkiye zaten akılda olduğunu söylerse, misyona her zaman devlet adamlığı ile yaklaşmaya hazırdır. Önümüzde bir müzakere süreci olduğunda, örneğin Yunanistan, Almanya’nın arabuluculuk girişimini bir dizi korsan anlaşmasıyla sabote etti. Belki bir gün sonra bu görüşmelerin başlayacağına veya görüşmelerin başlayacağına dair bir duyuru yapılacaktı. Oruç Reis bakım için limana götürüldükten sonra sahada sonuç alamayanlar, tehdit ve şantajla sonuç alamayanlar, diplomaside sesleri yüksek iken samimi diplomasi isteyenlere seslendik ve “Hadi, bu fırsatı değerlendir.

“TSK’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin hak ve çıkarlarını koruma taahhüdü asla test edilemez”

Doğu Akdeniz meselelerinde CHP’nin tavrına da değinen Çelik, “Biz aleyhimizdeki sahalardan biriyiz fiili durum aleyhimize çalışma yaratalım diyelim ki gelecekte CHP’mizde ittifak kurmaya çalıştıklarında sahadan asla taviz vermeyelim. arkadaşlar, ‘Yanlış yapıyorsun, Türkiye yalnız DUrdUnUz’ diyorlar ve sonra ‘Oruç Reis’i bakım için limana çekme fırsatını değerlendir hadi, diplomasi istiyorsan masa açık, kuralım masa ‘, bu sefer arkadaşlarımız çıkıp muhalefet etmek için’ taviz vermeyin ‘diyorlar.Bazen sahada ilerliyorsunuz, bazen diplomatik alanda ilerliyorsunuz. Sahada hareketinizi gören bir yapı varsa Bir hamle ve bir taviz olarak diplomasi alanındaki girişimleriniz, dış politikanın en temel ilkelerini bilmediği anlamına gelir.Herkesin sorumlu davranması gereken bir alan. Bu kadar sorumsuz, genetik dış politikaya uymadı. , Türkiye’nin yabancı Bu yaklaşımlara uymayan politika tecrübesi Yunan tarafında en çok kullanmaya çalışmak veya düşmanlarımız tarafından bize karşı bir koz olarak kullanmaktır. Masada konuşalım diyenlere karşı her zaman masada olmaya hazırız.

Büyük bir devlet deneyimi ile bölgesel barıştan sorumlu bilge bir devlet olarak, tüm bunları akıllı bir güçle yönetmeye hazırız. Türkiye Cumhuriyeti’nin akıllı gücünün iki ayağı var. Birincisi yumuşak güç, bu diplomasi. Diğeri sert güçtür. Bu, haklarımızı ve çıkarlarımızı korumaya yönelik herhangi bir girişimde bulunabilecek herhangi bir emri yerine getirebilecek silahlı bir gücümüz olduğu anlamına gelir. Türkiye’nin diplomatik yeteneği ve Diplomasi isteyenler için kapasitesi inanılmaz bir kazan-kazan alanıdır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlılık yerine, hem diplomasi hem de sahadaki hak ve menfaatleri, fiili durumu gasp etmek ve menfaatleri korumak isteyenlere karşı Türkiye Cumhuriyeti Türk Silahlı Kuvvetlerini hak ediyor asla test edilemez. .

Vatanseverlik söz konusu olduğunda TSK, dünyadaki hiçbir ordunun aksine kararlılıkla ve fedakarlıkla hareket eder. Bugün devlet adamlarının üzerine düşen çatışmalardan kaçınmaktır. Adalet, Türkiye güvenilir bir hukuk ve dostluk istemek için inanılmaz bir birikim sunuyor. Sahada, hak ve menfaatlerimizi gasp etmek isteyenlere denemesini asla önermiyoruz, bundan asla sorumlu olmayacağız ”dedi.

“Kaostan zarar görmeyiz”

Son zamanlarda Güney Kıbrıs’ın AB ve ABD tarafından teşvik edilmesinin buradaki sorunların çözümüne olumsuz katkı sağladığını belirten Çelik, “Bu olumsuz durum sadece Güney Kıbrıs’ın çıkmazını pekiştirmek ve yasadışı davranışını teşvik etmek anlamına geliyor. ABD hem silah ambargosunu kaldırdı hem de tarafsızlığını kaybederek Yunan tarafını askeri eğitim programına davet etti. Daha sonra Amerikan Dışişleri Bakanı Pompeo, geleneğe aykırı olarak Kıbrıs Adası’nı ziyaret etmesine rağmen sadece Rum tarafını ziyaret etti.

Bu sağlıklı ve verimli bir yaklaşım değil. Nihayet 12 Eylül’de ABD ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasında bir mutabakat zaptı imzalandı. Bütün müttefikimize Türkiye Cumhuriyeti’nin bir NATO ülkesi olduğunu söylüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti, NATO ülkeleri, KKTC’nin garantörü olan bağımsız ve egemen bir devlettir. Kıbrıs Türk davasının sonuna kadar kardeşlerimizin savunucusuyuz.

Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükümetinin Kıbrıs Rum yönetimine yönelik saldırıda radikalleştirici bir tavrı, ekibin ortadaki yaramazlığı cesaretlendiren bir tavrı, olumsuzluktan başka hiçbir şey sadece kaosu ortadan kaldırıyor. “Bu kaostan zarar görmeyeceğiz.”

Çelik, “ABD’den beklediğimiz şey tarafsız bir konuma geri dönmek. “Amerika Birleşik Devletleri’nin bu tarafsızlık pozisyonunda kendisine zarar verecek herhangi bir adım atması, bölgede barış için bir fayda sağlamayacaktır.”

“Fransa’nın dış politikası ahlaki ve siyasi cari hesap açığı nedeniyle çöktü”

Libya’daki gelişmelere değinen Çelik, şunları söyledi:

“Uzlaşma Libya hükümeti Başbakan ve Türkiye ile yakın temas halindedir. Libyalıların BM Konseyi kararları doğrultusunda yürüteceği ve Libyalıların sahipleneceği bir siyasi süreçten yanayız diyoruz, Fransa, buradaki olumsuz tavrın farkına varan ve Libya halkı arasında bölücü bir tavır sergileyen AB ülkesidir.

Fransa, Hafter’in güçlerini tam bir sömürge mantığı ile destekledi ve Fransa’nın Hafter’in güçlerini desteklediği dönemde, Hafter masumları Tarhuna’daki toplu mezarlara doldurdu. Saldıran Türkiye’yi özür dilemek için kapatmaya çalışmak yerine, dış politikasında moral ve cari açık oluşması üzerine Fransa’dan utanıyorlar. Fransa’nın dış politikası manevi ve siyasi cari açıktan çöktü, yasal cari açıktan çöktü. Burada herkes meşru yönetim lehine BM kararlarına uygun bir siyasi süreci desteklemelidir. Maksimalist Yunan tezlerini destekleyerek elde edebileceğiniz bir sonuç yok. ”

“Türkiye ile ilgili olarak müttefiklerimizin olumlu bir gündem almasını bekliyoruz”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, üçlü formatta gerçekleştirilen video konferans sonrası, Türkiye ve Yunanistan’ın çelik üzerine keşif görüşmelerinin başlamaya hazır olduğunu ifade etti. ” gidip görüşmeleri başlatabiliriz yani bunun bir hazırlık yapması gerekiyor.

Cumhurbaşkanımız Cuma günü yaptığı açıklamada, konuşabiliriz, hangi çerçevede ve hangi ilkeler üzerinde konuşacağımızı söyledi. Türkiye burada müzakerelerin ön şartlarından bu yana diyor. Muhataplarımızın neden koşulsuz müzakerelerden kaçındığını anlamak da zordur. İstikşafi görüşmelerin başlaması açısından Türkiye açısından bir sorun yok. Arkadaşlarımız çerçeveyi inceleyecek. Uygun zaman çizelgesi çalışma sonrasında ilan edilecektir.

AB Zirvesi ziyaret edildiğinde, aslında ilk göç anlaşması yapıldığında bir çerçeve ortaya kondu. Türkiye’nin göç meselesinde payını alacak bir ekibe maddi destek söz konusuydu. Ancak mali yardım işin bir parçasıydı. Fasılların açılması, üst düzey müzakerelerin başlatılması, göçmenlik sözleşmesinin yenilenmesi, vize serbestliğinin sağlanması, gümrük birliğinin güncellenmesi.

Ancak göçmenlik sözleşmesi imzalandıktan sonra bu maddeleri içinde bulundurdular, diğer maddeleri görmezden geldiler ve sadece göç konusunda yürümeye çalıştılar. Macron, Türkiye göçmenler için ortağımız, ancak başka sorunlarla karşı karşıyayız diyor. Böyle bir dünya yok. Yapmış olduğunuz göçmenlik sözleşmesini parçalara böleceksiniz, işinize gelen kısımda ortak olduğunuzu söyleyeceksiniz, işinize gelmeyen kısımda partner olmadığınızı söyleyeceksiniz. Son zamanlarda Merkel’in bu arabuluculuk tutumunu son derece olumlu buluyoruz, rasyonel olarak müzakere ve diyalog lehine koyuyor. Müttefiklerimizin Türkiye konusunda olumlu bir gündem almasını bekliyoruz. “Dedi.

“Türkiye hiç tereddüt etmemeli”

Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu akşam 20.00’de Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüşmesi hakkında bilgi vererek şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanımızın tavrını herkes biliyor. Başkanımız, bu müzakere mekanizmalarının çalıştırılması konusunu her zaman desteklemektedir, bazı kurallara uyulduğu sürece veya bir miktar katılaştıktan sonra, hadi bu sertleşme ve tıkanıklıkların üstesinden gelelim konuşalım. Muhataplarına bu görüşmeleri istedikleri zaman yapabileceklerini ve sürekli iletişim halinde olmaları gerektiğini söyler. Çatışma yaratmak kolaydır. Çatışma yaratmak için hiçbir istihbarat, vizyon veya proje gerekmez. Aslında burada diyalog üretebilmek için devlet adamlığına ihtiyaç var.

Cumhurbaşkanımız dünyadaki seçilmiş liderler arasında en yüksek devlet deneyimine sahip olup, bu devlet tecrübesi ile müzakere ve diyalog kanallarının her zaman devlet zihninde çalışarak açık olması gerektiğini belirtmektedir. Macron bu bölgeye Rum tarafını desteklemek için bazı savaş uçakları veya gemilerle gelirse TSK buna izin vermeyecektir. Ama Sayın Macron diyalog kapılarını açalım ve Türkçe tweet atarak konuşalım dese, diyalog ve müzakerelerden yana çok deneyimli bir başkan olarak Cumhurbaşkanımızla her zaman bu fırsatı yakalayacaktır. Türkiye’de bu röportaj konusunda hiçbir tereddüt yok, tezimizi anlatmak için bir fırsat. ”

“Rum tarafıyla yapılan anlaşmalar tarafsız arabuluculuğa zarar verdi”

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin “Sevilla Haritası” ile ilgili sorduğu soruya sosyal medya hesabından yanıt veren Çelik, “Sevilla Anlaşması zaten olmayan bir anlaşma, sadece Yunanlıların hayalidir. Bu nedenle ABD veya başka bir ülke Sevilla Anlaşması’na baktığında hayır gibi bir şey görüyor. Burada ABD’yi hukuk yanlısı bir arabuluculuğa yakın bir müttefik olarak görmek istiyoruz. Kıbrıs Rum tarafı bu tarafsız arabuluculuğa zarar verdi, doğru tutum Sevilla Anlaşması’nda aldıkları tavır, bunun devam etmesini bekliyoruz ”dedi.

İstikşafi görüşmeler İstanbul’da yapılacak mı?

Bir gazeteci, “Yunanistan ile Türkiye arasında İstanbul’da görüşmeler olacak mı?” Soruyu yanıtlayan Çelik, “Keşif görüşmeleri başlayabilir. Çerçeve, ilkeler net olacak. Ona göre tarih belirlenir ve yerin konusu belirlenir.

Şu anda diplomasi ve müzakereler Türkiye’den aşağı inmeye hazır olması istenen bir şey. Dolayısıyla Türkiye için bir sorun yok. Muhataplarımız buna hazırsa, bu atmosfer olumlu bir atmosfer diyebiliriz ”dedi.

İlker Turak – İbrahim Berat Yılmaz

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi