Adalet Bakanı Gül: ‘Kimsenin mahkemeleri etkileme ve etkileme hakkı ve yetkisi yok’

Adalet Bakanı Gül: ‘Kimsenin mahkemeleri etkileme ve etkileme hakkı ve yetkisi yok’
14:00 - Eylül 22 2020 Salı

Hâkim ve savcı adaylarının mesleğe adaptasyonunu hızlandırmak için, ön eğitimde teorik eğitimin yanı sıra, Türkiye Adalet Akademisi adaylarının pratik bilgi ve becerilerini geliştirmek için “Başvuru Yargı Akademisi” kuruldu.

“Hukuk topluluğumuz için Adliye Binası”

Adalet Bakanı Gül, Türk eğitimine ve yargı sürecine çok önemli bir kurum getirdiklerini belirterek, “Hukuk Fakülteleri eğitimi ile mezun olduktan sonra, güvenilir ve güvenilir bir eğitim için pratik ve pratik bir şekilde yetiştirmek çok önemlidir. Kürsüye çıkmadan önce erişilebilir adalet Bu eğitim, hem teorik hem de pratik eğitimle yargının güçlenmesine ve hukukun daha fazla hakimiyetine katkıda bulunacaktır.Adliyelerde mevcut olan imkan ve sistem ne olursa olsun, bu uygulamayı şu şekilde yapmış olacaksınız: Bu ‘Uygulama Adliyesi’ hukuk camiamıza hayırlı olacak.Cübbelerinizi giyecek, ilk heyecanı bir şehirde veya bir ilçe adliyesinde yaşayacak ve yaşayacak, orada değil, tüm bu uygulamaları burada yapmış olacaksınız, UYAP kayıtları, taraflarla diyalog nasıl kurulur, karar yazma gibi… Size ve tüm genç arkadaşlarıma iyi şanslar ”.

“Hukuk Fakültelerine giren daha başarılı öğrenci sayısını artırmayı hedefliyoruz”

YÖK ile yapılan değerlendirme sonucunda Adalet Bakanı Gül, Hukuk Fakültelerine girişteki başarı notunun 190 binden 125 bine düşürüldüğünü ve bunun bu yıl ilk kez uygulandığını belirterek, “Böylece biz Hukuk Fakültelerine giren daha başarılı öğrencilerin sayısını artırmayı hedefliyoruz. Hukuk Fakültesine girebilecekler için gerekli düzenlemelerin yapılması için her türlü çabayı göstereceğiz.Bildiğiniz gibi bir başka gelişme de giriş sınavlarıdır. Fakülteden mezun olduktan sonra, bir hukuk mesleğini icra edebilmek için ek bir sınavla değerlendirilecek, belirlenecek ve ölçülecek.Türkiye nitelikli hukukçular konusunda çok önemli bir adımı atmamıza katkı sağlayacaktır. Yargıçlar ve savcılar, yardımcı model de yine çalışacak, ileride son halini vereceğiz.Böylece yargıç ve savcı yardımcılığına yargı ev ödevi, afte giyerek yapılacak. r bu sistemden geçiyor. Dolayısıyla bu kurumun son halini vereceğiz, düzenleme için gerekli çalışmaları yapacağız ve hukuk sistemine çok önemli bir reform getireceğiz ”dedi.

“Kimsenin mahkemeleri etkileme ve etkileme hakkı ve yetkisi yoktur”

Türkiye’de adalet ancak bağımsız mahkemeler tezahür etti Gül “Hiçbir toplum hâkimlerin kaprisini yapmamalı. Kimse toplum yargıçlık yapmıyor. Kimsenin mahkemelerini etkilemek için hiçbir hak ve yetkinin olmadığı bu kanunların suçu nüfuz altına almaktır. Tahkim ve siyaseti yok etmede, adeta bir tribün amigo kızı olarak, hiç kimse beğenmediği kararlar karşısında yargı mensuplarını hedef almaya cesaret etmemeli, dosyasında delil yoksa ne kadar değerlendirilsin? Hâkimler ve savcılar Mahkemeler bağımsız ve tarafsızdır Hiçbir mahkeme Adalet Bakanlığı’nın taşra teşkilatı değildir Hiçbir mahkeme Adalet Bakanlığı il müdürlüğü değildir Adalet Bakanının cübbesi yoktur, asla olmayacak Adalet Bakanının bunu tutuklayıp ayağını yırtıp serbest bırakmasını önerenler için hukukta bir muadili yoktur. Bunlar neredeyse vesayet çağrılarıdır. geçmişte çok şey gördüm. Ancak Türkiye’de işleyen bir hukuk sistemi var. “Dedi.

Öte yandan hâkim ve savcı adaylarının yerinde adli uygulamaları görebilecekleri ve deneyimleyebilecekleri bir atmosfer yaratmak amacıyla orijinaline uygun olarak 280 metrekare alan üzerine inşa edilen Uygulama Adliyesi’nde, hâkim odaları ve savcılar, mahkeme salonu, icra dairesi, ön büro, mahkeme ve savcılık gibi birimler bulunmaktadır.

Ayrıca UYAP ve SEGBİS altyapılarına uygulama adliyesinden de günümüz mahkeme yönetim sistemine uygun olarak erişilebilmektedir.

Utku Şimşek – Nurullah Geylani

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi