Hidrosefali hastalığına endoskopik yöntemle tedavi

Hidrosefali hastalığına endoskopik yöntemle tedavi
13:42 - Şubat 27 2019 Çarşamba

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Mustafa Gürelik, hidroselafi hastalığına endoskopik yöntemle 30 dakika gibi kısa bir sürede müdahale edildiğini ve hastanın 1-2 gün içinde de hastaneden taburcu edildiğini söyledi.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr. Mustafa Gürelik, genellikle yeni doğan ve bebeklik dönemindeki çocuklarda başın büyümesi şeklinde kendini gösteren beyin omurilik sıvısının miktar ve basıncının artışı olarak ifade edilen hidrosefali hastalığını hakkında çeşitli bilgiler verdi. Bu hastalığın yetişkinlerde baş ağrısı, kusma, görme kaybına neden olduğunu ve tedavi edilmediği taktirde hastanın ölümüne sebep olabileceğini belirtti. Dr. Gürlek, “Hidrosefali kafa içi kanamalar, travma, merkezi sinir sistemi enfeksiyonu ve beyin tümörlerine bağlı gelişebilmektedir. Doğumsal nedenlerle de karşımıza çıkabilmektedir. Bu hastalığın tedavisinde en yaygın kullanılan yöntem şant adı verilen, beyin omurilik sıvısını beyinden alıp karın boşluğuna sürekli boşaltan ve cilt altına yerleştirilen ince bir tüptür. Etkili bir tedavi olmasına karşın tıkanma, enfeksiyon, az ya da fazla beyin omurilik sıvısı boşalımı ve hastanın ömür boyu şanta bağımlı olması gibi sorunlar içermektedir. Bazı hastalara bu sorunlar nedeniyle tekrarlayan ameliyatlar gerekli olabilmektedir” şeklinde açıklamada bulundu.

Hidrosefali’nin 30 dakikada tedavisi mümkün olmakta

Prof. Dr. Mustafa Gürelik, hidrosefali hastalığının endoskopik yöntemler kullanılması ile 30 dakikada tedavi edilebileceğini belirterek, “Endoskopik yöntem şant bulunmaksızın beyin omurilik sıvısının dolaşım yollarındaki tıkanıklığın açılması ya da yeni yol açılması yöntemidir. İki santimetre uzunluğundaki bir cilt kesisinden yapılır. Kafatasına açılan 8 mm genişliğindeki bir delikten endoskop ile gerçekleştirilmektedir. Ameliyat 30 dakika kadar sürmektedir. Ameliyattan sonra 1-2 gün hastanede kaldıktan sonra hastalar taburcu edilmektedirler” dedi.

Bu tedavi kimlerde uygulanabilir?

Prof. Dr. Mustafa Gürelik endoskopik yöntemin uygulanması ile tedavisinin yapılacağı hastaların durumunu şu şekilde ifade etti, “Bu yöntem daha önce şant ameliyatı geçiren ve şantta problem bulunan ve tekrar ameliyat gerektiren hastalarda da uygulanabilmektedir ve hastaları şanttan kurtarabilmektedir. Ayrıca şant enfeksiyonu gelişen hastalarda enfeksiyon düzelmeden tekrar şant takılamamaktadır. Oysa endoskopik yöntemde enfeksiyon varlığında da bu işlem yapılabilmekte ve bu süre içinde sıvı artışının oluşturacağı olumsuz etkiler kurtulmak mümkün olabilmektedir.”
Prof. Dr. Mustafa Gürelik, bu hastalın tedavisinde kullanılan endoskopik yöntemin bir fizyolojik tedavi yöntemi olduğunu belirterek, beyinde ve omurilik sıvısının yapısında değişiklik sağlanması ile sıvının akışının normale dönebileceğini ve böylece hastalığın tedavi edilebileceğini vurguladı.