Maden Sahanlarında Zeytin Ağaçlarının Taşınması Mümkün

Maden Sahanlarında Zeytin Ağaçlarının Taşınması Mümkün
11:25 - Haziran 18 2025 Çarşamba

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan bir düzenlemeyle, belirli maden rezerv alanlarında bulunan zeytin ağaçlarının taşınması gündeme geldi. Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü ve Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya, zeytin ağaçlarının taşınmasının mümkün olduğunu ve bu konuda başarılı örneklerin bulunduğunu belirtti.

‘Uygun koşullarda rahatlıkla taşınabilir’

Prof. Özkaya’ya göre, zeytin ağaçlarının taşınması için en ideal zaman kış aylarıdır. Ağaçlar uyku dönemindeyken ve toprak altındaki yumruları ile çevrelenmişken, bu yumrular çıkarılarak ağaçlar yeni yerlerine taşınabilir. Taşınan ağaçların yeni ortama uyum sağlaması için iklim ve toprak koşullarının uygun olması gerektiğini vurguladı.

Zeytin ağacının altında yumru bulunmaması halinde, düzenli sulanan ağaçların taşınmasının daha kolay olduğunu söyleyen Özkaya, yaşlı ve sulanmamış ağaçların genellikle sağlam bir yumru oluşturduğunu ve bu yumrunun ağacın yeniden filizlenmesine olanak tanıdığını ifade etti.

Dünyadan örnek: Madrid’de finans merkezi çevresinde zeytin ormanı

Prof. Özkaya, İspanya’da bir bankanın finans merkezi çevresine yerleştirilen yaşlı zeytin ağaçlarını örnek göstererek, bu ağaçların dünyanın çeşitli yerlerinden toplanıp başarıyla taşındığını ve adapte edildiğini anlattı.

‘Zeytine doğal saksı: Derin çukur, uygun karışım’

Özkaya, zeytin ağaçlarının yeni yerlerine dikilirken, kök gelişimini destekleyecek özel toprak karışımları kullanılarak hazırlanan ‘doğal saksılar’ ile taşınabileceğini belirtti. Bu yöntemle ağaçların kök sistemlerinin güçlenip tutunabileceğini söyledi.

‘Verime ulaşması 5-6 yılı bulabilir’

Zeytin ağaçlarının taşınmadan önce budanması gerektiğini vurgulayan Özkaya, ağacın yaprak alanının azaltılmasıyla kök sistemiyle dengeli bir yeniden büyüme sürecinin desteklenebileceğini söyledi. Taşındıktan sonra ağacın eski verimine ulaşmasının 5 ila 6 yıl sürebileceğini ekledi.

Zeytin ağaçlarının aşırı sulamadan kaçınılarak kuraklık ve suya bağımlılığa karşı daha dirençli hale getirilebileceğini belirten Özkaya, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini hatırlattı.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi