Sivas’ın 5 bin yıllık tarihini kronolojik olarak hazırladı

Sivas’ın 5 bin yıllık tarihini kronolojik olarak hazırladı
13:58 - Şubat 26 2019 Salı

Sivas’ta İngilizce öğretmenliği yapan Olcayto Şahin 1,5 yıla yakın bir zamandır yapmış olduğu çalışmayı sundu.

Sivas’ta İngilizce öğretmenliği yapan Olcayto Şahin bir süredir üzerinde çalıştığı ve M.Ö 2400 yılından başlayarak Cumhuriyet Dönemine kadar uzayan tarihini kronolojik olarak hazırladı. Bu kronolojik tarih cetvelinde burada yaşamış olan uygarlıklar, kurulan devletler ve yaşanan olaylara yer verildi.

Sivas’ta bulunan İzzettin Keykavus Ortaokulunda İngilizce Öğretmeni olarak çalışan Olcayto Şahin (51) tarihe olan ilgisinin küçük yaşlarda başladığını ve bu sebeple böyle bir çalışma yapmaya karar verdiğini belirtti. Bu konuda uzun zaman araştırma yapan Olcayto Şahin Sivas’ın tarihinin çok iyi bilinmediğini ve anlatılmadığını düşünerek bu çalışmayı yapmaya karar verdi. Hazırlanan bu kronolojik tarih cetvelinde M.Ö 2400’lü yıllardan başlayarak Cumhuriyet Dönemine kadar olan olaylar ve burada yaşayan uygarlıklar yer alıyor.

Aynı zamanda İngilizce Öğretmeni olan Olcayto Şahin, “Çocukların müfredatını inceledim orada yerel tarih ile ilgili çok az şey olduğunu gördüm. Bundan kaynaklı öğrencileri daha çok bilgilendirecek bir şeylere gereksinim duydum. Sivas tarih şeridinin olabileceğini düşündüm. Yaklaşık 1,5 sene çalışarak bu eseri meydana getirdim. Tarih ve İnkılap Tarihi müfredatı yerel tarih konusunda çok az bilgi içeriyor. Öğrencilerimizin Sivas’ın yerel tarihi konusunda detaylı bir şekilde bilgilendirilmesi için bir çalışma yaptım” şeklinde açıklama yaptı.

Tarihe karşı çok küçük yaşlardan beri ilgisinin bulunduğunu söyleyen Olcayto Şahin,”İlkokuldan beri amatörce okumalar yapıyordum. Çok ilgiliydim. Şerit 485×35 santimetre Hititler’den bu yana bilinen tarihten bu yana 1923 yılına kadar bütün detay bilgilerin hepsini içeriyor. 46 tane maddemiz var resimlerle desteklenmiş durumda”dedi.

İngilizce Öğretmeni Olcayto Şahin hazırlamış oldukları Sivas’ın tarih cetveli çalışmasıyla öğrencileri ile birlikte bu alanda yapılacak olan yarışmalara katılacaklarını ifade etti.

İzzettin Keykavus Ortaokulu Müdürü Bahattin Gülez bu konuda: “Olcayto bey üretken bir öğretmen kendisi İngilizce öğretmeni olmasına rağmen okulumuzda bir çok alanda çalışmalarla öğrencilerimize kaynaklı etmekte bu eseriyle de tarih şeridinden hareketle Sivas’ın yereliyle ilgili çocuklarımıza bilgi vermek 1,5 yıldır kendi çapında kitaplar alarak çalışmalar yapıyordu. Sonuçta bu eser meydana geldi. Biz kendisiyle gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu.