Kocaeli Dilovası’nda Trajik Fabrika Yangını: 7 Can Kaybı ve Ciddi İhmallar Ortaya Çıktı
8 Kasım’da Kocaeli, Dilovası’ndaki bir parfüm dolum tesisinde çıkan yangında 7 kişi hayatını kaybetti. Kurbanlar Hanım Gülek (65), Esma Dikan (65), Şengül Yılmaz (55), Tuncay Yıldız (48), Tuğba Taşdemir (18), Nisa Taşdemir (17) ve Cansu Esatoğlu (16) idi.
Yangına ilişkin soruşturma kapsamında 11 kişi gözaltına alındı, aralarında firma sahibi ve yetkililerin de bulunduğu bazı şüpheliler ‘olası kastla öldürme’ suçlamasıyla tutuklandı. Firma sahibi Kurtuluş Oransal, cezaevindeyken geçirdiği kalp krizi sonucu öldü. İlgili kamu görevlileri görevden uzaklaştırıldı.
Ara rapor detayları
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hazırlanan ara raporda, tesiste yeterli güvenlik önlemlerinin olmadığı, yangın merdiveni ve alarm sisteminin bulunmadığı, itfaiye onayı olmaksızın üretime başlandığı belirtildi. Ayrıca, yangın günü çalışanların sigorta kaydının yapılmadığı tespit edildi.
Sigortasız işçilik ve güvenlik ihlalleri
Yangının çıkış nedeni olarak teknik yetersizlikler ve bakımsız ekipmanlar gösterilirken, yangın sırasında bazı çalışanların tek çıkış kapısından kaçmayı başardığı, ancak diğerlerinin kapıyı alevlerin sardığı ve acil çıkışın olmaması sebebiyle içeride mahsur kaldığı açıklandı.
OSGB müdürü ve mal sahibi, birden fazla kişinin ölümüne sebep olma suçlamasıyla tutuklandı. Soruşturma devam etmektedir.
Mert Gürenç



