Karadeniz’de Doğal Gaz Üretiminde Büyük Başarı: 2026 Yılında Osman Gazi Platformu Devrede

29 Mayıs 2020’de İstanbul’dan hareket eden Fatih Sondaj Gemisi’nin Karadeniz’deki ilk sondajı, Türkiye için tarihi bir dönüm noktası oldu. Tuna-1 bölgesinde yapılan sondajla keşfedilen 320 milyar metreküplük doğal gaz rezervi, Türkiye’nin enerji alanındaki bağımsızlığını güçlendiren bir adım olarak değerlendirildi. İlerleyen çalışmalarla bu rezerv miktarı 785 milyar metreküpe ulaştı.
2026’da Osman Gazi sahada; Karadeniz gazında üretim katlanacak
Osman Gazi, Türkiye’nin Karadeniz’deki doğal gaz üretim kapasitesini artırmak üzere tasarlanmış bir yüzer üretim ve depolama platformudur. 2025’te Filyos Limanı’na varan platform, burada final hazırlıklarını tamamladı. Platform, 298,5 metre uzunluğunda, 56 metre genişliğinde ve 29,5 metre yüksekliğinde olup, günümüzde 140 personel kapasitesiyle 20 yıl süreyle görev yapacak. 2026 yılında üretime başlayacak olan Osman Gazi, günlük 20 milyon metreküp gaz üretimiyle 8 milyon haneye enerji sağlamayı hedefliyor.
İlk fazda 4 milyon haneye ulaşan gaz, ikinci fazda iki katına çıkacak
İlk üretim fazında günlük 9,5 milyon metreküp gaz ile yaklaşık 4 milyon hanenin enerji ihtiyacı karşılanıyor. 2026’da başlayacak ikinci üretim fazıyla bu miktarın iki katına çıkması, 2028’de ise üçüncü fazda dört katına çıkarılması planlanıyor. Bölgedeki sismik ve uydu verileri, 1 trilyon metreküplük potansiyel rezervin bulunduğunu öngörmekte, bu da Türkiye’nin enerji bağımsızlığını daha da pekiştirecek önemli bir gelişme olarak görülüyor.
Yazar: Onur Altındağ