Afad Deprem Nedir? Afad ve Kandilli Farkı Nedir?

Afad Deprem Nedir? Afad ve Kandilli Farkı Nedir?
01:08 - Mart 2 2020 Pazartesi

Son zamanlarda ülkemiz genelinde yaşanan depremlerden dolayı çeşitli konular gündeme gelmeye başlamıştır. Deprem tehlikesinin tüm Türkiye’de hatırlanmasından sonra sosyal medya ve internette deprem üzerine paylaşımlar yapılmaya başlanmıştır. Deprem denince akla ilk gelen unsurlar arasında AFAD ve Kandilli bulunmaktadır. Halkı bilgilendirme ve yardım amaçlı kurulan ili kurumun deprem bilgileri farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle AFAD ve kandilli arasındaki farkın ne olduğu konusunda araştırmalar yapılmaktadır. AFAD, Acil Durum Yönetimi Başkanlığı olarak tüm Türkiye genelinde hizmet vermektedir. Yaşanılacak her türlü acil durumda ve doğal afetlerde AFAD hizmetleri verilmektedir. Her türlü maddi ve manevi destek AFAD tarafından verilmektedir.

Depremler söz konusu olduğunda AFAD, oldukça önemli bir görece sahiptir. AFAD deprem hizmetleri; yaşanan depremler hakkında halkın bilgilendirilmesinin yanında afetlerden etkilenen vatandaşlara yardım konusunu da kapsamaktadır. AFAD, yaşanan depremlerin tespiti için çeşitli kayıt cihazları kullanmaktadır. Ülke genelinde yaşanan sismik aktivitelerin ölçülmesi için hizmet veren AFAD, çeşitli bölgelere deprem istasyonları kurmuştur. Depremler ve AFAD hakkında net bilgi almak isteyen vatandaşlar, kurumun resmi internet sitesini ziyaret edebilmektedir. Depremlerin sık sık yaşanması ile AFAD görev ve sorumlulukları daha çok artmıştır. Ülkemizde yaşanan depremler hakkında net bilgilerin verilmesi konusunda hizmet veren kurumlardan biridir.

AFAD ve Kandilli Deprem Tespitleri

Depremler, dünya genelinde yaşanan doğal afetler arasında yer almaktadır. Yer kabuğunda ve fay hatlarında yaşanan hareketlilik, depremlerin oluşmasına sebep olmaktadır. Yaşanan depremlerin etki alanları ve büyüklükleri farklılık göstermektedir. Büyüklüğüne göre insanlara olan zararı artan depremler son zamanlarda Türkiye’de de sıklıkla yaşanmaktadır. Deprem bölgesi olan bir coğrafyada bulunan Türkiye, aktif fay hatlarının bulunduğu bir ülke olarak dikkat çekmektedir. Bu nedenle birçok ilimiz deprem tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır. Türkiye’de deprem konusunda en önemli hizmetler AFAD ve Kandilli tarafından verilmektedir.

Yaşanan depremlerden sonra kısa bir süre içerisinde depremlerin merkezleri ve büyüklükleri hakkında bilgi veren kurumlar, bazı durumlarda farklı bilgiler verebilmektedir. Depremlerin büyüklüğü hakkında farklı bilgiler yansıtıldığı zaman, vatandaşlar AFAD ve Kandilli arasındaki farkları merak etmektedir. Depremlerde farklı bilgiler paylaşan iki kurumun kullandığı farklı farklı tespit cihazları bulunmaktadır. Yaşanan depremlerden sonra ortaya çıkan enerji büyüklüğünün de yansıtıldığı deprem bilgilerinin farklı olmasının temel sebebi farklı ölçeklerin kullanılmasıdır. Bu sebeple depremlerin büyüklüğü farklı olarak yansıtılabilir.

AFAD Deprem Önerileri

Türkiye’de doğal afetler konusunda hizmet veren kurum, AFAD ismini alan devlet kurumudur. Son zamanlarda depremlerin sıklaşması ile birlikte deprem öncesi ve sonrası alınacak önlemler ve yapılması gerekenler AFAD tarafından paylaşılmaya başlanmıştır. Halkın bilgilendirilmesi amaçlı yapılan çalışmalar ile deprem önerileri yayınlanmıştır. Depremlerde alınacak önlemler ve yapılacak doğru şeyler, can ve mal kayıplarını azaltacaktır. Deprem önlemleri konusunda, deprem öncesi ve deprem sonrası konuları farklı olarak ele alınmaktadır.

Deprem öncesi yapılacak şeyler bulunmaktadır. Özellikle; elektrik ve doğalgaz hatlarının dikkatli bir şekilde onarılması gerekmektedir. Enerji kaynaklarının bakımı ve tadilatı, deprem öncesi yapılacak en önemli şeyler arasında yer almaktadır. Bu tür tadilatların yapılması için profesyonel hizmetlerden destek alınması daha faydalı olacaktır. Deprem çantasının dikkatli bir şekilde hazırlanması da ihmal edilmemelidir. Deprem öncesi alınacak en önemli önlemler arasında dairelerdeki eşyaların sabitlenmesi ve deprem tatbikatının yapılması bulunmaktadır. Hem vatandaşlar hem de devlet yetkilileri tarafından binaların sağlamlığı kontrol edilmesi gerekmektedir. Deprem sonrası ise enerji vanaları kapatılmalıdır. Deprem sonrasında belirlenen toplanma bölgelerine ulaşılmalıdır. Deprem sonrasında toplumsal yardım konularına da üst düzeyde önem verilmelidir.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi