Yapay Zeka Dolandırıcılığı: Bir Vatandaşın Hayatı Nasıl Karardı?
Sakarya’da yaşayan İrfan Sezgin, sosyal medyada karşılaştığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapay zeka teknolojisiyle üretilmiş sahte bir yatırım videosuna aldanarak büyük bir maddi kayba uğradı. Videoda belirtilen linke tıklayıp bilgilerini ve para yatırımı yapan Sezgin, dolandırıcıların kurbanı oldu.
‘Paranızı kurtaracağız’ vaadiyle dolandırıldı
Dolandırıcılık mağduru Sezgin, ilk etapta küçük bir miktar para kaybetti. Ancak, BAYKAR ve Türkiye Petrolleri gibi kurumların adını kullanarak kendisini arayan dolandırıcılar, ‘Paranızı geri almanıza yardımcı olacağız’ diyerek Sezgin’i daha da büyük miktarda parayı göndermeye ikna ettiler. Bu süreçte Sezgin, toplamda 2,5 milyon lira kaybetti ve borç batağına sürüklendi.
Mağdur Sezgin’den vatandaşlara uyarı
İrfan Sezgin, yaşadıkları karşısında büyük üzüntü duyduğunu ve bu tür dolandırıcılık yöntemlerine karşı vatandaşların dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Ayrıca, mağduriyetinin aile yaşantısını ve psikolojisini olumsuz etkilediğini, sağlık sorunları yaşadığını ve sosyal çevresinden izole olduğunu ifade etti.
Sezgin: ‘Bir evimiz, bir arabamız olsun istedik’
Sezgin, dolandırıcıların Cumhurbaşkanı’nın imajını kullanarak insanların güvenini kötüye kullandıklarını, bu yüzden vatandaşların bu tip sahtekarlıklara karşı çok dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.
Ahmet Cüneyt Kulak



