AB, ABD’ye Karşı Misilleme Hazırlıklarında

AB, ABD’ye Karşı Misilleme Hazırlıklarında
19:45 - Temmuz 14 2025 Pazartesi

Avrupa Birliği’nin (AB) Ticaret Komiseri Maros Sefcovic ve Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen, ortak bir basın toplantısı düzenleyerek, ABD ile sürdürülen tarife müzakerelerinde bir anlaşmaya varılamaması halinde atılacak adımları açıkladılar. Sefcovic, ABD’nin önerdiği yüzde 30’luk tarife artışına karşılık olarak AB tarafından alınabilecek misilleme tedbirleri kapsamında 72 milyar euro değerindeki ABD ürünlerini içeren bir liste hazırlandığını belirtti.

“Transatlantik ilişkilerimiz müzakerelerle çözülmeyi hak ediyor,” diyen Sefcovic, ABD ile olan ilişkilerin yeniden istikrar ve iş birliği içinde ilerlemesi gerektiğinin altını çizdi. Aynı zamanda, tüm olası sonuçlara karşı hazırlıklı olmanın önemine değindi ve AB’nin transatlantik ticaret dengesini sağlamak için gerekirse orantılı tedbirler alabileceğini vurguladı.

AB’nin müzakere süreci içinde her türlü senaryoya hazır olduğunu ifade eden Sefcovic, yüzde 30’luk tarife artışının ticareti olumsuz etkileyecek bir seviye olduğunu ve bu durumda AB’nin kapsamlı müzakerelerle sonuç elde etmeye çalışacağını söyledi. AB ve ABD arasındaki görüşmelerin en üst düzeyde devam ettiğini ve her iki tarafın da müzakerelerden olumlu bir sonuç çıkması için çaba gösterdiğini ekledi.

Danimarka Dışişleri Bakanı Rasmussen, ABD’nin yüzde 30’luk tarife tehdidine karşı tüm seçeneklerin masada olduğunu ve AB’nin gerektiğinde kararlı adımlar atabileceğini belirterek, ticaret savaşının önlenmesi gerektiğini vurguladı.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi