Sivas’ta Selçuklu Geleneği: Büyücülükten Korunma Amacıyla Kırılan Kürek Kemikleri
Sivas’ta kasaplar, yüzyıllardır süregelen bir gelenekle, küçükbaş hayvanların kol ve kürek kemiklerini kırarak büyücülerin bu kemiklerle büyü yapmasını engelliyor. Selçuklu döneminden günümüze kadar devam eden bu uygulama, kötü niyetli kişilerin mistik amaçlarla kemikleri kullanmasını önlemeyi amaçlıyor.
Kasap Ali Güler, büyü yapılmasını engellemek için kemikleri kırıp imha ettiklerini belirtiyor. Kürek kemikleri, özellikle ‘papaz büyüsü’ veya ‘kara büyü’ gibi uygulamalarda kullanıldığına inanıldığından, bu gelenek kasaplar tarafından titizlikle sürdürülüyor. Aynı zamanda, bu uygulama mesleki sağlık tedbirleri kapsamında da önem taşıyor.
Selçuklu’dan bu yana devam eden bu gelenek, Sivas’ta kasapların ve toplumun kötü amaçlı uygulamalara karşı korunmasına katkı sağlamaktadır.

