Veysel Şatıroğlu (Aşık Veysel) Kimdir ?

Veysel Şatıroğlu (Aşık Veysel) Kimdir ?
23:28 - Şubat 24 2019 Pazar

Ölümünün üzerinden yıllar geçmiş olsa da her zaman gönüllerde yeri olan Aşık Veysel, 1894 yılında Sivas ili Şarkışla ilçesi, Sivrialan Köyü’nde dünyaya geldi.

Aşık Veysel olarak tanınan ünlü ozanın gerçek ismi ise; Veysel Şatıroğlu’dur. Karaca Ahmet ile Gülizar Hanım’ın oğlu olan Aşık Veysek iki kız kardeşini ise; çiçek hastalığından dolayı kaybetmiştir.

Aşık Veysel, 1901 yılında Sivas bölgesinde bir salgın halinde yaşanan Çiçek hastalığına tutuldu. 7 yaşında ise bu hastalıktan dolayı bir gözünü kaybeden Aşık Veysel, diğer gözünü ise bu olaydan kısa bir süre sonra kaybetti. Bu dönemden sonra hayatına kör olarak devam eden Aşık Veysel, 10 yaşına geldiğinde ise saz çalmaya başladı.

Veysel Şatıroğlu’nun saz ustaları ise; Molla Hüseyin ile Çamşıhlı Ali’dir. 1919 tarihi itibariyle Esma Hanımla evlenen Aşık Veysel, 1920 yılında ise hem annesini hem de babasını kaybetti. Eşinin kendisini terk etmesinden sonra 2. Evliliğini yapan Aşık Veysel, 1928 senesinde Gülizar Hanımla evlendi. Aşık Veysel’in, Zöhre, Ahmet, Hüseyin, Menekşe, Bahri, Zekine ve Hayriye isimlerinde toplam 7 çocuğu oldu.

1930 senesinde Sivas şehrinde Edebiyat Öğretmeni olarak görev yapan, Ahmet Kutsi Tecer’le tanışan Aşık Veysel, bu tarihten sonra Ahmet Kutsi Tecer’in daveti sonrasında Köy Enstitüsünde saz öğretmeni olarak görev yaptı. İlk kez adını 5 Ocak 1931 senesinde duyuran Aşık Veysel,’’Sivas Aşıklar Bayramı’nda’’ adından sıkça söz ettirmeyi başardı.

Hayatı boyunca türlü zorluklar ve yoksulluklar içerisinde yaşayan Aşık Veysel, Cumhuriyetimizin 10. Yılından dolayı yazmış olduğu destanla adını bir kez daha duyurdu. Bu destanın yayınlanmasından sonra adını bir kez daha duyuran Aşık Veysel, 1965 yılında TBMM tarafında çıkartılan bir kanunla, “Anadilimize ve milli birliğimize yaptığı hizmetlerden ötürü” 500 lira aylık almaya hak kazandı.

Ülkemizdeki aşık geleneğinin büyük temsilcileri arasında yer alan Aşık Veysel, 1971 yılında son konseri olan Hacıbektaş konserini gerçekleştirdi. 21 Mart 1973 tarihi itibariyle doğduğu köyde hayata gözlerini yuman Aşık Veysel’in vefat ettiği ev günümüz itibariyle müze olarak halka açıktı.

1970’li yıllarda Gülden Karaböcek, Hümeyra, Fikret Kızılok, Esin Afşar ve Selda Bağcan, Aşık Veysel’in şiirlerini düzenleyerek yayınlanmasını sağlamıştır.

İlk şiir kitabı 1994 yılında yayınlanan Aşık Veysel, Deyişler kitabıyla Dostlar Beni Hatırlasın ve Sazımdan Sesler kitaplarını yayınladı. 1984 yılında ise Aşık Veysel’in Bütün Şiirleri adlı bir eser yayınlanmıştır.