Şap hastalığı alarmı: Hayvan pazarları neden kapatıldı? Yasaklar ne kadar sürecek?

Türkiye genelinde şap hastalığında yaşanan artış sonrası hayvan pazarlarının ikinci bir emre kadar kapatıldığı açıklandı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın aldığı bu karar, yeni virüs türlerinin ortaya çıkması ve aşılamanın henüz tamamlanamaması nedeniyle alındı. Peki, hayvan hareketliliği neden riskli görülüyor?
Şap hastalığı yeniden yayılma riski taşıyor
Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 81 ilin müdürlüklerine gönderdiği genelgeyle hayvan pazarlarının geçici olarak kapatılmasını istedi. Açıklamada, hasta hayvanlardan alınan örneklerde genetik değişim gösteren yeni virüslerin tespit edildiği ve bu nedenle riskin arttığı vurgulandı.
Aşılama tamamlanmadan pazarlar açılmayacak
Yeni virüslere karşı etkili aşılar geliştirilmiş olsa da kısa sürede tüm çift tırnaklı hayvanların aşılanmasının mümkün olmadığı belirtildi. Bu durum, hayvanlar arasında virüsün yayılma riskini artırıyor. Bakanlık, bu süreç tamamlanmadan hayvan satışlarının yeniden başlamayacağını ifade etti.
Hayvan hareketleri virüsün yayılmasını kolaylaştırıyor
Açıklamada, özellikle hayvan pazarlarında yoğun hareketliliğin virüsün hızla yayılmasına neden olduğu, bu yüzden kapatılma kararının aşılama kadar önemli bir önlem olduğu vurgulandı. Kapatma kararı; pazar, borsa, toplama merkezi ve panayırları da kapsıyor.