60 yaşındaki çay makinesinin örnek işçiliği ve yaşamı kitap olarak yayınlandı

60 yaşındaki çay makinesinin örnek işçiliği ve yaşamı kitap olarak yayınlandı
11:00 - Kasım 17 2020 Salı

1952 yılında Kayseri’de doğan ve ailesinin geçimini desteklemek için 8 yaşında çay yapmaya başlayan ve 60 yıldır çay yapan Kaplan Uzak’ın hayat hikayesi kitap haline geldi. Gazeteci-yazar Rıfat Yörük’ün yazdığı kitapta Uzak, esnafın gönlünde örnek bir zanaat ve tahtı kurdu, kitabına imza atmaktan mutluluk duyuyor.

Hayat hikayesini anlatan Uzak, “Ortaokulu bitirdikten sonra imkansızlıklar nedeniyle gündüz okula gidemedim, akşam lisesine kaydoldum. Akşam lisesini bitirdikten sonra Erzurum Kimya Bölümü’nü kazandım ama Babamın ölümü ve işim yüzünden gidemedim 60 yıldır çay işime devam ediyorum mahalleye taşındık ama babamın düzenli bir işi olmadığı için kardeşim ve ben aileye destek olmak zorunda kaldık. Ekonomik olarak ilk dönemlerde simit satarak başladık.Saat 4’te simit satmak için kalktık, saat 8’de okula gittik, öğle yemeği yedikten sonra ayakkabı parlatıyordum, öğlen çalışıyordum. okul döneminde yarım gün, tatillerde bütün gün çalışmaya başladım.Çay yapma mesleğime başladım.Sonra babamla çayevi açtık.Babam, abim, ben ve diğer kardeşlerim çalışmaya başladım. çay evinde birlikte “dedi.

“Esnaflardan önce büyükanne ve büyükbabalarına, şimdi 60 yıl sonra torunlarına çay veriyorum”

İnsanların işini severek yapması gerektiğini söyleyen Uzak, “İnsanların işini sevgiyle yapması gerektiğine inanıyorum. Bir kişinin 3 şeye sahip olması gerektiğini düşünüyorum. Enerji, zeka ve dürüstlük. Bir kimse dürüstlüğe sahip değilse diğeri 2 madde önemli değil bu prensibi benimseyerek kendi enerjim ve dürüstlüğümle çalışmaya başladım Kayseri’de çay verdiğim esnaf benim dürüstlüğümü benimsedi, çay markalarını kendim bile vermedim, satın aldım. Günün 24 saat olmasına kızmıştım. “Bir gün en az 48 saat olmalı” diyorum. Esnaflardan 60 yıl sonra dedelerine, şimdi de torunlarına çay veriyorum. Beni üzmüyorlar, her zaman bana saygı duyuyorlar. İnsan hayatı çok önemli. Onun uğraştığı önemli ”dedi.

Hayatını kayıt altına almanın en büyük hayali olduğunu belirterek, “Yıllarca böyle bir kitap olacağını düşünüyordum. Belki büyük bir roman olmazdı ama bir kitap olduğu için birkaç not tuttum. 100-200 sayfa yayımlanabilirdi.Bu arada Sayın Rifat Yörük’le görüştük, fikirlerimiz çakıştı, Yörük Bey röportajlarımı çeşitli gazetelerde yayınladı, ondan sonra bizim hakkımızda bir kaç şey tekrar duymuş olmalı biyografimi yazmak istediğini söyledi, kabul ettim. kitabım ortaya çıktı ”dedi.

Ali Göç

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi