Kene Çıkarımında Yapılan Yanlışlar Sağlığı Tehdit Ediyor

Kene Çıkarımında Yapılan Yanlışlar Sağlığı Tehdit Ediyor
10:05 - Haziran 24 2025 Salı

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan kene vakalarına karşı Tokat Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Bahadır Orkun Özbay, vatandaşları uyarıyor. Dr. Özbay, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen kene temasları konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.

‘Ateşle kene yakmak veya kimyasal kullanmak doğru değil’, Dr. Özbay, kenenin vücuda yapışması durumunda, doğru çıkarım tekniklerinin hayati önem taşıdığını belirtiyor. Keneye doğrudan ateş uygulamanın veya kimyasal sıvılar dökmenin, virüsün kan dolaşımına karışmasını kolaylaştırabileceğini ifade ediyor.

Güvenli kene çıkarımı için cımbız, eldiven, ya da naylon poşet kullanılmalı, Özbay, kenenin güvenli bir şekilde çıkarılması için cımbız, eldiven veya naylon poşet kullanılması gerektiğini, bu yöntemlerin kenenin ezilmesini önleyeceğini ve virüs bulaşma riskini azaltacağını anlatıyor. Çıkarım sırasında herhangi bir sorun yaşanırsa en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini de ekliyor.

İlk 10 gün belirtileri dikkatle izleyin, Kene ısırığından sonraki ilk 10 gün içinde ateş, kas ve karın ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkarsa, derhal tıbbi yardım alınmalıdır, diye tavsiyede bulunuyor Dr. Özbay. Ayrıca, kenelerin zıplayarak değil, tırmanarak hareket ettiklerini ve özellikle saç dipleri ile koltuk altı gibi bölgelerin dikkatlice kontrol edilmesi gerektiğini hatırlatıyor.

Yazar: Yasin Kıras

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi