Muhsin Yazıcıoğlu Kimdir ?

Muhsin Yazıcıoğlu Kimdir ?
23:29 - Şubat 24 2019 Pazar

Ülkemizin önemli siyasi karakterleri arasında yer alan Muhsin Yazıcıoğlu, Sivas şehrinin Şarkışla İlçesi Elmalı Köyü’nde 1954 yılı itibariyle doğdu. Hayatı boyunca idealleri uğruna verdiği mücadelelerle ön plana çıkan Muhsin Yazıcıoğlu, ilkokul eğitimini Elmalı Köyü’nde gördü.

Ortaöğretim hayatına Şarkışla ilçesinde devam eden Muhsin Yazıcıoğlu, Lise yılarlıdan Ülkücülerle tanıştı. Lise döneminde ‘’Genç Ülkücüler Teşkilatı’da’’ aktif bir şekilde görev üstlenen Muhsin Yazıcıoğlu, Yüksek Öğrenimine Ankara’da devam etti. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi bölümünde eğitim gören Muhsin Yazıcıoğlu, Ankara Üniversitesi’nden Veteriner Hekim olarak mezun oldu.

12 Eylül Döneminde İdamla Yargılandı

12 Eylül 1980 döneminin öncesinde Ülkücü Gençlik Derneği ile Ülkü Ocakları Derneği Genel Başkanlığı görevlerini üstlenen Muhsin Yazıcıoğlu, 30 Ocak 1981 yılında ise tutuklandı. Mamak Askeri Cezaevinde tutukluluk dönemi yaşayan Yazıcıoğlu, bu cezaevinde işkence gördü. ‘’MHP ve Ülkücü Kuruluşlar’’ davasında 220 ülkücüyle birlikte idamla yargılanan Muhsin Yazıcıoğlu, bu süreç dahilinde toplamda 4 kez idamla yargılandı. İşkence gördüğü C -5 Koğuşunda o dönemki 12 Eylül yöneticilerine karşı tavır sergileyen Yazıcıolu, haksız yere 6,5 yıl tutukluluk dönemi yaşadı.

8 Nisan 1987 yılında beraat ederek, tahliye olan Muhsin Yazıcıoğlu, 1988 yılında ise Milliyetçi Çalışma Partisi’ne katıldı. 1991 yılına gelindiğinde ise bu tarihte yapılan genel seçimlerde Sivas Milletvekili olarak seçilen Yazıcıoğlu, TBMM’de siyasi açıklamalarıyla ön planda yer aldı. Muhsin Yazıcıoğlu, 7 Ağustos 1992 yılında MÇP’den ayrılarak yeni bir oluşuma imza attı. Arkadaşlarıyla beraber, ‘’ Yeni Oluşum Hareketi’ni’’ başlatan Yazıcıoğlu, bu dönemde ‘’Milli Mutabakat Çağrısı’nda’’ bulundu. Bu çağrının kamuoyunda geniş yankı bulmasından sonra Muhsin Yazıcıoğlu, adından sıkça söz ettirmeye başladı.

Türk demokrasi tarihinde önemli bir yeri bulunan ‘’Sivil İnsiyatif Programı’nı’’ 6  Aralık 1992 yılında yayınlayan Yazıcıoğlu, bu program sonrasında parti kurma çalışmalarını başlattı. Yapılan istişareler sonrasında 27 Aralık 1992 tarihinde Büyük Birlik Partisi kuruldu. Parti amblemi ise hilal içerisinde yer alan gül olarak belirlendi.

‘’Namlusunu Millete Çevirmiş Bir Tanka Selam Durmam’’

Büyük Birlik Partisi 24 Aralık 1995 tarihinde yapılan genel seçimlerde Anavatan Partisiyle ittifak yaptı. 8 Temmuz 1996 yılı itibariyle Refah Yol hükümetine güvenoyu veren Muhsin Yazıcıoğlu, 28 Şubat postmodern darbe sonrasındaki ‘’Namlusunu Millete Çevirmiş Bir Tanka Selam Durmam’’ sözleriyle akıllara kazındı. 27 Nisanda yayınlanan e – muhtıraya da karşı çıkan Yazıcıoğlu, demokrasiden yana tavır aldı.

2009 yılı itibariyle yapılacak olan yerel seçimler öncesinde partisinin Kahramanmaraş Mitingi’ne katılan Muhsin Yazıcıoğlu, bu mitingden dönüş yolunda helikopterin düşmesi sonrasında hayatını kaybetti. 25 Mart 2009 tarihinde helikopterinin Keş Dağı’nda düşmesi sonrasında hayatını kaybeden Muhsin Yazıcıoğlu evli ve iki çocuk babasıdır.