Sivas Zara ilçe Tanıtım Haberi

Sivas Zara ilçe Tanıtım Haberi
13:42 - Temmuz 17 2019 Çarşamba

Zara İlçesinin Belediye Başkanı: Fatih Çelik
Zara İlçesinin Nüfusu: 23.336
Zara İlçesinin Posta Kodu: 58700

Zara ilçesinin bulunduğu bölgedeki ilk yerleşimin Neolitik dönemde gerçekleştiği tahmin edilmektedir. Hafik-Zara arasındaki höyükte yapılan arkeolojik kazılarda çıkarılan eserler yerleşimin Neolitik çağda gerçekleştiğine dair kanıyı güçlendirmektedir. Kanuni Sultan Süleyman, 1539 yılında bölgeye Koçgiri aşiretini yerleştirmiştir.1836 yılında Koçgiri adını alarak nahiye olmuştur. 1886’da ise kaza ilan edilen ilçede o dönemde 16 okul bulunmaktaydı.

Atatürk Erzurum’dan Sivas’a geçerken Zara’ya uğramıştır. Milli Mücadele döneminde ilçede Koçgiri ayaklanması gerçekleşmiştir. İlçe insanlarının eğitime önem verdiği sınırlarındaki okullardan belli olan ilçede çok sayıda tarihi değer bulunmaktadır. 1915’de salgın hastalıktan ölen çok sayıda askerin medfun bulunduğu Şehitlik ilçenin en önemli turizm alanlarındandır. Çarşı Camii, Şeyh Merzuban Türbesi, Demiryurt Köyü Camii, Acısu Köprüsü, Şeyh İbrahim El Aziz Cami, Demiryurt Mağaraları ise ilçeni diğer tarihi ve doğal güzellikleridir.

Zara İlçesi Sivas’ın Neresindedir?

İl merkezinin 65 kilometre doğusunda bulunan Zara ilçesi yukarı Kızılırmak havzasında bulunmaktadır. Erzincan ile Erzurum karayolu üzerinde bulunan ilçe 39 Kuzey paraleli, 37 Doğu meridyeninde koordinatlarına sahiptir. 1350 metrelik rakıma sahip olan ilçenin yüzölçümü 2465 km2’dir. Kuzeydoğusunda Kösedağlar, Kuzeyinde Karadeniz Dağları’nın uzantısı, güneyinde Karabel ve Delidağ, doğusunda ise İmralı Karacaviran platosu bulunmaktadır.

zara-nerede.jpg (860×440)

Topraklarının büyük bir kısmı Kızılırmak havzasında bulunmakla birlikte ilçenin kuzey kısmı Kara Bölgesinde yer almaktadır. Karababa Dağı ve Yılanlı Dağlarıyla çevrili olan ilçe Kızılırmak vadisi içerisinde kalan ovamdı bir alandır. İlçede kuzey yönünde Karaçam, Beydağı, Gürlevik Dağı ile Karadeniz Bölgesinin ikinci sıradağlarını sınırlarında barındırmaktadır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi