Sivas Sarkışla ilçesi Rehberi

Sivas Sarkışla ilçesi Rehberi
20:14 - Temmuz 9 2019 Salı

Şarkışla ilçesi Belediye Başkanı : Ahmet Turgay Oğuz
Şarkışla ilçesi Nüfusu : 49.318 
Şarkışla ilçesi Posta kodu : 58400

İlk başlarda bu bölgede Hititler yaşarken daha sonraki dönemlerde Perslerin hakimiyeti altına girmiştir. Büyük İskender’in doğu seferi sırasında Makedonya’nın egemenliğine girmiştir. Türklerin Anadolu’ya girmesinin ardından ise burada Danışmentli Beyliği kurulmuştur. 

İlçenin en eski tarihi eseri 1669 yılında yaptırılan Ulu Cami ve kaledir. Şarkışla’nın bilinen ve tüm dünyaca tanınan en büyük değeri Aşık Veysel’dir. Aşık Veysel dışında da burada yetişmiş pek çok aşık ve ozan bulunmaktadır. Halkı cana yakın ve misafirperverdir. İlçede bulunan Ortaköy Çermik ve Alaman Köyü Çermiği gerekli yatırımın yapılması ile ilçenin tanıtımına katkıda bulunacak işletmeleridir.

Şarkışla İlçesi Sivas’ın neresindedir?

Şarkışla ilçesi 36°-37° doğu boylamları(36° 25’E) ve 39°-40° (39° 21’N) kuzey enlemleri arasında yer almaktadır. Sivas merkeze olan uzaklığı 81 kilometredir. İlçe Yukarı Kızılırmak Bölümü sınırları içindedir.  İlçenin yüzölçümü 2250 kilometrekare olup rakımı 1180 metredir.  İlçenin doğusunda Sivas merkez, güneyinde Altınyayla ilçesi, batısında Gemerek ilçesi bulunmaktadır. Kuzeybatısında Yıldızeli ilçesi ve Yozgat yer almaktadır.  

sarkisla-konumu.jpg (600×460)

Şarkışla ilçesi engebeli bir yapıya sahip bulunmaktadır. Bu sebeple bitki örtüsü oldukça zengindir.  İlçe Acısu ve Kanak Çaylarının bıraktığı alüvyonlarla kaplanmış olan bir ova üzerine kurulmuştur. Şarkışla’nın kuzey kısmında yüksekliği 2000 metreden fazla olan Akdağlar bulunmaktadır. Güney kısmında ise Tecer Dağları’ın etekleri vardır. Uzun Yayla platosunun bir kısmı Şarkışla ilçesi sınırlarında yer almaktadır.

Yerel Sivas Haber

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi