Tosya’da Çiftçilerin Çeltik Ekimi Mesaisi

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde, Türkiye’nin en eski çeltik fabrikasının bulunduğu yerde, çeltik ekimi başladı. Yaklaşık 10 bin dekarlık bir alanda, Ilgaz Dağı’nın kar sularıyla dolan Devrez Çayı kenarında yer alan köylerde çeltik tarlaları hazırlanıyor. Çiftçiler, geçen sezonun anızlarını temizleyip, tarlaları suyla doldurarak ekime hazır hale getiriyorlar. Tosya, sarıkılçık başta olmak üzere Yaşar, Maratelli ve Osmancık çeşitleriyle bilinen bir pirinç üretim merkezidir.
‘Tarladan sofraya her aşama bizim kontrolümüzde’
Tosya’da yıllardır çeltik ekimi yapan Sevgi Çalışır, tohumların özenle hazırlanış sürecini anlatıyor: ‘Tohumları önce yıkıyor, sonra ıslatıyoruz. Üç gün boyunca su içinde bekletip, tarlaları gübreleyerek ekime hazır hale getiriyoruz. Her aşamasıyla bizzat ilgileniyoruz, çünkü bu işler hepimize düşüyor,’ diye ekliyor.
‘Sarıkılçık pirincinin düşük şeker oranı diğerlerinden ayrılıyor’
Çiftçi Akif Bilgili, ata tohumu olan sarıkılçık pirincinin önemine dikkat çekiyor: ‘Sarıkılçık, genetiği değiştirilmemiş nadir tohumlardan biridir. Diğer pirinç çeşitlerine göre şeker oranı çok düşük, yüzde 17 civarında. Bu yüzden özellikle şeker hastaları için idealdir,’ şeklinde konuşuyor.
‘Zorlu şartlarda geçen bir ekim süreci’
Çeltik ekimi yapan Aydın Çalışır, işin zorluklarına değiniyor: ‘Bu iş zahmetli ama atalarımızdan gelen bir geleneği sürdürüyoruz. Sarıkılçık, az verimli ama sağlık açısından çok daha yararlı bir çeltik çeşidi,’ diye belirtiyor.
‘Sarıkılçık, suyla birleşince lezzeti artıyor’
Hasan Eryiğit, sarıkılçık pirincinin lezzetini vurgulayarak, ‘Bu bölgede çok aranan bir pirinç türü. Şu anda piyasada bulunamayacak kadar değerli. Doğal gübre kullanarak daha sağlıklı üretim yapmaya çalışıyoruz,’ diyor.
Vedat Yunus İkizoğlu – Muhammed Onur Demir