Genç Girişimci Düzce’de Yaban Mersini Bahçesi Kurarak Tarıma Yeni Bir Soluk Getirdi

Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi Muhammet Bilal Köse, 20 dönümlük arazide yaban mersini bahçesi oluşturarak tarımda yeni bir sayfa açtı. 2022 yılında ailesiyle birlikte bu projeye başlayan Köse, fındık ve mısır gibi geleneksel ürünlere alternatif olarak yaban mersini yetiştiriciliğine yönelmiş.
Köse, bahçesinde 7,500 fidan bulunduruyor ve bu fidanlar arasında hem topraksız hem de topraklı tarım yöntemleri kullanılıyor. Ziyaretçiler, bahçeye gelerek yaban mersinlerini dalından toplama şansı buluyor ve Köse’den yetiştiricilik hakkında bilgi alabiliyorlar.
Hem okuyor hem yaban mersini yetiştiriyor
Muhammet Bilal Köse, üniversite eğitimi ile birlikte yaban mersini yetiştiriciliğini sürdürmenin zorluklarından ve başarılarından bahsediyor. Bahçenin kurulum sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, eğitim ve tarım faaliyetlerini daha verimli yürütebileceğini belirtiyor. Bu yılki hasat sezonunda 15 ton ürün bekleniyor.
“Yurt içi talebe yetişemiyoruz”
Köse, yaban mersini üretiminin zorluklarına ve yurt içi talebin yoğunluğuna değiniyor. İlk ticari hasat yıllarında 10 ila 15 ton arasında ürün beklediklerini ve her yıl bu miktarın artmasını öngördüklerini ifade ediyor.
“Çocuğumuza taze yaban mersini yediriyoruz”
Bahçenin ziyaretçileri, dalından taze yaban mersini toplamanın keyfini çıkarıyor ve bu meyvenin sağlık açısından faydalarını vurguluyorlar. Aileler çocuklarına taze meyve yedirmek için bahçeyi tercih ediyorlar.
“Daha yeni öğrendik çok da sevdik”
Ziyaretçilerden Ertuğrul Sadıç, yaban mersini ile yeni tanıştıklarını ve meyveyi çok sevdiklerini belirtiyor. Ailecek bahçeden meyve toplamanın, doğal ve sağlıklı bir aktivite olduğunu ifade ediyor.
Yazanlar: Selçuk Akyol – Ali Yıldız